Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

ILYEN VOLT A 2023-AS GYAKORLATVEZETŐI FÓRUM

-

Bárczi Alumni Tagozat

2023.11.06

A 2023. október 17-én megrendezésre került Gyakorlatvezetői fórum ebben az évben is nagyszámú résztvevőt vonzott. A „Jó gyakorlatok, jobb gyakorlatok”címet viselő eseményen, személyes jelenléttel több mint 140 fő vett részt, zömmel gyakorlatvezető gyógypedagógusok vagy intézményvezetők, de voltak olyan kollégák is, akik még csak most érdeklődnek a gyakorlatvezetés iránt. Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar szakirányainak oktatói, kutatói, valamint a Gyógypedagógiai Továbbképző Központ munkatársai mellett több külsős, a gyakorlóhelyeken dolgozó kolléga is segítette a délelőtti workshopok megvalósulását.

A délelőtti műhelymunkák két sávban voltak elérhetőek, a következő kínálattal:

Budapesti Korai Fejlesztő Központ projektbemutatóján Hajtó Krisztina és Ráczné Vigh Zsuzsa, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ munkatársai nyújtottak információkat.

Speciális hallgatói szükségletek a gyakorlaton kerekasztal-beszélgetést Fazekas Ágnes Sarolta, a speciális hallgatói szükségletek támogatásának kari felelőse és Horváth Endre, a gyakorlati képzési munkacsoport vezetője moderálta.

A Team munka megvalósulása workshop vezetői (Madarász Marianna intézményvezető-helyettes – Zölderdő Óvoda intenzív logopédiai csoport, Nickl Eszter gyógypedagógus – Észak-Budai Szent János Centrumkórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztálya, Siklóssy-Kókay Zsófia és Báder Melinda gyógypedagógusok – Gyermekek Háza) az intézményeikben megvalósuló jó gyakorlatokról tájékoztatták a résztvevőket.

A gyakorlatokon előforduló problémahelyzetek kezeléséről tervezett dráma workshopot Horváth Sára pszichológus, gyógypedagógus személyesen, míg Simon Mátyás drámapedagógus és gyógypedagógus online bekapcsolódással vezette.

Szempontok a gyakorlatok értékeléséhez – Mit, miért, hogyan? műhelymunka vezetői Ardai Evelyn és Szudki Osayma, gyakorlatszervezésért felelős oktatók voltak.

A MAGYE és GYOSZE munkájáról, helyzetéről a workshop vezetője, Reményi Tamás, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének elnöke nyújtott információkat.

Az AAK a gyakorlatban: Önérvényesítés kommunikációs akadályozottság mellett címmel Veszelovszki Zsanett és Toronyai Mária, a Bliss Alapítvány munkatársai tartottak interaktív bemutatót.

Eközben Janák Erzsébet és Koszt-Kovács Emese gyakorlatszervezők a Gyakorlati Adminisztrációs Rendszer (GYAR) Kisokos címmel egyéni tanácsadás keretében biztosítottak lehetőséget az eligazodáshoz az érdeklődőknek.

Továbbképzési lehetőségek személyre szabottan címmel meghirdetett alkalom szervezői a Gyógypedagógiai Továbbképző Központ munkatársai voltak.

Az ebéd- és kávészünetben lehetőség nyílt a szakmai eszmecseréken túl a kötetlenebb, munkatársi, baráti beszélgetésekre is.

A plenáris részt Dr. habil Papp Gabriella dékán asszony nyitotta meg, majd Szaffner Gyula kisfilmje került bemutatásra, amelyben a gyakorlatvezetők és a hallgatók véleményét ismerhettük meg a szakpedagógiai és terepgyakorlatokról.

A nap további részében a szakirányos sávban a gyakorlatvezetők már szűkebb körben, személyes és/vagy online jelenléttel vettek részt a megbeszéléseken.

A Gyakorlatvezetői fórum előkészületeiben és lebonyolításában részt vevő minden kedves munkatársunknak ezúton is megköszönjük a segítségét és az egész napos helytállását.

Rendezvényünk előkészítésében és lebonyolításában köszönet illeti az intézetek igazgatóit, a szakirányok vezetőit, a GYTK munkatársait, az előadókat, a GYKMCS tagokat, szakirányos adminisztrátor kollégákat, a dékáni hivatal munkatársait, az informatikai támogatást nyújtó kollégákat, a koordinációt segítő hallgatókat és a gondnokság munkatársait.

Az eddigi visszajelzések alapján a jelenlévők az időkeretek szűkössége ellenére, sok személyes élménnyel és szakmai megújulással gazdagodtak ezen a napon. Karunk számos értékes visszajelzést kapott a terepen dolgozó kollégáktól, amelyek segítik a szakmai munkát a gyakorlati képzésekben.

A válaszadók a Fórumot az elmélet és gyakorlat közötti összekötő hídként értékelték, lehetőségként annak a professzionális tudásnak a továbbadására, amit a Bárczi szellemisége jelent. Értékként fogalmazódott meg a képzőhely nyitottsága a gyakorlatban dolgozók meglátásaira, ami kifejezi a gyakorlatvezetők megbecsülését.


kedvel
28 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

DRÁMA-, MOZGÁS ÉS TESTTUDAT-ALAPÚ KUTATÁSOK GYÓGYPEDAGÓGIAI ÉS FOGYATÉKOSSÁGTUDOMÁNYI INTERVENCIÓKBAN

MB

Magdolna Bebtó

15 április

Beszámolók

A KÉZFUNKCIÓ VÁLTOZÁSA ÉS JELLEMZŐI STROKE UTÁN - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

10 április

Beszámolók

KUTATÁSOK AZ AFÁZIA ÉS EGYÉNI KÜLÖNBSÉGEK KUTATÓMŰHELYBEN - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

25 március