Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Aranyi-Aszalós Vivien beszámolója Erasmus félévéről - Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

2023.03.22

Az ELTE Alumni Ösztöndíj pályázat 2016 óta kerül kiírásra - az ELTE Alumni Központ, a volt hallgatók és az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével - a tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítésére, félévente, és egyre gyarapodó volumenben. Aranyi-Aszalós Vivien, nemzetközi tanulmányok mesterszakos hallgató az elnyert összeget 2022 őszi kiutazásához használta fel. Úticélja a Párizsban található Sciences Po volt. Íme az ő beszámolója.

Az Erasmus+ ösztöndíjnak és az ELTE Alumni Ösztöndíjnak köszönhetően 2022. szeptembere és decembere között a párizsi SciencesPo-n (Paris Institute of Political Studies) tanulhattam. Nemzetközi tanulmányok mesterszakos hallgatóként már az nagy élmény volt, hogy abban az intézményben hallgathattam órákat, ahol Francois Mitterrand, Jacques Chirac és Francois Hollande francia elnökök is tanultak. Továbbá az egyetem második helyen áll a világ egyetemei között politikatudományok kategóriában (QS World University Subject Rankings), így nagy reményekkel és munkakedvvel kezdtem el a külföldi részképzésem.

A kurzusaim érdekesek és hasznosak voltak. Tanulhattam egy nyugalmazott Egyesült Államokból származó ezredestől az amerikai haderőről és katonai stratégiákról, Chile volt jegybankelnökétől Dél-Amerika helyzetéről és a társadalmi szerződés-elmélet közgazdasági értelemzéséről, és az Európai Unió Bizottságának egy munkatársával pedig diplomáciai stratégiákról beszélgettünk az óráinkon. Nyelvi kurzusokon is részt vehettem, így elkezdhettem franciául tanulni és heti rendszerességgel C1-es szinten tovább csiszolhattam olasz tudásom.

A kötelező krediteken kívül a SciencesPo kéthetente meghívott egy-egy nemzetközi vezetőt, akiktől előadásaik után kérdezni is lehetett. Így volt szerencsém részt venni Valdimir Milov (az orosz demokratikus ellenzék vezetője, volt energiaügyi miniszter), Sviatlana Tikhanosvskaya (Belorusszia demokratikus ellenzékének vezetője), Ingrida Simonyte (Litvánia miniszterelnöke), Mia Mottley (Barbados miniszterelnöke) előadásain. Úgy éreztem, hogy a nemzetközi politikai hírek, amikről olvasok, nem egy tőlem távoli pontban történnek, hanem belekerültem ennek a világnak a vérkeringésébe.  

Vladimir Milov előadása


Nem csak az egyetem, a hely is különleges volt: Párizs egy gyönyörű és nyüzsgő város, ahol mindig történik valami. Volt lehetőségem többször is visszatérni a Louvre-ba, hiszen egy nap nem elég a hatalmas tárlat végigjárásához – nem hittem volna, hogy valaha élőben látom Delacroix A szabadság vezeti a népet c. képét, Leonardo da Vinci Mária és Erzsébet találkozását, vagy Hammurapi törvényoszlopát. Az impresszionizmus nagy rajongójaként a Muse d’Orsay-t is többször meglátogattam, hogy minél több részletet fedezhessek fel az addig csak tankönyvekben látott műalkotásokon.

Aranyi-Aszalós Vivien a Louvre ókori egyiptomi részlegén
Ösztöndíjasunk barátnője a Muse d'Orsay gyűjteményben lévő Eduard Manet: Reggeli a szabadban képe előtt

Párizs környékét is igyekeztem bejárni, ahogy tanulmányi kötelezettségeim engedték, és minél több helyi diákszervezet által meghirdetett programra ellátogatni, hogy az Erasmus emberi, ne csak szakmai oldalát is megtapasztaljam. Szerintem sikerült életre szóló barátságokat kötnöm a kint töltött fél évem alatt.

SciencesPo hallgatók Versailles-ban (ösztöndíjasunk jobbról a második)


Hálás vagyok az Eramus+ program által nyújtott lehetőségnek és az ELTE Alumni Ösztöndíjnak, hogy segített megvalósítani azt az álmom, hogy Párizsban, Európa egyik legjobb politikatudományi egyetemén is tanulhassak.


Támogatott tehetségek

Aktuális pályázati kiírás

Így járulhat hozzá az ELTE Alumni Ösztöndíj jövőbeli kiírásához - ill. most SZJA 1 % felajánlással

A cikk ikonképén Aranyi-Aszalós Vivien az Invalidusok Házánál és Napóleon sírjánál, a kertben látható.

kedvel
718 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 április

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március