Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

2024.03.20

Az ELTE Alumni Ösztöndíj pályázat 2016 óta, félévente, egyre növekvő volumenben kerül kiírásra az ELTE Alumni Központ, a volt hallgatók és az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével. Célja a tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítése. Oláh Tamara, nemzetközi tanulmányok alapszakos hallgató az elnyert összeget görögországi (University of Macedonia Economic and Social Sciences) kiutazásához használta fel 2023 őszén. Alumni Ösztöndíjasunk beszámolója alább olvasható. 

2023 októbere és 2024 februárja között Thessalonikiben, Görögországban volt lehetőségem tanulni az Erasmus+ ösztöndíjnak köszönhetően. A kiutazást izgalommal teli várakozás előzte meg, nagyon lelkes voltam, hiszen mindenkitől azt hallottam, hogy az Erasmus egy életre szóló élményt jelent. Görögországban többször jártam az Erasmus előtt is, így azt gondoltam, hogy nagyjából tudom, hogy mire kell számítani, és összességében nem mondanám, hogy maga a hely úgy igazán felcsigázott volna. Thessaloniki talán első pillantásra nem az a hely, ahova az ember nyaralni megy, az építészetét a mediterrán paneltenger jellemzi, amik közé beékelődnek a történelmi jelentőségű épületek, mint az Agia Sofia mecset, a Rotunda, vagy Galériusz diadalíve. Ha jobban megismerjük a város történetét, akkor kiderül, hogy a paneltenger születése a nagy 1917-es tűzvésznek köszönhető, amiben leégett a történelmi lakóépületek jelentős része, és csak ezután alapították meg a városi tűzoltóságot. A Thessalonikiben eltöltött öt hónap során nemcsak, hogy megtanultam elfogadni a panelrengeteget, hanem meg is szerettem a zöld növényekkel díszített erkélyeket és a rajtuk kávézó görögöket.

Lakóépület Thessalonikiben
Az athéni Akropolisz

Thessaloniki egyébként egy multikulturális, fiatalokkal teli város: albánoknak, bolgároknak, örményeknek és még sok más nációnak ad otthont, illetve itt található Görögország, és egyben a Balkán legnagyobb egyeteme, a majdnem 90 ezer hallgatót számláló Arisztotelész Egyetem. A fiatalok uralma jól érződik a városban, mindegy volt, hogy a hét mely napjain mentünk a városba meginni valamit, minden kocsma csordultig tele volt. A közösségi élet minőségét és a helyi diákok összefogását jelzi, hogy 2022-ben Thessaloniki volt az év Erasmus-célpontja: a Macedóniai Egyetemet, az Arisztotelész Egyetemet és a Nemzetközi Görög Egyetemet tömörítő Erasmus Student Network Thessaloniki elképesztő munkát végez, nekik köszönhetően jutottam el Korfura, ahol október közepén 300 másik Erasmus-hallgatóval közösen úsztunk és buliztunk egy hajón, Korfu partjaitól nem messze. Azért a kultúra is helyet kapott az ESN Thessaloniki útjain, Athénban együtt másztunk fel az Akropoliszra és jártuk végig a világhírű múzeumokat. A nagyobb utakon kívül kisebb kirándulások is megvalósultak, ESN-es, valamint önálló szervezés keretein belül utaztunk el többek között Halkidikire, Kavalába, Katerinibe, Nafplioba, Leptokariára, a Meteorákhoz, az Olimposzra és Isztambulba.

Meteorák
Korfu
Olümposz

Az egyetemi élet sok mindenben hasonlít, de különbözik is a magyarországitól, az óráim a Macedóniai Egyetemen alapvetően két és fél óra hosszúak voltak, egy szünettel, de ebből kifolyólag kevesebb kurzusom is volt, mert egy tárgy több kreditet ér. A professzorok sok esetben Délkelet-Európára, a Balkánra és a Közel-Keletre fektették a hangsúlyt, ami felüdítő újdonság volt, hiszen az ELTE TáTK-n érthető módon inkább közép-kelet-európai lencsén keresztül vizsgálódunk. Újdonságot jelentett továbbá az Anthropology of Migration kurzus, ami nem politikai szempontokat, hanem az emberi sorsokat figyelembe véve közelítette meg a migráció kérdését. Az óra keretein belül egy helyi, menekültekkel foglalkozó NGO-t is meglátogattunk, ami nagyon pozitív élmény volt, hiszen személyesen is megtapasztalhattuk azt, amiről az egyetemen addig csak tanultunk. A Parties and Party Systems in post-communist Europe órámon nagyon sok szó esett Magyarországról, ezért számos esetben új információt tudtunk nyújtani a témában. A Digital Media and Society órán a politika és a társadalom digitalizációjáról volt szó, amit korábbi óráimon említettek a professzorok, viszont itt már konkrétan a technológiai fejlődés volt fókuszban. A Macedóniai Egyetem összességében egy nagyon biztonságos, befogadó közeg volt a számunkra, az oktatás minőségével teljes mértékben meg voltunk elégedve, és a professzorok többsége az interaktív óra elvét használva tanított, ami kellemes csalódás volt. 

A diákszervezeteknek teljes autonómiája van az egyetemeken, a rendőrség törvénybe foglaltan nem is teheti be a lábát egyetemi területre egy szomorú eset miatt, ami még a 70-es években történt, a katonai junta ideje alatt. A görögöknél nagy hagyománya van a sztrájknak és a bojkottnak, ami a diákoknál is abszolút jelen van: a vizsgaidőszak alatt elfoglalták az egyetemi épületeket és bojkottálták a vizsgákat egy törvénytervezet miatt, ami leértékelné az állami egyetemek által adott diplomákat. Ez ránk, mint Erasmus-hallgatókra nyilvánvalóan negatívan hatott, viszont nagyon inspiráló volt nézni a bátorságukat. Az ilyen kiállásoknak pozitívumai is vannak, például az, hogy 5 hónapon keresztül lehetőségünk volt ingyen enni napi háromszor a menzán, ahol nemcsak egészséges, hanem finom ételeket is főztek.

Thessaloniki panorámájaTengerparti sétány Thessalonikiben

Ha valaki egy tökéletesen, precízen és minden probléma nélkül működő országra vágyik, akkor semmiképpen se Görögországot válassza Erasmus-célországként, viszont, ha valami valódit, tökéletlenül tökéleteset szeretne megtapasztalni, akkor csak bátorítani tudom arra, hogy Erasmus-tanulmányait akármelyik görög egyetemvárosban folytassa. Az emberek mentalitása, életfelfogása igazán különleges, egy sokkal lassabb életet élnek, kiélvezve az apró örömöket, mint a napsütés, a jó ételek, vagy egymás társasága. A külföldiek felé is szinte kivétel nélkül mindig kedvességgel fordulnak és a legidősebbek is beszélnek legalább pár mondatot angolul. Leírhatatlanul hálás vagyok, hogy meg tudtam tapasztalni a görög kultúrát és az ELTE Alumni Ösztöndíjnak köszönhetően anyagi problémáim sem voltak a kint tartózkodásom alatt. Az Alumni Ösztöndíjból fizettem ki az albérlet kaucióját, amit máskülönben meg kellet volna előlegeznem, mivel az Erasmus-ösztöndíjat csak nem sokkal a szemeszter kezdete előtt kaptuk meg. Ez hatalmas anyagi terhet vett le a vállamról. Az Alumni Ösztöndíj maradékát az albérlethez szükséges takarítófelszerelések vásárlásánál használtam fel.

A beszámolómat olasz barátnőm, Giulia szavaival szeretném zárni: „Ha sokat szeretnél keresni, akkor menj Németországba, Hollandiába vagy Svédországba, de ha boldog szeretnél lenni, akkor a déli országoknál nincsen jobb hely."

Támogatott tehetségek 

Aktuális pályázati kiírás 

Így járulhat hozzá az ELTE Alumni Ösztöndíj jövőbeli kiírásához 

kedvel
573 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 április

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Balázs Anna beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

11 március