Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Jánosi Kincső Mária beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

2024.03.04

Az ELTE Alumni Ösztöndíj pályázat 2016 óta, félévente, egyre növekvő volumenben kerül kiírásra az ELTE Alumni Központ, a volt hallgatók és az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével. Célja a tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítése. Jánosi Kincső Mária, magyar-német osztatlan tanári szakos hallgató az elnyert összeget tübingeni (Eberhard Karls Universität) kiutazásához használta fel 2023 őszén. Alumni Ösztöndíjasunk beszámolója alább olvasható. 

A 2023/24-es tanév őszi szemeszterében tanulmányaimat a tübingeni egyetemen végeztem. A mobilitás mellett azért döntöttem egy évvel ezelőtt, hogy némettanárnak készülő hallgatóként ne csak a tantermi keretek között elsajátított tudást adhassam át majd leendő diákjaimnak, hanem saját tapasztalataimat is meg tudjam osztani velük a német nyelvről, illetve kultúráról. Emellett persze motivált az is, hogy új embereket ismerhessek meg, utazhassak, illetve a külföldi oktatási rendszerbe is bepillantást nyerjek. Így a kiutazásomat izgalommal és lelkesedéssel vártam. A kiutazásom megvalósításában segítségemre volt az ELTE Alumni Alapítvány által kiírt ösztöndíj, az elnyert támogatást a szálláshoz előlegként befizetendő kauciónál, illetve a szállás fedezésében tudtam hasznosítani.

A Neckarbrücke-n, háttérben a jellegzetes tübingeni házsorral

Az egyetem rengeteg lehetőséget nyújtott mind a szabadidős, mind pedig tanulmányi lehetőségek terén, így a félév során lehetőségem volt beszédtechnikai képzésen részt venni, angol- illetve német nyelvkurzust látogatni, emellett pedig az egyetem nemzetközi kórusának is tagja voltam. Ezek a lehetőségek mind hozzájárultak ahhoz, hogy új embereket ismerhessek meg, illetve ezáltal mind a német, mind pedig az angol nyelvtudásomat fejlesszem.

A beszédtechnikai kurzus utolsó óráján
A nemzetközi kórus félévzáró koncertjén

Tübingen egy egyetemi város, ami azt jelenti, hogy rengeteg hallgató él a városban. Ennek köszönhetően a városnak van egy pezsgő, fiatalos hangulata, amin a régi stílusú épületek, a kastély és a Neckar folyó csak emelnek. Emellett az emberek közvetlenek egymással, illetve nagyon segítőkészek is. Az őszi szemeszter alatt több karácsonyi és farsangi délnémet népszokást is megismerhettem, melyek a helyi kultúra megismeréséhez és megértéséhez is hozzájárultak.

Farsangi felvonulás Tübingenben

Tübingen Baden-Württemberg tartományban található, így lehetőségem volt a Feketeerdőnél, a Bodensee-nél kirándulni, emellett a Hohenzollern-ek több nevezetes kastélyát is meglátogattam.

A Bodensee partján nemzetközi barátokkal
Sigmaringenben a Németországban megismert magyar barátokkal

Egyetemi tanulmányaim mellett a DAAD Europa macht Schule nevű program keretében lehetőségem volt a német oktatási rendszerbe is kicsit jobban bepillantani, illetve a tanításban is kipróbálni magam, hiszen a program lényege az, hogy a külföldi hallgatók egy-egy osztálynak egy interaktív órát tartsanak a saját országukról. Így egy általános iskolában és egy gimnáziumi osztályban is lehetőségem volt a diákokat megismerni, és a tanulóknak Magyarországot bemutatni.

A projekt keretén belül készült plakátok

Összegezve a külföldi félévet, nagyon sok hasznos tapasztalatot szereztem és új ismeretekkel gazdagodtam. Emellett bővültek mind a szociális, mind pedig a szakmai kapcsolataim is és mivel sok nemzetközi barátom lett, ezért nemcsak a német kultúrát ismerhettem meg, hanem más, Európán kívüli szokásokkal, ételekkel is találkoztam.

Támogatott tehetségek

Aktuális pályázati kiírás

Így járulhat hozzá az ELTE Alumni Ösztöndíj jövőbeli kiírásához 

kedvel
239 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 április

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március