Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Kis-Lőrincz Imola beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

2023.08.30

Az ELTE Alumni Ösztöndíj pályázat 2016 óta, félévente, egyre növekvő volumenben kerül kiírásra az ELTE Alumni Központ, a volt hallgatók és az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével. Célja a tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítése. Kis-Lőrincz Imola, klasszika-filológia mesterszakos hallgató az elnyert összeget brno-i (Masaryk University) kiutazásához használta fel 2023 tavaszán. Alumni Ösztöndíjasunk beszámolója alább olvasható.

2023 februárjától junius végéig Erasmus+ program keretében Csehországban, Brnoban tanultam a Masaryk Universityn. Az egyik legmeghatározóbb félévemet töltöttem ebben a csodálatos városban: megismerkedtem egy új kultúrával, találkoztam sok különböző nemzetiségű diákkal, angol nyelven beszéltem és tanultam egy fél évig és sok szempontból önállósodtam.

Brno egy nagyon családias egyetemváros, sok külföldi diák jön ide tanulni, ezért fiatalos és élettel teli hangulata van. Számos park található, melyek tavasszal gyönyörűen virágoznak, és ahol összegyűlnek az egyetemisták tanulni, találkozni, beszélgetni. Sokszor én is így tettem, és ezek voltak az egyik legjobb pillanatok a félév során. Hangulatos kávézók és kocsmák vannak szinte a belváros minden részén. Mindemellett egy középkori város benyomását kelti a hatalmas gótikus katedrálisával, a várral, a kapucinus kriptával, az osszáriummal és a főtér alatti földalatti labirintussal.

Az Faculty of Arts, ahol tanultam, egy modern épületegyüttes, felszerelt, hallgatóbarát könyvtárral, kedves és segítőkész tanárokkal. A saját szakomon kívül lehetőségem volt más szakterülethez kapcsolódó tárgyakat is hallgatni: tanulhattam a római provinciák régészeti leleteiről, Közép-Európa kultúráiról és még rajzórára is járhattam az egyetemi órák keretei között. Az egyetemnek számos nemzetközi kapcsolata van: a Tel Aviv Universityvel közös óránk is volt, amely kurzus során tanított minket izraeli, dán és cseh oktató is. Jó volt belelátni egy másik egyetem működösébe és megismerni különböző oktatókat és nézőpontokat.

A félév alatt megpróbáltam minél jobban megismerni Csehországot, főként Morvaországot. Sokat kirándultam, vonatoztam, kastélyokat látogattam, elmentem a Morva-karszt területén található cseppkőbarlangokhoz és persze Prágát sem hagytam ki. Emellett a cseh ételek és italok megismerése sem maradt el. Mindezt sokszor társaságban tettem, de volt, hogy egyedül, és számomra azt is fontos volt megtapasztalni.

Felvettem a kapcsolatot a kint élő magyar diákokkal is, a Kazinczy Ferenc Diákklubbal. Ők főként felvidéki magyarok, akik Csehországban tanulnak. Elmentem az egyik találkozójukra, ahol nagyon kedvesen fogadtak és többet megtudhattam a felvidéki diákok életéről.

A félév során nagyon sok programot szervezett az ESN a külföldi diákok számára: orientációs hetet, társasjátékozást, bált, városnézést, kirándulást és még sok mást.

Összességében egy nagyon élménydús és hasznos félévnek éltem meg a külföldön tanulást, és hálás vagyok az ELTE Alumni Alapítvány támogatásáért, amely segítség megkönnyítette a lakhatásom biztosítását.  

Támogatott tehetségek

Aktuális pályázati kiírás

Így járulhat hozzá az ELTE Alumni Ösztöndíj jövőbeli kiírásához

kedvel
373 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 április

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március