Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Szabó Sára beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

2023.10.10

Az ELTE Alumni Központ, a volt hallgatók és az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével 2016 óta, félévente, egyre növekvő volumenben írja ki az ELTE Alumni Ösztöndíj pályázatot. A pályázat célja a tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítése. Szabó Sára, szociológia mesterszakos hallgató az elnyert összeget lisszaboni (Instituto Universitário de Lisboa) kiutazásához használta fel 2023 tavaszán. Úti beszámolója alább olvasható.

2023 februárja és júniusa között Lisszabonban tanulhattam az ISCTE-n Erasmus ösztöndíjjal. Sok szempontból izgalmas és újszerű élmény volt ez számomra: megismerkedni egy másik ország kultúrájával, társadalmi kérdéseivel, feltalálni magam és önállósodni egy ismeretlen városban távol az otthonomtól.

Erasmusos diáknak lenni privilegizált helyzet: különösen nagy felelősség nélkül lehetőséget kaptam arra, hogy külföldön egy teljesen új közegben tanuljak, kipróbáljam magam új helyzetekben, megtapasztaljam az önálló létet, rengeteg élményt szerezzek, mindezt úgy, hogy egy intézményes támogató háttér volt mögöttem (az ELTE, a fogadó egyetemem, illetve maga az Erasmus program). A mobilitás egy olyan formája ez, amire talán sosem lesz már lehetőségem, így igazán örülök, hogy élhettem vele. Lehetőségem volt utazni, nyelvet tanulni, megismerkedni lokális és globális viszonyokkal és kérdésekkel, rengeteg nemzetközi kapcsolatot szerezni, élvezni az utazás örömét és kipróbálni, milyen egy idegen országban egyedül elboldogulni.

Graffiti Lisszabon belvárosában "Lisszabon azt mondja: üdvözöljük a bevándorlókat"Kilátás Lisszabon városára a Miradouro da Graca-ból

Lisszabon egy nagyon izgalmas és sokrétegű város: a hét dombra épült szűk és kanyargós történeti városnegyedtől, a mérnöki pontossággal újratervezett „alsóváros”-on és a nagy torkolattal az Atlanti-óceánba folyó Tejo partján keresztül, az angol király fogadására épült VII. Eduárd parkig a múlt és a jelen rétegei egymásba fonódva alakítják ki a város vibráló, nyüzsgő, néha túl hangos, néha lecsendesülő atmoszféráját. A város különlegességei, számomra kedvenc pontjai a „miradourok” (kilátók), ahonnan gyönyörű kilátással a városra nézhetjük végig a naplementét vagy napfelkeltét. Minden igazán jó lisszaboni este úgy indul, hogy a városlakók és turisták összegyűlnek egy-egy szívükhöz közelálló „miradouro”-ban és élőzene mellett nézik, ahogy a gyönyörű város felett lemegy a nap. Annál már csak a kora reggeli napfelkelték különlegesebbek, amikor az óceánból felemelkedő nap megfesteti az eget és a háttérben megjelennek az első régi villamosok, melyek rendíthetetlenül szelik Lisszabon dombjait.

Napfelkelte a Miradouro de Santa Luzia-bólKirándulás az óceánparton nemzetközi barátokkal

Lisszabon rendkívül multikulturális város, ahol rengeteg ember keveredik, ugyanakkor emiatt egészen jól láthatók a társadalmi problémák is, melyeket nem lehet helyi, hanem csakis globális nézőpontból vizsgálni. A volt gyarmattartó ország társadalomtudományában és szakmai diskurzusaiban nagyon éles téma jelenleg a dekolonizáció, és hogy mit kezd a portugál társadalom ezzel a múlttal, illetve a jelenleg is meghatározó gazdasági, politikai, migrációs, nyelvi viszonyokkal. Nagyon érdekes például a történeti mór városnegyedben járkálni, megismerni annak történetét, jelenlegi lakóit és üzleteit az aktuális globális viszonyokat figyelembe véve. Azt gondolom számomra szociológusként ez a nézőpont volt a legtanulságosabb az ott töltött idő alatt: míg itthon hajlamosak vagyunk csak Kelet-Nyugat reláción keresztül nézni a globális viszonyokat és Magyarország pozícióját, addig Portugália múltjával és jelenével nagyon gazdag és bonyolult globális viszonyrendszerbe ágyazódik be és ki kell lépni az euro-atlanti világból hogy igazán értsük az itt zajló folyamatokat.

Mivel az alap- és mesterszakos tanulmányaimat is az ELTE-n végeztem, így különösen izgalmas volt számomra egy másik egyetemet, egyetemi kultúrát is megismerni belülről. Az ISCTE (Instituto Universitário de Lisboa) Lisszabon legnagyobb egyetemének, az Universidade de Lisboa-nak egy önállósult intézete. Nagyon befogadó és segítőkész közeggel találkoztam az egyetemen, ahol - mivel rengeteg a rövidebb- hosszabb időre kint tanuló nemzetközi diák - mindenben segítségünkre álltak. Lenyűgözött, hogy milyen nagy ott a szakmai és közösségi élet: minden héten több előadás, szakmai workshop, konferencia zajlott az egyetemen, havonta többször érkeztek nemzetközi kutatók a világ különböző pontjáról és tartottak mindenki számára nyitott előadásokat. Az egyetemen lehetőségem volt felvenni két antropológia kurzust, illetve tanulni a portugál történelemről és kultúráról, emellett pedig egy kezdő portugál nyelvkurzust is látogattam. Szakmailag sokat adott, hogy közelebb kerülhettem más társadalomtudományos nézőpontokhoz, persze a rövid időtartam és a kevés kurzus alatt csak egy egész kicsi rálátást sikerült szereznem. Mivel többségében nemzetközi diákok látogatták ezeket az angol nyelvű órákat, ezért a speciálisan portugál kérdésekhez, társadalmi jelenségekhez kevésbé tudtam közelebb kerülni. Bár a fiatal társadalomtudós, civil, és aktivista mező is nagyon aktív Lisszabonban, sajnos az események többsége portugálul zajlik, így ebbe a világba is csak épphogy be tudtam pillantani. Igyekeztem azért a legtöbb nagy eseményt figyelemmel követni, jelen voltam nőnapi feminista felvonuláson és a lakhatási jogokért küzdő tüntetésen is. Azt javasolom azoknak, akik hasonló érdeklődéssel jelentkeznek Erasmus mobilitásra, hogy olyan célországot válasszanak, aminek legalább középszinten beszélik a nyelvét.

Az egyik kedvec Miradouromnál, a Castelo de Sao Jorge tetejénÓbidosi látogatás barátokkal

A kint töltött idő alatt lehetőségem volt sokat utazni, felfedezni Portugália gyönyörű nemzeti parkjait, sziklás óceánpartjait, kipróbálhattam a szörfölést és alapszinten portugálul is megtanulhattam, amivel már el tudtam boldogulni a helyi „pastelariak”-ban, ahol a híres „pastel de natat” vagy éppen „bifanat” napi rendszerességgel fogyasztottam. Nemzetközi barátságokat kötöttem, melyek remélem, még sokáig megmaradnak.

Összességében egy tanulságos és élménydúst félévet tölthettem az Erasmus ösztöndíjjal Lisszabonban, hálás vagyok az ELTE Alumni Alapítványnak is, hogy ösztöndíjukkal támogatták mobilitásomat.

Támogatott tehetségek

Aktuális pályázati kiírás

Így járulhat hozzá az ELTE Alumni Ösztöndíj jövőbeli kiírásához

kedvel
396 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 április

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március