Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Balogh Adél beszámolója Erasmus félévéről - Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

2022.08.17

Az ELTE Alumni Ösztöndíj pályázat félévente kerül kiírásra - az ELTE Alumni Központ, a volt hallgatók és az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével - a tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítésére, 2016 óta változatlan tartalommal és egyre gyarapodó egy főre jutó összeggel. Balogh Adél, marketing mesterszakos hallgató a támogatási összeget 2022 tavaszi kiutazásához használta fel. Erasmus útjának helyszíne a Szardínián található Universitá di Cagliari volt. Az alábbiakban az ő beszámolóját olvashatják.

Az elnyert Erasmus ösztöndíjnak köszönhetően Olaszország egyik gyönyörű szigetén, Szardínián tölthettem egy félévet, Cagliari városában. Ez a második Erasmus félévem volt Olaszországban. Számomra ez az ország nagyon különleges, mindig is oda húzott a szívem, így nagyon örültem az újabb lehetőségnek. Az ELTE Alumni Alapítvány támogatásával pedig a kezdeti kiadások is fedezve voltak, mint a kaució az albérlet kapcsán, a repülőjegy ára, amik még a kiutazás előtt felmerültek. Ezúton is köszönöm az Alapítványnak a támogatást. A 2021/22-es tanév tavaszi félévében az Universitá di Cagliari Gazdasági Karán tanultam. A szigorúbb olasz covid szabályok miatt egészen áprilisig online zajlottak az órák, amikor pedig visszatért az oktatás a normál rend szerint, az én óráim véget is értek, így az Egyetem épületét csak pár alkalommal láttam. Középszinten beszélem az olasz nyelvet, így mindkét tantárgyamat olaszul tanultam, és olaszul is vizsgáztam belőlük – sikeresen. Ez hatalmas kihívást jelentett számomra, de közben nagyban segített a szakmai szókincsem bővítésében, így nagyon hálás vagyok azért, hogy bevállaltam őket így. Stratégiai menedzsmentet és jogot, konkrétabban az ,,Internet joga” című tantárgyat tudtam kint felvenni, amit az itthoni egyetemen is beszámítottam. Ezen kívül a kötelezően teljesítendő 20 kredit eléréséhez olasz nyelvórát is hallgattam, szintén online. Ez heti 3 alkalmat jelentett, 2-2-2 óra hosszan. Ennek az intenzív nyelvórának köszönhetően csak megerősítettem a B2-es tudásomat.

A kettős terheltség az én esetemben különösen nagy volt, ugyanis összesen 13 vizsgát kellett teljesítenem, amiből 3-at olaszul Cagliariban, valamint az otthoni vizsgák esetében kettő szigorlat volt. Mindemellett pedig a szakdolgozatom első felét is meg kellett írnom projektfeladat keretében. Persze előre tudtam, hogy ez így lesz, amikor jelentkeztem az ösztöndíjra, de nekem abszolút megérte a sok tanulás, hiszen cserében kedvenc országomban élhettem, egy gyönyörű szigeten, és a tanulás is jobb volt a tengerparton. 

Cagliari körülbelül 150 ezer lakossal rendelkező tengerparti város Szardínián. Az ide és az innen történő utazást elsősorban mindig repülővel kell megtenni, de szerencsére egész évben elérhető közvetlen járat Budapestről. A napsütés városának is hívják, ugyanis itt süt átlagosan a legtöbbet a nap (az országon belül), illetve az eső is alig esik. Egészen augusztus 2-ig maradtam kint, így ki tudtam élvezni a nyári időt, és a vizsgák befejezése után egy hosszú nyaralással ért fel a kint tartózkodásom.

A tanulmányoktól eltekintve azonban más jellegű tapasztalatokkal is gazdagodtam. Habár korábban töltöttem kint 5 hónapot Genovában, Olaszország amilyen nagy ország, olyan sokszínű is, így számítottam arra, hogy más lesz egy délebben, ráadásul egy szigeten található város, mint az észak-olaszországi Genova. Kulturális meglepetések nem értek ugyan, de mégis egy új környezetet kellett megismerni és kiismerni, és egy új város életébe beilleszkedni. Számomra ez abszolút nem jelentett problémát, az olasz életvitel nagyon közel áll hozzám, és nagyon szeretem az olasz embereket.

Továbbá nagyszerű embereket ismertem meg különböző országokból, akikkel jó barátok lettünk, és bízom benne, hogy az Erasmus élmény után is tartani fogjuk a kapcsolatot. Ezáltal pedig az angol nyelvtudásom is sokat fejlődött, hiszen napi szinten kommunikáltunk egymással. Nekik köszönhetően mindig is felejthetetlen lesz ez a félévem.


Támogatott tehetségek

Aktuális pályázati kiírás


kedvel
568 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 április

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március