Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Tarnai Csillag beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

2024.02.29

Az ELTE Alumni Központ – a volt hallgatók és az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével – 2016 óta, félévente, egyre növekvő volumenben írja ki az ELTE Alumni Ösztöndíj pályázatot. A pályázat célja a tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítése. Tarnai Csillag fordító és tolmács (HU-EN-FR) mesterszakos hallgató az elnyert összeget franciaországi (École Normale Supérieure – PSL) kiutazásához használta fel 2023 őszén. Élménybeszámolója alább olvasható.

A 2023/2024-es tanév őszi félévét Erasmus-ösztöndíjjal Párizsban, az École Normale Supérieure – PSL intézményben töltöttem. Kiutazásom előtt két fontos célt tűztem ki magam elé a sikeres Erasmus-félév érdekében: rutint szerezni a francia nyelvű tudományos írás terén és betekintést nyerni a francia tudományos életbe, valamint anyanyelvi környezetben fejleszteni francia nyelvtudásomat. Azt azonban ekkor még nem láthattam előre, hogy az intézményben eltöltött fél év nem hogy ezeket a céljaimat teljesíti majd bőven várakozásomon felül, hanem olyan tapasztalatokkal és emberi kapcsolatokkal leszek gazdagabb, amelyek az én- és jövőképemet is alapjaiban formálták újra.

Csoportkép a 2023-as tanévet a bölcsészettudományok területén megkezdő hallgatókról

Franciaország egyik legrangosabb felsőoktatási intézményével kapcsolatban elöljáróban is meg voltam győződve arról, hogy nívós kurzusokat hallgathatok, ugyanakkor még így is meglepett az az üdítő szellemi pezsgés, amely mind az általam látogatott tanórák hangulatát, mind az intézmény légkörét jellemezte. Az oktatók a tudományos élet aktív szereplőiként naprakész tudást adtak át nekünk, és az, hogy csaknem az összes kurzus teljesítési feltétele önálló kutatómunka elvégzése volt, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy rutint szerezzek a francia nyelvű kutatásban és tudományos írásban. Mivel főszakomon nem tudtam elfogadtatni a kint megszerzett krediteket, így szabad kredit terhére elszámolható órákat végeztem el, viszont ez megadta számomra azt a szabadságot, hogy olyan kurzusokat válogassak össze, amelyek tartalmukban és célkitűzésükben is segítették irodalom- és társadalomtudományközpontú kutatásaim előremenetelét. Íráskészségemet emellett a gyakorlatban is volt alkalmam fejleszteni, hiszen a Marelle című, az egyetem hallgatói által szerkesztett irodalom- és filmkritikai lap harmadik számába én is írtam egy rövid esszét Virginie Despentes munkásságának politikai gazdaságtani olvasatáról, amely előreláthatólag idén márciusban fog megjelenni.

Az ENS belső kertje szeptember elején

A francia nyelvet ennek megfelelően a kurzusok alkalmával szóban és írásban is volt alkalmam gyakorolni, de a nyelvfejlesztés legfontosabb forrása kétségtelenül a francia hallgatókkal való mindennapi párbeszéd volt. Az egyetem épületében működő menza és az, hogy helyet kaptam az egyetem kollégiumában (a kollégiumi férőhely megszerzésében és az egyetemmel való kapcsolattartásban nyújtott segítségéért köszönettel tartozom az ELTE Eötvös József Collegiumnak, amely intézménynek 2018 óta vagyok tagja) elősegítették az interakciót, aminek különösen örültem, hiszen kiutazásom előtt attól tartottam a legjobban, hogy anyanyelvi franciákkal nem lesz alkalmam szót váltani. Emellett az ENS-en működő aktív közösségi- és sportélet is hozzájárult ahhoz, hogy minél több kapcsolatot építsek ki, ennek kiemelkedő eseménye volt a 2023. november 25-én lezajlott La Nuit címet kapó gálaest, ahol az egyetem táncklubjai egészen hajnalig biztosítottak lehetőséget számtalan különböző táncnem kipróbálására.

A La Nuit plakátja

Nem meglepő, hogy ebben az üdítő és inspiráló környezetben én is szárnyakat kaptam, és szeptembertől aktív tagja voltam az egyetem Rock 4 Temps táncklubjának, amely táncnem hasonlít a West Coast Swing néven ismert táncra, illetve a keringőklubnak is. A különböző táncok rendszeres gyakorlása segített megtalálni az egyensúlyt tanulás és kikapcsolódás között, és ezeken az alkalmakon is lehetőségem nyílt franciául beszélgetni anyanyelvi beszélőkkel. Másrészről pedig ősszel részt vettem a Debating kurzuson, amelynek keretein belül az angol vitakultúrát sajátítottuk el hallgatótársaimmal, és a 2023/2024-es tanév tavaszi félévében, mivel Erasmus-státuszomat meghosszabbítva tovább maradtam Párizsban, tagja vagyok az egyetem debating klubjának, akikkel a French Debating Association éves versenyén mérettetjük meg magunkat. Francia közösségeim mellett a nemzetközi hallgatókkal is szoros kapcsolat alakult ki közöttünk, aminek azért is kifejezetten örültem, mert az ENS rangos pozíciójának megfelelően nívós intézmények hallgatói voltak velem egy időben csereprogramon Franciaországban, így volt alkalmam kapcsolatba lépni a Harvard vagy a Cambridge-i egyetem hallgatóival. A karácsonyi ünnepekre készülődve közös karácsonyt is tartottunk, illetve az ENS a nemzetközi hallgatók integrálását szem előtt tartó programjain, például a Loire-völgyi kastélyokhoz vagy a közeli Chatou városába ellátogató utazásokon is együtt vettünk részt.

Château de Chambord
Az ENS 2024-es debating csapatának egy része (Tarnai Csillag balról a második)

Természetesen az egyetem mellett nem feledkezhetünk el azokról a lehetőségekről sem, amelyeket Párizs mint világváros rejt magában. Az egyetem és a kollégium a Quartier Latin néven ismert ötödik kerület szívében, a Rue Mouffetard és a Panthéon mellett, a Jardin du Luxembourg szomszédságában helyezkedett el, így a város egyik legpezsgőbb, legfiatalosabb és legművészibb negyedében volt alkalmam eltölteni egy félévet. Beleszerettem ebbe a varázslatos légkörbe, ahogyan a különböző pékségek széles kínálatába, a könyvesboltok sokféleségébe, és abba, hogy minden nap, minden hétvégén Párizs egy új arcát mutatta, új és új programlehetőségeket kínálva. Párizs, ahogyan Franciaország is a világ egy kimeríthetetlen, folyamatos változásban lévő csücske, viszont igyekeztem minél több Párizson belüli és kívüli kirándulást is belesűríteni a félévbe – az adventi időszakban például elhatároztam, hogy minden hétvégén más karácsonyi vásárba fogok ellátogatni, így jártam Strasbourgban és Colmarban egy hétvégén, majd Lyonban, Bordeaux-ban, végül pedig Párizsban ünnepeltem egy-egy adventi hétvégét, de a félév során eljutottam még többek között Reimsbe vagy a Mont-Saint-Michelhez is, ami régi álmom volt.

Karácsonyi vásár Strasbourgban

Összességében egy olyan eseménydús félévben volt részem, amely több szempontból is arra ösztönzött, hogy kilépjek a komfortzónámból, és így új rétegeket fedezzek fel magamban és a világban. Ez az út természetesen nem mindig volt egyszerű, de Erasmus-félévemnek köszönhetően jóval tisztábban látom, pontosan milyen doktori képzésben szeretnék részt venni, ahogyan nyelvtudásom és így, bízom benne, tolmácsolási képességeim is sokat fejlődtek. Rendkívül hálás vagyok az ELTE Alumni Alapítvány támogatásáért, hiszen az ösztöndíj nagyban segített abban, hogy kifizessem a repülőjegy árát, illetve a minden csodájával együtt rendkívül költséges Párizsban az elhelyezkedés kezdeti nehézségeivel is könnyebben tudjak megbirkózni. Az Alapítvány így hozzásegített ahhoz, hogy életem legmeghatározóbb félévét töltsem el Párizsban.

Támogatott tehetségek

Aktuális pályázati kiírás

Így járulhat hozzá az ELTE Alumni Ösztöndíj jövőbeli kiírásához 


Az ikonképen Tarnai Csillag látható Château de Versailles-ban decemberben.

kedvel
396 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 április

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március