Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

2024.04.17

Az ELTE Alumni Központ – a volt hallgatók és az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével – 2016 óta, félévente, egyre növekvő volumenben írja ki az ELTE Alumni Ösztöndíj pályázatot. A pályázat célja a tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítése. Horváth Katrin vezetés és szervezés mesterszakos hallgató az elnyert összeget frankfurti (Goethe Egyetem) kiutazásához használta fel 2023 őszén. Úti beszámolója alább olvasható.

A 2023/2024-es tanév őszi félévét Erasmus program keretében Németországban, Frankfurt am Main-ban töltöttem.

Frankfurt am Main Európa egyik pénzügyi központja. A városi pezsgést a felhőkarcolók tükröződő üvegfalai, az üzleti öltönyben sétáló emberek, a Majna part és az ékes óváros teszi teljessé.


A Goethe Egyetem campusa lenyűgöző látványt nyújtott. Németország harmadik legnagyobb egyetemeként szinte minden karhoz külön épület tartozik, melyek modern és funkcionális környezetet biztosítanak a tanulmányokhoz. Az egyetem környékén egy kikapcsolódásra és a relaxálásra ideális park, valamint egy pálmaház is található.

Az első hetek német nyelvi intenzív kurzusa alatt számos új barátra tettem szert, akikkel együtt megismerhettük az egyetemi élet minden apró részletét. Október közepétől pedig kezdetét vette az őszi szemeszter, ahol különféle tantárgyakba nyerhettem betekintést. A német nyelvi órák mellett marketinget, menedzsmentet, közösségi hálózatok és juttatási rendszerekkel kapcsolatos tantárgyakat látogattam. A különböző szakok és tantárgyak sokszínűsége lehetővé tette számomra, hogy széles körben bővítsem tudásomat és tapasztalataimat. 

A külföldi tanulmányok lehetőséget adtak arra, hogy olyan szakmai ismeretekre tegyek szert, amelyeket otthoni egyetemi környezetben nem kaphattam volna meg. Az új tanulmányi programok és a külföldi professzorok által nyújtott új megközelítések és perspektívák inspirálóak voltak, és segítettek bővíteni a tudásomat a szakterületemen belül. Az intenzív és interaktív tanulási környezet egyaránt inspiráló volt és lehetőséget adott a mélyebb szakmai megértésre és a kreatív gondolkodás fejlesztésére. 

Az ESN által szervezett programok pedig hozzájárultak ahhoz, hogy megismerjem a német kultúrát és az ország különböző részeit. Hétfőnként törzsasztalnál találkoztunk, ahol beszélgethettünk és megoszthattuk a tapasztalatainkat. A hétvégén pedig lenyűgöző kirándulásokon vehettünk részt, ahol felfedezhettük a környék nevezetességeit és természeti szépségeit, mint például Kölnt, a Rajna vidék városait, Würzburgot és Kasselt. 

Rajna-vidékHeidelbergKassel

Egyik első nagy kirándulásunk Münchenbe vezetett. A város főterén sétálva megcsodálhattuk a híres Marienplatzot és a gyönyörűen díszített Rathausot, mindemellett megízlelhettük az igazi német sört és megismertük az Oktoberfest hangulatát. A Bódeni-tóhoz tett utunk során a természet szépségeivel találkoztunk. Az egyik legemlékezetesebb kirándulásunk a Neuschwanstein kastély látogatása volt. A magas hegyek között fekvő kastély csodálatos építészeti remekmű, mely egyenesen a mesék világából tűnik elő. A Rajna-vidék felfedezése szintén lenyűgöző élmény volt, ahol a domborzati változatosság és a szőlőültetvények látványa különleges hangulatot teremtett. Brémában és Hamburgban lehetőségünk nyílt megismerkedni a kikötővárosok élettel teli atmoszférájával és történelmi látnivalóival. A heidelbergi kirándulás során pedig megcsodálhattuk az idilli várost, a híres várat és a Neckar folyó partjának szépségeit.

MünchenNeuschwanstein kastélyHamburg

Az Erasmus félévem alatt rendkívül gazdag és változatos kulturális élményekben részesültem. Az Oktoberfest vibráló hangulata, a halloweeni félelmetes jelmezek, a karácsonyi vásárok varázslatos világa, a Fasching mókás jelmezes felvonulások és a tavaszi fesztiválok vidám atmoszférája mind-mind különleges emlékeket hagytak bennem. Ezek az események nemcsak lehetőséget adtak a szórakozásra és az ünneplésre, hanem mélyebb betekintést is nyújtottak a német kultúrába és hagyományokba. Összességében mindezek az élmények még gazdagabbá tették az Erasmus félévemet és mélyítették a kapcsolatomat az ott élő emberekkel és kultúrával.

Szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis több magyar diáktársamat is megismerhettem az országunk különböző pontjairól. Részt vettünk egy elegáns magyar bálon, ami talán életem egyik legjobb báli élménye volt. A hangulat és a zenék mellett különleges volt együtt lenni kint élő magyar honfitársainkkal, és megosztani az otthonunk iránti szeretetünket.

Farsangi felvonulásFrankfurti Magyar Bál

Hálás vagyok azért, hogy az Erasmus félévem során számos különböző kultúrából származó emberrel találkozhattam és megismerkedhettem. Ezek a találkozások nemcsak barátságokat és kapcsolatokat hoztak számomra, hanem értékes tanulási lehetőségeket is, amelyek gazdagították az életemet és a személyes fejlődésemet. Az őszi félév alatt rengeteget tanultam önmagamról és a világról. A kihívásokkal való szembesülés és a különböző kultúrák megismerése mind hozzájárult ahhoz, hogy nyitottabban és elfogadóbban tekintsek a körülöttem lévő világra. Örömmel és hálával tölt el, hogy részesülhettem az ELTE Alumni Ösztöndíjban, amely lehetővé tette számomra az első albérleti díj kifizetését.

Támogatott tehetségek

Aktuális pályázati kiírás

Így járulhat hozzá az ELTE Alumni Ösztöndíj jövőbeli kiírásához 

kedvel
93 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március

Alumni Ösztöndíjas

Balázs Anna beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

11 március