Retour aux actualités
Article suivant
Article précédent

Az ELTE őrzi pozícióját az ARWU-rangsorban

Hírek

-

2022.08.16

Egyetemünk idén is a 601-700. kategóriában végzett a Shanghai Ranking mérvadó egyetemi világrangsorában.

Augusztus 15-én hozták nyilvánosságra az Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2022-es felsőoktatási rangsorát, amelyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem korábbi eredményét megőrizve a 601-700. kategóriába került, így a Semmelweis Egyetemmel holtversenyben Magyarország legjobb felősoktatási intézményének számít. Az ELTE így olyan intézményekkel került egy kategóriába, mint a belga Hasselt University, a holland Tilburg University, az angol Nottingham Trent University, a német University of Halle-Wittenberg, a svéd Orebro University, az olasz University of Siena vagy az osztrák University of Graz. A hazai egyetemek közül a rangsorban szerepel még a Szegedi Tudományegyetem (701-800.), illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (901-1000.).

Az ARWU világrangsorát egyébként húsz éve a Harvard vezeti, idén második a Stanford, harmadik a Massachusetts Institute of Technology (MIT) lett.  A lista élén őrzik fölényüket az angolszász egyetemek, az első tízben ugyanis nyolc amerikai és két angol egyetem szerepel. A kontinentális Európát tekintve a Paris-Saclay szerepelt a legjobban (16.), Ázsiából pedig a Tokiói Egyetem (24.) végzett az első helyen.

Az ARWU rangsort 2003-ban kezdte publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem, a felmérést 2009 óta egy független szervezet, a ShanghaiRanking készíti. A ranglistát a felsőoktatási szakma évek óta a legmegbízhatóbb értékelések között tartja számon. A transzparens módszertan és a külső partnerektől összegyűjtött adatok alapján vizsgált 2500 intézmény közül minden évben az első 1000 kerül fel a listára, az indikátorok között a publikációk és a magas idézettségű kutatók száma, az intézmények volt hallgatói, illetve jelenlegi oktatói által nyert tudományos díjak száma is szerepel. Az értékelés módszertanáról itt olvashat bővebben angol nyelven.

Az ARWU 2022-es rangsorának részletes eredményei országok szerinti bontásban is böngészhetők a szervezet honlapján, az ELTE különböző hazai és nemzetközi rangsorokban elért kiemelkedő eredményeit pedig ebben a cikkben gyűjtötték össze.

Forrás: elte.hu

kedvel
240 megtekintéss Visites
Ossza meg

Commentaires0

Vous n'avez pas les droits pour lire ou ajouter un commentaire.

Articles suggérés

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május