Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

ÉLET ÉS MINŐSÉG A MASZK-ON KERESZTÜL - BESZÁMOLÓ

-

Bárczi Alumni Tagozat

Beszámolók

-

2023.12.21

A MASZK (MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport) 2016-ban alakult az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Programjának köszönhetően.

kutatócsoport jelenlegi kutatási periódusában az MTA Közoktatás-fejlesztési Kutatási Programja támogatásával működik. A csoport meghatározó tagjai már a kilencvenes évek óta együtt dolgoznak, s alapítói a gyógypedagógia legfiatalabb, autizmus spektrum pedagógiája szakirányának. 

A Gyógytea sorozat előadásai egyben szakmai Alumni rendezvények is, melynek 2023. november 30 -i előadásán Dr. Perlusz Andrea dékánhelyettes, a sorozat házigazdájának megnyitója után Balogh - Kátai Judit (ELTE Alumni Központ munkatársa) is köszöntötte a résztvevőket és néhány percben bemutatta a központ munkáját / célkitűzését és beszélt az Alumni tagság lehetőségeiről is.

A szamai előadáson Dr. Stefanik Krisztina bemutatta a MASZK eddigi kutatási és fejlesztési eredményeit egy képzeletbeli, autizmussal élő fiatal életútjához, valamint a nemzetközi autizmus-kutatás fő irányzataihoz illesztve. A sokszínű és intenzív munka az autizmus korai szűrésétől (SHAKES), a komplex kommunikációs igényű tanulók helyzetének feltárásán, digitális támogatórendszer fejlesztésén (DATA), kevert módszertanú életminőség kutatásokon át, az inklúziót támogató módszerek (CsIIP) kidolgozásáig és teszteléséig tart. Ezután Dr. Völgyesi-Molnár Márta az autista gyermekek, felnőttek és szüleik életminőségét feltáró, nagymintás vizsgálatsorozat fontosabb eredményeit villantotta fel. Ezek nem csupán a magyarországi helyzetről adnak – cseppet sem megnyugtató képet – hanem nemzetközi összehasonlításban is értelmezhetőek, hiszen a kutatócsoport egy autizmus és életminőség fókuszú nemzetközi kutatóközöséggel együttműködve dolgozik. 


A kutatócsoport munkájáról részletesebben itt tájékozódhat:
maszk.elte.hu
csiip.elte.hu


Köszönjük a támogatást: 


Örök diákjait az ELTE Alma Mater visszavárja!


kedvel
82 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

A KÉZFUNKCIÓ VÁLTOZÁSA ÉS JELLEMZŐI STROKE UTÁN - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

10 április

Beszámolók

KUTATÁSOK AZ AFÁZIA ÉS EGYÉNI KÜLÖNBSÉGEK KUTATÓMŰHELYBEN - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

25 március

Beszámolók

A FÜLDOMINANCIA VIZSGÁLATA SZINTETIZÁLT BESZÉDINGEREK SEGÍTSÉGÉVEL - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

12 március