Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Eötvös Loránd nyaral

Hírek

-

2022.08.17

Hol nyaralt Eötvös Loránd? Egyetemünk névadója az egyik leghíresebb magyar fizikus, politikus, akadémikus, hegymászó, fotós. Sok-sok érdeméről hallhattunk már, most azonban a nyár végéhez közeledve talán aktuálisabb a nyaralással kapcsolatban említeni a nevét. 

Eötvös Loránd és családja 1886-tól 1919-ig  a mai Puskin utcában, az akkori Budapesti Tudományegyetem Fizikai Intézete fölötti professzori lakásban lakott, amelyet kifejezetten a tudós számára építettek. Ezt az épületet a mai ELTE BTK D épületének ismerjük. Azonban mikor ki akart szakadni a belvárosból, idejét a mai Pestszentlőrinc területén található nyaralójában töltötte, amelyhez 1882-ben vásárolt telket és épített villát. 


A villatelep, a XVIII–XIX. század fordulóján Grassalkovich Antal tölgyessel borított vadaskertje volt. A területet 1872–73-ban Lónyay Menyhért miniszterelnök vásárolta meg, aki 11 szobás villát építtetett magának, birtoka egy részét pedig parcelláztatta, és pesti barátainak – köztük Eötvös Lorándnak – adott el belőle többnyire kétholdas telkeket. A villa sajnos már nem áll, viszont az ELTE Fotótárában fennmaradtak róla képet, és azt is tudjuk, hogy a mai XVIII. kerületben található Nefelejcs és Gyöngyvirág utca sarkán álló Szent József és Szent Lőrinc nevét viselő gyermekotthontól délre eső telek volt Eötvösé. 

Eötvös Loránd fennmaradó leveleiben sokszor emlegeti a lőrinci nyaralót, és habár a tulajdoni lap szerint csak 1882-ben lett az övéké, már megemlíti 1881-es, a feleségének Párizsból írt leveleiben: 

„Útközben nem Párizsra hanem máris arra a jó napra gondoltam, amikor vissza fogok térni Lőrincre. Remélem, ez nemsokára lesz, néhány nap múlva talán tudni fogom mikor”  – írta 1881. szeptember 10-én.

„Milyen jó lehet most Lőrincen. Csak a jó Isten szép időt adjon, s akkor talán még néhány hétig együtt élhetünk ott” – olvashatjuk 1881. szeptember 16-án lejegyzett gondolatait.

További levelekből az is kiderült, hogy Eötvös lányai, Rolanda és Ilona nagyon szeretett a villában tartózkodni, ami nem csoda, hiszen a leírások és fotók szerint egy szép, parkosított kert vette körül a nyaralóvillát, amelyben megtalálható volt vadszőlővel befutatott veranda, virágok, fák, padok, szobrok, szökőkút és tavacska is. Eötvös kiegyensúlyozott ember volt, az intenzív szellemi munka mellett gyakran lovagolt, sőt volt mikor pestszentlőrinci villájából rendszeresen lóháton járt be egyetemi előadásait megtartani. De nemcsak pihent nyaralójában, hanem itt végezte az 1880-as évek végén ingája, a torziós mérleg első szabadtéri kísérleteit is.

Forrás: pestbuda.hu

kedvel
291 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május