Retour aux actualités
Article suivant
Article précédent

Egyetem megnyitja kapuit: Biológiai és Paleontológiai kiállítás

Beszámolók

-

2024.03.04

Népszerű sorozatunk következő állomása az ELTE Természetrajzi Múzeumának Biológiai és Paleontológiai kiállítása volt 2023. február 29-én. Szakvezetőink ezúttal is Török Júlia Katalin, az ELTE Állatrendszertani és Ökológiai Tanszékének oktatója, és Szente István az ELTE Tatai Geológuskert igazgatója voltak.

Az eseményt közel teltházzal látogatták az érdeklődő ELTE diplomások és kísérőik! Az év első összegyetemi Alumni rendezvényét Petz Denise Gerda, az ELTE Alumni Központ munkatársa nyitotta meg, köszöntve a jelenlévőket és felhívva a figyelmet további rendezvényeikre, valamint az ELTE Alumni Alapítvány tevékenységére. Ezt követően bemutatta a szakvezetőket és átadta a szót Szente Istvánnak, akitől hallhattunk a lassan két évszázados gyűjtemény történetéről, amelyből különösen a Margó Tivadar által felvirágoztatott, európai viszonylatban is gazdagnak számító Zoológiai és Összehasonlító Boncztani Múzeum emelhető ki. Sajnos ennek gyűjteményből alig maradt fenn valami, ugyanis 1945-ben, Budapest ostroma alatt szinte teljesen megsemmisült az akkor a Múzeum körúton lévő múzeum. A Természettudományi Kar Lágymányosra költözésével igen impozáns helyen, a Déli tömb közepében található üvegpiramisban rendezték be a Zboray Géza anatómus által újraálmodott kiállítást, javarészt a megmaradt és a 20. század második felében szerzett tárgyakból. A biológiai preparátumok mellett többek között ősmaradványokkal is kiegészült a bemutatott gyűjtemény. 

Az érdekes bevezető után Török Júlia vezette végig a látogatókat a kiállításon az evolúció fejlődésének sorrendjében, a szivacsoktól egészen a főemlősökön át az emberig. A bemutatását őslénytani vonatkozásban Szente István egészítette ki. A két és fél órás séta alkalmával rengeteg érdekességet hallhattunk az állatvilág fejlődéstörténetéről, az evolúcióról, miközben megtekintettük a kihalt és recens állatok látványos kövületeit, illetve preparátumait. Ezek mellett megtudhattunk érdekességeket a korabeli műszerekről és az állatokon túl egy gombakiállítást is megtekinthettünk. Ezúton is köszönjük a Természetrajzi Múzeum munkatársainak, hogy idén is lehetőséget biztosítottak az ELTE diplomásainak a Biológiai és Paleontológiai kiállítás meglátogatására ingyenes szakvezetés keretében.


A sétáról készült további képek a galériában megtalálhatóak.


kedvel
193 megtekintéss Visites
Ossza meg

Commentaires0

Vous n'avez pas les droits pour lire ou ajouter un commentaire.

Articles suggérés

Beszámolók

25 éves a közgazdászképzés Szombathelyen - jubileumi ünnepi konferencia

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május

Beszámolók

XLV. 5vös 5km - Alumni kategóriával

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Beszámolók

Jótékonykodás és közösségépítés az első ELTE Média Alumni találkozón

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

30 április