Vissza a hírekhez

Vass Rózsa beszámolója Erasmus félévéről - Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

2023.03.14

Az ELTE Alumni Ösztöndíj pályázat 2016 óta félévente kerül kiírásra - az ELTE Alumni Központ, a volt hallgatók és az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével - a tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítésére. A támogatás volumene az ELTE Diplomások összefogásának hála évről-évre növekedhet. Vass Rózsa, óvodapedagógia alapszakos hallgató az elnyert összeget 2022 őszi kiutazásához használta fel. Úticélja a Drezdábanban található Evangelische Hochschule Dresden volt. Alább az ő beszámolója olvasható.

Vass Rózsa vagyok az ELTE TÓK hallgatója. A 2022/23-as tanév őszi szemeszterét Drezdában töltöttem Erasmus-ösztöndíjjal. Nagy segítség volt számomra, hogy az ELTE Alumni Ösztöndíjat elnyerhettem, mely plusz támogatást nyújtott, ezt kifejezetten a kiutazáshoz és a kinti szobám kauciójához tudtam jól használni. Drezda nekem szerelem volt első és második látásra is, ami azt illeti, immár másodjára választottam Erasmus szemeszterem úticéljául. Nem is ok nélkül. Már az első itt töltött félévem alatt is nagyon megszerettem a zöld, parkokban gazdag, Elba által átszelt, helyiek által sokszor “szerényen” csak az “Elba Firenzéje”-ként is emlegetett várost. Az első félévem azonban az akkor még tomboló vírus miatt korlátozásokkal tűzdelt, sok szempontból nehezebb félév volt, online oktatással. Nagyon vágytam rá, hogy ha lehetőségem nyílik rá, még egy szemesztert tanulhassak az EHS-en (azaz az Evangelische Hochschule Dresden-en, ami egy egyházi fenntartású kedves, kicsi egyetem) s egyúttal részese lehessek a valódi egyetemi életnek, a jelenléti oktatásnak köszönhetően.

Ez a vágyam valóra is vált, rögtön az első egyetemi héten egy teljes, 7 napos programsorozattal készültek nekünk, nemzetközi hallgatóknak. A programok nagyon sokszínűek voltak, természetesen megmutatták nekünk az egyetemet, beavattak az egyetemi online rendszer rejtelmeibe, körbevezettek a menzán és a fontosabb egyetemi helységekben. Az informatív tudni- és látnivalókon túl pedig számos workshop és kulturális program várt ránk. Többek között voltunk gőzhajózni az Elbán, évadnyitó szuper színházi eseményen, közös kiránduláson a közeli csodálatos hegységben a Szász Svájcban. Ez a hely, ahova a szívem mindig visszahúzott, s ahova a félév során még számos alkalommal ellátogattam.

Egy kicsit mesélnék az egyetemről. Ahogy már fentebb is írtam, a neve Evangelische Hochschule Dresden, röviden csak EHS. Én az ELTE TÓK óvodapedagógus szakjáról érkeztem erre a kicsi egyházi fenntartású főiskolára, ami nagyon sok szempontból nagy váltást jelentett számomra. Az egyik, amit kiemelnék, hogy egy sokkal kisebb és fiatalabb intézményről beszélünk, ami nagyon családiassá teszi. A szakon, amit itt tanultam “Kindheitspädagogik” (azaz gyermekkor pedagógia), évfolyamonként maximum 40 hallgató van, ami miatt nagyon jó kis közösségként, szinte osztályként működtünk. Nekem erasmusos hallgatóként sem volt nehéz integrálódni a már összeszokott “osztályba”, mindenki nagyon nyitottan fogadott, s nem csak én voltam külföldi hallgató, ami szintén megkönnyítette a dolgom. A nemzetközi hallgatóknak egyébként kifejezetten szuper kis közössége van, rendszeresek a csak nekik szervezett ismerkedős (egymással, az egyetemmel, a várossal) programok, workshopok és kurzusok. Én, amin csak tudtam részt vettem, kifejezetten szerettem a szakmai workshopokat pl. CV és motivációs levél írásról, vagy Academic Writing-ról, illetve nagyon élveztem a kreatív műhelyeket is, ahol többek között szitázni és kollázsolni tanultunk. Ezek az alkalmak mind sokat segítettek abban, hogy barátokra találjak az egyetemen, sokukkal az egyetemen kívül is és azóta is tartjuk a kapcsolatot. A kurzusaimat, amiket kint moduloknak hívnak, nagyon szerettem - már ez első szemeszter alatt megtapasztaltam, hogy mennyire más felépítésű itt a pedagógiai képzés. Egy-egy modul sokkal nagyobb kreditértékű, tehát 7-9 kredites tárgyaim is voltak, ennek megfelelően viszont nagyobb óraszámban tanultunk dolgokról és sokkal jobban elmélyíthettem a tudásom olyan izgalmas és szerintem nagyon fontos témákban mint pl. a család és gyermekjog vagy a játékelmélet. Lehetőségem nyílt szabadon válaszható tárgyakat is felvenni, így vehettem részt a félév egyik legizgalmasabb élményén/kurzusán egy vadonpedagógiai képzésen. Ez számomra nagyon meghatározó volt, régóta érdekel az erdő és élménypedagógia, és ez a képzés egy intenzív, szabadban éjszakázós kaland formájában adta át az ehhez szükséges tudás esszenciáját és motivált arra, hogy a későbbiekben még mindenképp beillesszek a tanulmányaimba egy ilyen irányú továbbképzést. 

Drezdáról még nagyon sokat lehetne mesélni, de ami szerintem egyetemista szempontból fontos lehet: csodás könyvtárai vannak és egészen késő estig (egyes esetekben akár éjfélig) lehet bennük szorgosan tanulni vagy kutatni, nekem mindenképpen törzshelyeimmé váltak a félév alatt. Az Elba és az Elba-part csodálatos akár hosszú sétákra, kerékpározásra, futásra és számos egyéb sportolási és kikapcsolódási lehetőségre alkalmas. Ha gondol egyet az ember az Elba menti bringa úton akár Hamburgig is tekerhet. Én ez most kihagytam, de talán legközelebb. Drezda egyébként egy nagyon élhető, kényelmesen beutazható “emberi léptékű” város, amiben minden megtalálható, ami egy egyetemistának érdekes lehet a szórakozási lehetőségeken keresztül a sportoláson át a kultúráig. Kifejezetten ajánlom a zöld városok és a sziklamászás szerelmeseinek, a közeli hegyekben az utóbbira nagyon jók a lehetőségek. Én egy mind szakmailag mind emberileg gazdagító élményként éltem meg ezt a félévet és nagyon örülök, hogy az ELTE hallgatójaként ilyen lehetőséget kaptam.


Támogatott tehetségek

Aktuális pályázati kiírás

Így járulhat hozzá az ELTE Alumni Ösztöndíj jövőbeli kiírásához - ill. most SZJA 1 % felajánlással

kedvel
416 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek