Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Az ELTE képzései a HVG 2021-es rangsorában

Hírek

-

2021.01.06

Egyetemünk a hallgatói és oktatói kiválóság szempontjai szerint értékelt 11 képzési terület közül 8-ban szerepel az élbolyban.

A HVG magyar egyetemeket értékelő rangsorában 2021-ben is az ELTE szerezte meg az összesített első helyet. A hazai intézmények és karok rangsorait idén is a Tudástárs Kft., a Felvi-rangsorok módszertani alapjául szolgáló UnivPress-ranglisták gondozója szerkesztette, a lista 11 képzési területen értékeli a magyar egyetemeket. Az oktatói kiválóság vizsgálata során a minősített oktatók száma és aránya mellett figyelembe vették az MTA-tagok és az MTA doktori címmel rendelkezők arányát az adott intézmény teljes oktatói gárdáján belül, míg a hallgatói kiválóságot a jelentkezési és pontszámadatok, a nyelvvizsgával rendelkező hallgatók aránya és a tanulmányi versenyeken helyezést elért hallgatók száma határozta meg. Egyetemünk a 11 képzési terület közül 8-ban ért el kimagasló eredményt, és került a listavezetők közé. 

Bölcsészettudományi képzésterület

A hallgatói kiválóság szempontjai szerint ismét az ELTE PPK és a BTK áll a hazai lista élén, a két karon 2020-ban 400 pont fölött volt a felvettek átlaga. A Bölcsészettudományi Kar toronymagasan vezeti a hazai mezőnyt a hallgatók középiskolai tanulmányi versenyeken elért eredményeit tekintve. Az oktatói kiválóság területén az ELTE BTK a második helyen szerepel a hazai mezőnyben. Egyetemünk bölcsészkara ismét kiemelkedő eredményt ért el a tudományos fokozatot szerzett oktatók számát tekintve.  

Gazdálkodástudományi képzésterület

A 2017-ben megalakult ELTE Gazdálkodástudományi Intézet eredményei már látszanak a hazai rangsorokban. Bár a GTI az oktatói kiválósági listán még nem szerepel, a hallgatói szempontok szerint rövid idő alatt a második helyezést szerezte meg. Az ELTE GTI-re 2020-ben felvett hallgatók átlagpontszáma 433 volt, a felvettek több mint 99 százaléka rendelkezett nyelvvizsgával. A 2021-es keresztféléves felvételi során az ELTE GTI-re jelentkezett a legtöbb hallgató.

Informatikai képzésterület

A hallgatói kiválóságban az ELTE Informatikai Kar vezeti a hazai intézmények listáját, itt a 2020-ban felvettek pontátlaga 432 volt, a nyelvvizsgával rendelkező hallgatók aránya pedig meghaladta a 95 százalékot.

Jogi képzésterület

Az ELTE ÁJK idén is a hallgatói kiválósági lista élén szerepel, 2020-ban a jogásznak készülők közül ide jelentkeztek a legtöbben első helyen (943), a felvettek pontátlaga 428 volt, csaknem 97 százalékuk rendelkezett nyelvvizsgával. Az oktatói kiválóság területén az Állam- és Jogtudományi Kar a második helyen áll.

Pedagógusi képzésterület

A tanárképzésekben az ELTE ismét kiemelkedő eredményeket produkált: a hallgatói kiválósági lista első és második helyén sorrendben a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (BGGyK) és az ELTE Tanárképző Központ (TKK) szerepel. A BGGyK-ra 2020-ban felvett hallgatók pontátlaga 412 volt, több mint 98 százalékuknak volt nyelvvizsgája. A hallgatói kiválósági lista hetedik helyén szerepel az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar, ahol a felvettek csaknem kétharmadának volt nyelvvizsgája. Az oktatói kiválóság szempontjai szerint az ELTE BTK a második helyet szerezte meg.

Sporttudományi képzésterület

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar sportos képzései vezetik a hallgatói kiválósági listát, a PPK a 2020-as listán a felvett hallgatók pontátlaga, a nyelvvizsgával rendelkezők aránya és a tanulmányi versenyeken elért eredmények alapján is az első helyen áll. Idén a PPK vezeti ezen a területen az oktatói kiválósági listát is a hazai intézmények közül.

Társadalomtudományi képzésterület

Idén az ELTE három kara is szerepel a társadalomtudományi képzések hallgatói kiválósági rangsorában: a Társadalomtudományi Kar (TáTK) a második, a Bölcsészettudományi Kar (BTK) a harmadik, az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK) pedig az ötödik helyen. A 2020-as felvételi eljárásban mindhárom karon 90 százalék fölött volt a nyelvvizsgával rendelkező gólyák aránya.

Természettudományi képzésterület

Ebben a kategóriában továbbra is őrzi vezető pozícióját az ELTE Természettudományi Kara. A TTK mind az elsőhelyes jelentkezések, mind a felvettek tanulmányi versenyeken elért eredményei alapján messze megelőzi a hazai mezőnyt a hallgatói kiválósági listán, a 2020-ban felvettek több mint 83 százaléka rendelkezett nyelvvizsgával. A TTK került az első helyre az oktatói kiválóság szempontjai szerint is.

Az ELTE a rangsorokban

Forrás: elte.hu


kedvel
335 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

TREVOR NOAH'S COMEDIC RESISTANCE TO HATRED IN SOUTH AFRICA AND THE USA

AI

Alumni International

16 április

Hírek

HUNGARIAN UNIVERSITIES COULD BECOME IMPORTANT BUSINESS PLAYERS FOR THE SPACE INDUSTRY

AI

Alumni International

15 április

Hírek

2024-es QS rangsor: itthon ismét az ELTE az élen

egy tag profilképe

Alumni Központ

11 április