Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

ELTE Sikerek Veled: Kutatások hasznosítása

Beszámolók

-

2023.12.12

Az ELTE Sikerek Veled beszélgetéssorozat "Kutatások hasznosítása" című alkalmára 2023. november 21-én este került sor. Gyimesi Máté (Motorpharma Kft.), Hanczár Gergely (Cursor Insight) és Ulbert Attila (emdee Skin) beszélgetett arról, hogy miként lett kutatásukból hasznosítható ötlet, ill. vállalkozás, milyen eredményeket értek el eddig, és hogy hogyan segítette őket mindezekben az Alma Mater.

Az eseményt Balogh-Kátai Judit nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelenteket és röviden bemutatta a beszélgetés résztvevőit. Egyúttal távolról üdvözölte és jobbulást kívánt Zsirai Viktóriának (Tudatosan Jó), aki betegség miatt sajnos nem lehetett jelen az eseményen. Ezt követően átadta a szót a este moderátorának, Hanczár Gergelynek.

A beszélgetés indításaképp először a meghívott vendégek legszórakoztatóbb ELTE-s történetei kerültek szóba, amit bemutatkozás követett. Ezután szó esett az AI szerepéről, fontosságáról és szükségességéről a mai kutatásokban, legyen szó az elektronikus aláírások hitelesítésének módszeréről, vagy az emdee Skin applikációról, amelynek célja, hogy az elváltozásról készült fotó alapján időben felfedezhessük a bőrünkön kialakuló rosszindulatú elváltozásokat, legfőképpen a melanómát és basaliómát. Gyimesi Máté, a Motorpharma Kft. kutatási igazgatója elmondta, hogy az ő vállalkozásukban is szerepet kapott az AI, ők mozgáselemzéssel kapcsolatban használták fel a technikát egy tehetséges doktoranduszuk közreműködésével. 

Ezt követően az vitatták meg, hogy milyen kapcsolat van az ELTE és aközött, ahova eljutottak, ill. inspiráló tantárgyak és tanárok is említésre kerültek. Gyimesi Máté kedzetben vegyészmérnöknek tanult, de hamar váltott biológia szakra. Számára Szathmáry Eörs és Zboray Géza előadásai voltak meghatározóak, ahogy fogalmazott: "Tehát a tanárok az előadáson azt az élményt, hogy de jó, biológus vagyok és biológiát tanulunk, azt megadták. De utána, nyilván, már sokkal fontosabbá vált a kutatás alatt a témavezetőnek a szerepe. És PhD témavezetőm, Málnási-Csizmadia András, aki aztán később most már a Motorpharmában társtulajdonos és együtt fejlesztjük ezeket a molekulákat..." Ő a témavezetőknek elsősorban az attitűdjét emelte ki. Megtudtuk, hogy Kovács Mihályra is jó szívvel emlékszik vissza, aki posztdoktori témavezetője volt. Mind tőle, mind Málnási-Csizmadia Andrástól sokat tanult abban a tekintetben, hogy hogyan kell jó kutatóvá válni. 

Ulbert Attila programozó matematikus és programtervező matematikus szakot végzett az ELTE-n, valamint informatika PhD-t. Az egész egyetemen töltött idejét jó periódusnak élte meg, így nehezen tudna egy-egy tanárt kiemelni. Ugyanakkor elmondta, hogy az elmúlt 30 évben az informatika hatalmas változásokon ment át, és a 8 félév analízis utólag visszatekintve arra jó volt, hogy jól leszimulálta a mai munkáját. Emellett említést tett doktori témavezetőjéről, Kozma Lászlóról is. 

Hanczár Gergely az ELTE öt karán (BTK, PPK, IK, TTK, TáTK) folytatott tanulmányokat, számára "az ELTE arról szólt, hogy mindent lehet tanulni, amit akarok." Ráadásul akkoriban lehetőség nyílt az egyetemek között szabadon áthallgatni, amivel ő élt is. Így mára a teljes spektrumát át tudja látni annak, amivel a cégüknél a kollégái foglalkoznak, még ha egy-egy adott szakterületen nem is ő maga a legkiemelkedőbb. Az egyetemről egyfajta gondolkodásmódot, világlátást hozott magával, amiért a mai napig nagyon hálás. 

Ezt követően a beszélgetők ismertették azt az utat, ami a kutatásuktól a saját vállalkozás, vagy cég felépítéséig vezetett, ill. hogy kutatóként milyen nehézségekkel kellett szembenézniük egy cég létrehozásakor. A Motorpharma estében Gyimesi Máté elmondta, hogy ők megpróbáltak inkább kutatók maradni, és nem szervezték ki a befektetőkkel való tárgyalást közgazdászoknak, hanem maguk tárgyaltak és a kutatásukra helyezték a hangsúlyt, ill. arra, hogy ők miben jók. Végül ez a hozzáállás sikeresnek bizonyult, hiszen a hatóanyag tesztelése ma már klinikai fázisban van. "Úgyhogy igazából mi ezt a stratégiát folytatjuk, hogy beszéljünk őszintén és beszéljünk azzal a lelkesedéssel, a kutatói lelkesedésünkkel a projektről. Az az őszinte és szerintem az az, ami sikerre visz, ha őszinte vagy." Hozzátette, hogy a cégvezetéssel kapcsolatos további teendők tekintetében ők a tapasztalatból tanulnak. Ulbert Attila megosztotta, hogy volt kollégáival/barátaival hozta létre az emdee Skint, és hogy jelenleg még nem rendelkeznek saját céggel, vagy vállalkozással. Mindenkinek van egy főállása, és emellett foglalkozik az applikációval, amely valamennyi magyar adófizető számára ingyenes és az is marad. Más országokkal és magánklinikákkal azonban üzleti együttműködésekre persze nyílhat lehetőség. Hanczár Gergely pedig - elmondása szerint - lassan értette meg, hogy hogyan kell összerakni egy jól működő céget. Egy könyvkiadót hozott létre jó pár évvel ezelőtt, amely sokat segített neki az egyetemi évek után abban, hogy megértse, hogyan működik egy cég. 

Végezetül a közönségnek nyílt lehetősége feltenni kérdéseit, majd Balogh-Kátai Judit megköszönte a érdekes és tartalmas beszélgetést, és felhívta a figyelmet az ELTE Alumni Alapítvány tevékenységére, amelynek nemes célja a tehetséges, anyagilag rászoruló hallgatók külföldi tanulmányútjának támogatása. Elmondta, hogy a volt hallgatók összefogásának hála idén már az 50. hallgatót támogathatják. Az ösztöndíj alap feltöltéséhez pedig egész évben várják a jószívű felajánlásokat.

Kíváncsi a teljes beszélgetésre? Nézze meg az alábbi videót!  

ELTE Sikerek Veled

Esemény

Fotók: Köszönjük Végh Bence (ELTE Online) és Rusznák Gábor (ELTE KMRI) szíves együttműködését!

kedvel
165 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Géza összeköt! - emlékkonferencia beszámoló

egy tag profilképe

ELTE Természettudományi Kar

21 május

Beszámolók

25 éves a közgazdászképzés Szombathelyen - jubileumi ünnepi konferencia

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május

Beszámolók

XLV. 5vös 5km - Alumni kategóriával

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május