Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

ELTE Sikerek: Erdei Anna

Beszámolók

-

2024.04.19

A 25. ELTE Sikerek előadásnak lehettek fül- és szemtanúi azon kedves érdeklődők, akik 2024. április 17-én ellátogattak az Aula Magnába. A jubileumi előadó Erdei Anna Széchenyi-díjas immunológus volt. Az előadás utólag is megtekinthető.

Az előadás előtti gyülekezőn Szakács Zoltán (TTK '98) zongora- és Ouanphanivanh-Kiss Noémi (TTK '07, '16) hegedűjátékát hallgathatták meg a helyszínre érkezők, majd Pataky Csilla, az Alumni Központ vezetője nyitotta meg az eseményt. Beszédében felhívta a figyelmet az ELTE kincseire, erősségeire és az élethosszig tartó tanulás lehetőségére. "Hiteles a szlogen, hogy Örök diákjait visszavárja az ELTE Alma Mater" - mondta el, majd köszöntötte az este előadóját, Erdei Anna (TTK '74, '84) immunológust, valamint Borhy László (BTK '88) rektort, az ELTE Alumni Alapítvány elnökét, Hudecz Ferenc (TTK '77) korábbi rektort, az előadás-sorozat védnökét, és Béres Józsefet (TTK '77) a Béres Gyógyszergyár elnökét, az ELTE Alumni Alapítvány kurátorát. 

"Nagyon szép ez a kifejezés, amit mi használunk, hogy örök diák, de ilyenkor mindig előbukkan belőlem az ókortörténész és ókori régészettel foglalkozó kutatónak a lénye és mindig elmondom, hogy [...] a mi alumnusaink nem öreg diákok, nem örök diákok, hanem azok a diákjaink akiket az Alma Mater, az egyetem, az iskola szellemi táplálékkal látott el és felnevelt." - tisztázta az alumni szó jelentését Borhy László rektori köszöntőjében, ezt követően pedig részletesen bemutatta az előadónő életének főbb állomásait és sikereit, majd felkérte az előadás megtartására. 

 "Külön szeretnék köszönetet mondani a mindenkori ELTE-nek azért, hogy egyetemista koromtól kezdve, az oktatói ranglétrán végigjutva a tanszékvezetésig, azaz 1969-2015-ig terjedő időszakban olyan lehetőségeket adott, amikor azzal foglalkozhattam amit nagyon szeretek és mindig nagyon nagy kedvvel foglalkoztam az immunológiával, taníthattam az immunológiát és olyan kutatásokat végezhettem, amely a legközelebb állt hozzám az immunológia területén belül. Hálás köszönettel tartozom mindezért az ELTE-nek! [...] És ez idő alatt mindig kiváló munkatársak vettek körül, ami külön nagy öröm volt számomra" - kezdte meg előadását Erdei Anna. Családjában nem volt ismeretlen a természettudományok iránti szenvedély, édesanyja több szemeszterben hallgatott kémiát, majd laboratóriumi asszisztensként dolgozott, bátyja pedig állatorvosként praktizál. Erdei Anna gimnáziumi évei alatt versenyszerűen atletizált ami sok mindenre megtanította "elsősorban arra, hogy érdemes küzdeni akkor is, amikor azt gondolná az ember, hogy veszve van minden. Ez különösen akkor volt hasznos, amikor a későbbi tudományos pályán tudományos cikkeket írtunk és elküldtük az újságba és mikor az újság 2-3 alkalommal küldte vissza ilyen-olyan kifogásokkal, ez a küzdőszellem előjött és végül addig dolgoztunk a cikken, amíg elfogadták és valóban általában jobb lett." A gimnázium elvégzése után az ELTE biológia-kémia szakán tanult, amire szeretettel gondol vissza, a labor- és teremgyakorlatokkal teli, élményekkel gazdag időszak volt ez az életében, ahol a barátokon túl élete párját is megtalálta Somogyi József személyében. A karrierjének alakulása a 3. évfolyamban pecsételődött meg, amikor Gergely János immunológia speciál kollégium óráin magával ragadta a téma, onnantól kezdve tudta, hogy ezzel akar foglalkozni. Ugyancsak Gergely János alapította 1973-ban Gödön az Immunológiai Tanszéket, ahol Erdei sok évig kutatott. Emellett járt tanulmányúton Oxfordban és Baselben is, addigra már családjával. Lánya és fia szintén doktori fokozattal rendelkeznek, ők pszichológiai és műszaki területeken. 

A családi és tanulmányi bevezető után közérthetően ismertette az immunrendszer működését és röviden beszélt arról is, hogy az immunológia tág területén belül milyen kontextusban jelennek meg a kutatásai, majd az előadás végén kitért az immunrendszerről alkotott tévhitekre is. Többek között megtudhattuk, hogy az immunrendszert nem lehet erősíteni és nem is érdemes, az ilyen célból hirdetett élelmiszerek jobbára marketing fogások. Az érdekes előadás után a közönségnek lehetősége nyílt kérdéseket is feltenni az izgalmas témával kapcsolatban, nem meglepő, hogy a szokottnál többen éltek ezzel a lehetőséggel. 

Ha esetleg lemaradt volna az előadásról, alább visszanézhető, jó szívvel ajánljuk mindenkinek!

A fotókért köszönet az ELTE KMRI és az ELTE Online munkatársainak.

Esemény

kedvel
184 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április

Beszámolók

A KÉZFUNKCIÓ VÁLTOZÁSA ÉS JELLEMZŐI STROKE UTÁN - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

10 április