Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

JOGOK, JOGPEDAGÓGIA, EMBERKÉP ÉS FOGYATÉKOSSÁGÜGY

-

Bárczi Alumni Tagozat

2023.04.18

„Jogok, jogpedagógia, emberkép és fogyatékosságügy” tudományos konferencia az Esélyegyenlőség Napja alkalmából, Bíró Endre címzetes egyetemi tanár tiszteletére


ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Budapest IX., Ecseri út 3., A/202.

 2023. május 4., 10.00-16.00 óráig

 

Az emberi jogok és az állampolgári jogegyenlőség megvalósulásának egyik legalapvetőbb feltétele, hogy a jogérvényesülés sem az egyes egyének, sem pedig a különböző társadalmi csoportok esetén ne ütközzék akadályokba. Az esélyegyenlőséghez optimális esetben három, egymással összefüggő tényező egyidejű és folyamatos jelenléte szükséges. E három tényező: a sem természeti, sem társadalmi alapon objektíve nem korlátozott jogegyenlőség, a hátrányos megkülönböztetés tilalma és a hátrányok leküzdését célzó pozitív diszkrimináció. (Bíró E., in: Kálmán-Könczei, 2002)  Május 5-én ünnepeljük az esélyegyenlőség napját.

A konferencia előadóiként a jogtudomány neves elméleti és gyakorló művelőit kértük fel, akik többek között a fogyatékossággal élő személyek jogainak mind teljesebb körű érvényesülése érdekében, az esélyegyenlőségük megteremtése céljából végzik kutatói, oktatói és/vagy napi jogalkotói, jogalkalmazói, érdekvédelmi, érdekérvényesítő tevékenységüket. A fentiek miatt nem véletlen, hogy az Esélyegyenlőség Napját megelőzően, május 4. napjára terveztük konferenciánkat, amely egyben, dr. Bíró Endre címzetes egyetemi tanár kollégánk 20 éves oktatói pályafutásának befejezése alkalmából rendezett pályatársi búcsúkonferencia.

Dr. Bíró Endre ügyvéd, címzetes egyetemi tanár csaknem két évtizedes, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon töltött oktatói pályafutásának, a gyógypedagógus hallgatóink jogalkalmazási ismereteinek oktatásában, ill. mesterképzős hallgatóink jogpedagógiai ismereteinek fejlesztésében egyik központi eleme, meghatározó vezérmotívuma a sajátos nevelési igényű tanulók emberi méltósága, az érintett személyek esélyegyenlőségének biztosítása. Endre nem csak oktatói szerepében, hanem számos szakkönyv szerzőjeként a fogyatékossággal élő gyermekek és családjaik joghoz történő hozzáférésének megteremtését szolgálta, szerzőként és ügyvédként továbbra is szolgálja.


RÉSZLETES PROGRAM

A konferencián való részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött. A regisztráció ténye nem jelenti annak automatikus elfogadását. Az elfogadásról a szervezők email értesítést küldenek, legkésőbb április végéig.
A regisztráció elfogadása a szervező intézmény mérlegelésén múlik.
Regisztráció határideje: 2023. április 25.

Regisztráció


A konferencia helyszíne kerekesszékkel akadálymentesen megközelíthető. A rendezvény teljes ideje alatt feliratozást biztosítunk.


kedvel
68 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

DRÁMA-, MOZGÁS ÉS TESTTUDAT-ALAPÚ KUTATÁSOK - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

09 május

DRÁMA-, MOZGÁS ÉS TESTTUDAT-ALAPÚ KUTATÁSOK GYÓGYPEDAGÓGIAI ÉS FOGYATÉKOSSÁGTUDOMÁNYI INTERVENCIÓKBAN

MB

Magdolna Bebtó

15 április

Beszámolók

A KÉZFUNKCIÓ VÁLTOZÁSA ÉS JELLEMZŐI STROKE UTÁN - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

10 április