Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

ELTE Sikerek Veled: Zöld megoldások

Beszámolók

-

2022.10.11

Az ELTE Sikerek Veled beszélgetéssorozat újabb alkalmára 2022. október 4-én került sor, az ELTE BTK F épületének Kodály termében, "Zöld megoldások" címmel. Volt hallgatóink - Mihály Eszter (Hell Energy), Répássy Zsuzsanna (ittaszezon!), Sipos Katalin (WWF Magyarország), Sulyok Katalin (ELTE, AJBH) és Mészáros Dávid (SMARTKAS) - a környezeti problémák megoldásának lehetőségeiről beszélgettek. Hallgassa meg most!

Az estét Balogh-Kátai Judit (BTK '17, '20), az ELTE Alumni Központ munkatársa nyitotta meg. Megköszönte a gyülekezés alatti zenei aláfestés biztosítását az ELTE BTK Művészetközvetítő és Zenei intézet hallgatóinak, majd ismertette a beszélgetés témáját, bemutatta a vendégeket és átadta a szót Répássy Zsuzsanna (PPK '99), társadalmi vállalkozó és startupper, az ittaszezon! kistermelői piactér egyik alapítójának, aki a beszélgetésen túl a moderálást is vállalta. Rövid bemutatkozását követően feltette az első kérdést: hogyan vált fontossá az életükben a környezetvédelem, mitől zöld az ő megoldásuk?

Mészáros Dávid (ÁJK '16) a SMARTKAS agrártech startup alapítójának és vezetőjének alapgondolata szerint az étel és italhoz való hozzáférés alapjog kell hogy legyen, ami nem kifizetődő hosszútávon, ha ezt egy olyan üzleti modellre helyezzük, amely nem megújuló, éppen ezért olyan technológiákban kezdett el gondolkodni, amely megújulóvá teszi a mezőgazdaságot. Holland cége okos üvegházak tervezésével foglalkozik, amely víz és energiahatékonyan termeli meg a zöldségeket*. Mivel jogászként végzett, eleinte technológiai joggal akart foglalkozni. 

Sulyok Katalin (ÁJK '12, '18, TTK '13) környezetjogász kis kora óta biológus akart lenni. Tanulmányai során merült fel a probléma, hogy a természettudományi, alapvetően bizonytalan statisztikai tényeket nehéz beültetni a jogalkotásba. Ökológia tanárai hívták fel a figyelmet, hogy az órákon felvetett kérdéseire inkább az Egyetem téri épületben tudna választ kapni. Így történt, hogy párhuzamosan végezte el az ELTE-n a jogot és a biológiát, majd környezet joggal kezdett foglalkozni. 2014 óta az AJBH Jövő Nemzedékekért Felelős Ombudsmanhelyettes főosztályának vezetője, akkortájt kezdte el doktori kutatását is a klímaperekkel kapcsolatbani. Jó hír, hogy hazánkban is vannak már klímaperek és általában sikeresek. 

Sipos Katalin (TTK '97) azért lett biológus, hogy természetvédő lehessen. Diplomájának megszerzése után 17 évig dolgozott a DINPI-nél, majd 2015 óta a WWF Magyarország igazgatója. Céljuk, hogy a társadalomba beépítsék a környzetvédelem fogalmát, tudatos személetet, mindezt nem jogszabályi szinten, hanem egy kézzelfogható módon, közelebb hozva az emberek gondolkodásában. Emellett ökoszisztéma szolgáltatásokkal foglalkoznak, pl. több példaértékű, sikeres vízvisszatartási* és erdővédelemi projektben vettek/vesznek részt.

Mihály Eszter (TTK '15) célkitűzése, hogy valós és nyomon követhető intézkedésekkel járuljon hozzá a klímaváltozás elleni harchoz és részt vegyen a körforgásos gazdaság megvalósításában. Az ELTE földrajzszak mellett külföldön tanult klímaváltozást, könyezetmenedzsmentet, majd hazai vállalatoknál dolgozott környezetvédelmi tanácsadóként, ahol a karbonsemlegesség fontossága mellett érvelt. Átülve a másik oldalra, a Hell Energynél jött rá, hogy miért is nem befogadók a környezetvédelemmel kapcsolatban a cégek. Jelenleg ennél a hazai multicégnél foglalkozik a fenntarthatósággal*, alakítja zöld szemléletet. 

A bemutatkozást követően az Alma Materes emlékekre, inspirációkra terelődött a beszélgetés. "Gürizni kell mert megbuksz! [...] Az első számú filozófia, amit elsajátítottam az ÁJK-n, hogy ha két hét múlva van vizsga, és ha arra két nappal előtte kezdesz el tanulni, akkor annak két nappal előtte meg kell lennie. Ez a projekmenedzsmentnél, vállalkozásnál és üvegházépítésnél is így van." - mondta félig viccesen Mészáros Dávid és hozzátette, hogy a munkamódszert és a munkamorált mindenképpen az Egyetemnek köszönheti. Sipos Katalin, aki még mindig együttműködik az ELTE-vel egyes projektek kapcsán, életre szóló tanítást és értékrendet kapott Seregélyes Tibortól (TTK '72), tanárától és szakdolgozati témavezetőjétől, és Ropolyi Lászlótól (TTK '72) filozófia tanárától. Mihály Eszter az átfogó szemléletet és az összefüggések értelmezését emelte ki, mint az interdiszciplinárisnak mondható földrajz szak olyan hozadékát, melyet munkája során leghasznosabban tud alkalmazni. Sulyok Katalin szintén az interdiszciplinaritást hozta fel pozitív példaként az ELTE-vel kapcsolatban. Ez a sikere kulcsát is adja, mert azzal, hogy van egy biológiai végzettsége, sok új dolgot tud jogászoknak mondani. Ha újra kezdhetné, pszichológiát tanulna, mert környezetvédelmi témákban elengedhetetlen az emberismeret, az ő kezükben van a megoldás kulcsa.

Az egyetemi emlékek felelevenítése után a zöld témakörhöz tartozó kihívásokról folyt a beszélgetés, mint pl. a környezetvédelemben dolgozók munkáját nehezítő egyéni és közösségi érdekütköztetések, a negatív prekoncepciók. Fontos az emberek edukálása a témában, amelyhez elengedhetetlen a kommunikáció. A beszélgetőfelek egyöntetű tapasztalata, hogy az emberek már belefáradtak, ezért nem fogadják jól a puszta kommunikációt, inkább azt igényelnék, hogy történjen valami. Sulyok Katalin véleménye erről jogi oldalról: "Közös kihívás ebben a szektorban dolgozva, hogy nem elfáradni, nem belefásulni. A globális problémát nem tudja egyikünk sem egyik pillanatról a másikra megoldani, képesnek lenni arra, hogy ennek ellenére folytassuk a munkát. Ez lelkileg is nagyon nehéz .... ebben segít, hogy a sikert kell át definiálni. [...] Még elvesztett jogi ügyek is kellenek ahhoz, hogy main-streammé váljon egy új paradigma, ami az elmúlt 5 évben esélytelenné vált, hogy megvalósuljon. Ez az, ami reményt ad, hogy egy kudarcos pitch, egy el nem fogadott ötlet is, ha összeadódik, és egyre többen csináljuk, akkor tud rendszer szintű változást hozni" 

Répássy Zsuzsanna továbbterelte a témát a koronavírus járvány kapcsán látható összefogásra, amely felnyitotta az emberek szemét:  "Ezzel kapcsolatban egyik tanulság volt, hogy milyen hihetetlenül gyorsan reagál a környezet, ha változtatunk a szokásainkon [...] Másik, ha óriási a probléma, akkor a világ tud egyik pillanatról a másikra váltani. A probléma csak az, hogy ez nem volt egy fenntartható váltás." - mondta Sipos Katalin. Majd kifejtette, hogy a Covid hatás csak egy "szünet" gomb volt, melyet egy visszapattanó hatás, túlkompenzálás követett, és hogy a jó megoldás inkább egy olyan alternatíva lehetne, ami kiváltaná a fogyasztói társadalmat, pl. a fiatalabbakban a klímaválság okán felgyülemlett dühöt fenntartható kreatív energiákba kellene fektetni, hogy mind több területen megoldás megszülessen, a világszemélet átalakuljon. Meglátása szerint a zöld megoldások alapját a jogi- és a gazdasági szektor, valamint társadalmi csoportok együttmozgása szolgálná, mégha problémás is ennek kommunikációja a három pilléren. Sulyok Katalin és Mihály Eszter elmondta, hogy a jogi és gazdasági területen van előrelépés, és hogy elégséges a gazdaság és a társadalom összefogása is. Mészáros Dávid ezt még továbbfűzte azzal, hogy a három pillérből a legfontosabb a társadalmi, mert itt található az a tömeg, amely a legnagyobb nyomást tud gyakorolni a gazdasági szektorra is, és majd a folyamat legvégén a jogi szektorra is. 

Végül a meghívott vendégek pár szóban ismertették jelenlegi tevékenységüket, és vázolták jövőbeli terveiket, illetve tanácsot adtak arra nézve, hogy mit tegyen, és hol tanuljon az, aki szeretne a fenntarthatósággal aktívan foglalkozni, cselekedni. Útravalóul Mihály Esztert idézzük: "Ezt érezned kell a szíved mélyén... ezt nem tudja hitelesen képviselni az, aki ezt nem érzi."

A beszélgetés végén a jelenlévők feltehették kérdéseiket a vendégekhez. Végül Balogh-Kátai Judit megköszönte a figyelmet és a közreműködést, felhívta a figyelmet arra, hogy az ELTE Alumni Alapítvány örömmel fogadja a támogatásokat, és beharangozta a sorozat  2022. november 15-i alkalmát, melynek témája a kisgyermekek kreatív fejlesztése lesz. 

Kiváncsi a teljes beszélgetésre? Nézze meg az alábbi videót!

ELTE Sikerek Veled

Esemény
Fotók: Köszönjük az ELTE Online szíves együttműködését! 

*Vízvisszatartási projektekHell Energy fenntarthatóságSMARTKAS

kedvel
372 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

25 éves a közgazdászképzés Szombathelyen - jubileumi ünnepi konferencia

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május

Beszámolók

XLV. 5vös 5km - Alumni kategóriával

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Beszámolók

Jótékonykodás és közösségépítés az első ELTE Média Alumni találkozón

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

30 április