Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Első generációsok az ELTE-n - Interjú Csiki Mártonnal

Első generációs interjú

-

2023.12.12

Az Első generációs interjúkban olyan ELTE-s diplomások válaszolnak az ELTE Alumni Központ kérdéseire, akik családjukban úttörő módon elsőként választották egyetemül az Eötvös Loránd Tudományegyetemet. Az írásbeli interjúra ezen a kérdőíven keresztül lehet jelentkezni. Ne habozzon Ön sem! A kérdésekre ez alkalommal Csiki Márton (GTK '21) válaszolt.

Miért döntött az ELTE mellett? Emlékei szerint honnan/kitől jött és mi volt az indíttatása? Mi az első emléke az Egyetemről?

A legjobb magyarországi MBA képzést kerestem. A feleségem anno a BME-n szerezte a diplomáját ugyanennél a tanári gárdánál és nagyon dicsérte. A tanári kar 2019-ben már nem a BME-n volt, ezért jelentkeztem az ELTE (akkor még) GTI-re. 

Az első emlékem a felvételi volt. Az írásbeli elég egyszerű volt, majd a szóbeli beszélgetésen Andor György tanár úrral találkoztam. Viszonylag rövid, de annál jobb beszélgetés volt. Akkor már tudtam, jó helyet választottam.

Ön melyik karon (karokon)/szakon (szakokon) szerzett oklevelet?

2019-ben kezdtem az ELTE GTI-n, ami azóta GTK lett. MBA diplomát szereztem.

Kikre gondol büszkén az ELTE-n (vagy jogelődjein) végzett híres hallgatók közül?

Kivétel nélkül az összes ELTE-n tanult Nobel díjasra, sportolóra, tudósra, és azokra a híres elődjeinkre, akik maradandó jót alkottak.

Milyennek ítélte meg az egyetemi életet?

Én hétvégi/esti oktatásra jártam, így az egyetemi élet sűrűjéből kimaradtam, de amiben részem volt, az tetszett. Fiatalos és vibráló. Inspiráló, ahogy a diákok a campus területén ülnek, kávéznak, söröznek, és eszmét cserélnek. Talán ott ül közöttük a következő nagy tudós. Ez az ELTE légköre.

Miért szeretett az egyetemre járni?

Tanulni akartam és a legjobbaktól. Emellett remek kapcsolatokat építettem ki a diáktársaimmal és a tanárokkal is egyaránt.

Szeretné-e, ha gyereke szintén az ELTE-re járna?

Már elköltöztünk Magyarországról, de ha visszamegyünk, akkor az ELTE biztosan ott lesz a listán.

Mit gondol a mai egyetemi oktatásról?

Nehéz elfogulatlannak lenni, így nem is leszek. Nagyon tetszik és támogatom az ELTE ellenállását az alapítványi rendszerekkel szemben. Az oktatás függetlensége egyszerűen elengedhetetlen a minőségi szakemberek képzésében. Kell a szabadság minden egyetemi polgárnak, máskülönben nem lesznek ötletek és újítások. Pontosan ez az egyetemek lényege: az oktatók és a diákok gondolatokat és eszméket cserélnek, amelyekből találmányok születnek. Ez az innováció. Ezt gátolni bűn.

Mit tanácsol a mai egyetemistáknak?

Gondolkodjanak kritikusan, beszélgessenek sokat, vitázzanak, ismerjék meg a másik gondolatait, legyenek türelmesek, és legfőképpen kérdőjelezzenek meg mindent, amit látnak, hallanak, és olvasnak.

Írja meg egy emlékezetes történetét hallgató korából!

Egy órarendváltozás miatt a szombat délelőtti oktatás elmaradt, de mivel a társaság egy része már bent volt az campuson, így inkább kiültünk a Trefort kertbe és kávéztunk, beszélgettünk. Volt 3 szabad óránk.

Egyszer csak arra jön Ormos Mihály tanár úr. Leül közénk és teljesen kötetlenül beszélgetni kezdünk. Az MBA oktatás volt a közös pont, de más, hétköznapibb témák és szóba kerültek. A véletlen hozta, de nagyon jó pár óra volt. A legemlékezetesebb ebből talán a tanár úr válasza volt arra a kérdésre, hogy miért jön be hétvégén is oktatni. Azt felelte: "MBA-seket oktatni más. A legtöbbjük család és munka mellett vállalja a tanulást. Ők a tudásért vannak itt. Ez látszik a szemükön."

Tervez-e további tanulmányokat az ELTE-n?

Ha visszaköltözünk Kanadából, akkor igen. A PhD bakancslistás.

Mennyiben tudta/tudja hasznosítani tanulmányait jelenlegi munkahelyén?

Már az MBA képzés alatt is alapítottam egy Zrt-t, illetve a munkám során is gyakran előjönnek a gazdasági számítások. Nem olyan mélységben, mint a képzés során, de nem ijedek meg egy közgazdasági fogalomtól, ha szembejön. Van értéke a megszerzett tudásnak.

Mivel foglalkozott volna, ha nem a jelen szakmáját választja?

Ez jó kérdés. Amióta az eszemet tudom az informatikával foglalkozom. Az MBA képzést az üzleti szemlélet és tudás miatt végeztem el. Nem akartam szakbarbár maradni. Ha újra szakmát választanék, akkor valami olyat végeznék, aminek társadalmilag jóval nagyobb haszna van. Mondjuk természetvédelem.

ELTE-s diplomája megszerzése után hogyan indult neki az életnek, álláskeresésnek? Ki/mi segítette karrierjét?

Az ELTE MBA diplomám a második diplomám. Már évtizedek óta dolgozom. Ez a kérdés számomra nem releváns.

Milyen érvekkel javasolná fiatal ismerősének, hogy az ELTE-t válassza?

Független, és a legjobb oktatók Magyarországon.

Kapott-e az egyetemi évek alatt életre szóló útravalót? Mi volt az?

Igen, a kapcsolatokat a diáktársaimmal és az oktatókkal. Ez mindig megmarad.

kedvel
312 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Első generációs interjú

Első generációsok az ELTE-n - Interjú Faludi Zsolttal

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 december

Első generációs interjú

Első generációsok az ELTE-n - Interjú Templ Barbarával

egy tag profilképe

Alumni Központ

11 december

Első generációs interjú

Első generációsok az ELTE-n - Interjú Nemesné dr. Kis Tímeával

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 december