Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

ELTE Sikerek Veled: Társadalmi felelősségvállalás

Beszámolók

-

2023.10.19

Az ELTE Sikerek Veled beszélgetéssorozat "Társadalmi felelősségvállalás" című alkalmára 2023. október 10-én este került sor. Marosváry Dorottya (Igazgyöngy Alapítvány), Méri Tamás (Access4you), Perlusz Andrea (TINLAB DAT), Tóthné Almássy Monika (KórházSuli) és Vargyas-Tóth Julianna (Bátor Tábor) beszélgetett a társadalmi felelősségvállalás és szemléletformálás fontosságáról, valamint karrierútjukról, eredményeikről és arról, hogyan segítette őket mindezekben az Alma Mater.

Az eseményt Balogh-Kátai Judit nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelenteket és röviden bemutatta a beszélgetés résztvevőit. Ezt követően átadta a szót a este moderátorának, Vargyas-Tóth Juliannának.

A meghívott beszélgetőpartnerek először "ügyüket" ismertették, ill. azt, hogy abban hogy jelenik meg, milyen szerepet játszik, vagy töltött be az Alma Mater. Már ekkor kiderült, hogy számos hasonlóság figyelhető meg valamennyiük munkája között, így például, hogy nem csak az adott célcsoport áll tevékenységük fókuszában, hanem maga a környezet is. Ezután Vargyas-Tóth Julianna (TáTK '06) arra volt kíváncsi, hogy miért fontos nekik, személyesen a társadalmi felelősségvállalás. 

Perlusz Andrea (BTK '95) a fogyatékossággal élő személyek megítélése kapcsán kifejtette, hogy "nagyon-nagyon fontos, hogy ezek az emberek pontosan ugyanolyan aktív tagjai tudnak lenni a társadalomnak, mint amennyire a nem fogyatékossággal élő emberek, akkor hogyha meg tudjuk találni a környezettel azt az illeszkedést, amit itt említett Méri Tamás", valamint a velük kapcsolatos tabusítások kapcsán szintén fontosnak tartja, hogy "a befogadó környezet tagjai megértsék, hogy az ő szorongásaik nagyon-nagyon természetesek", ugyanakkor pont ez a fajta tartózkodás a fogyatékossággal élő személyektől tud marginalizálódáshoz vezetni. De ha "ezek a kommunikációs akadályok, sokszor valós akadályok, feloldásra kerülnek, akkor tényleg egy nagyon emberi, nagyon valós kapcsolat kialakítására van lehetőség." 

Marosváry Dorottya (PPK '18) elmondta, hogy az Igazgyöngy Alapítványnál olyan mélyszegénységben élő emberekkel foglalkoznak, akikkel az átlagember nem találkozik, így törekvéseiknek fontos része a szegénységről való kommunikáció, az edukáció is, hogy az emberek információt kapjanak arról, hogy milyen hazánkban a szegénység. Ennek megértése, az empátia megszületése után nyílik lehetőség társadalmi szinten a közös megoldáskeresésre. Perlusz Andrea ezzel kapcsolatban kihangsúlyozta az adományozás során a valós kapcsolat, a valós érintkezés fontosságát, ami pl. az Igazgyöngy Alapítvány termékeinek megvásárlásával létrejön. 

Tóthné Almássy Monika (BTK '98) véleménye szerint a társadalmi ügyekkel foglalkozó szervezeteknek "nem csak az a feladatuk, meg a céljuk, hogy azt a csoportot kiszolgálják, hanem az is, hogy egyáltalán azt az ügyet megmutassák." A civil szervezetek a különböző ügyek széles palettáját tudják megmutatni és ugyanakkor eszközökkel is szolgálni, valamint egyre szélesíteni tudják a saját tevékenységi körüket. Méri Tamás (ÁJK '94) hozzátette, egy vállalkozás esetén a fókuszvesztés nem megengedhető, akkora feladat az épített környezet felmérése, hogy muszáj erre fókuszálniuk. Küldetésük, hogy megbízható és részletes információval szolgáljanak az akadályoztatással élőknek (ő maga nem is szereti a fogyatékos szót használni), és ezzel elősegítsék az integrációjukat. Ők a társadalmi felelősségvállalással a fizető partnereiknél, vállalati környezetben találkoznak. Ez egy szemlélet, egy hozzáállás. Elmondta, hogy ők is nyitottságot tapasztalnak a cégeknél ezen a téren. Hozzátette, hogy "Az hogy ma nem vagyok érintett egy problémában, nem jelenti azt, hogy nem lehetek érintett egy problémában." Véleménye szerint az ő dolguk az, hogy az adott területről a lehető leghitelesebben, jól érthető, fogyasztható, integrálható módon kommunikáljanak. 

Szó esett továbbá arról, hogy milyen szerepet játszik az üzenetek átadásában a személyes érintettség, vagy a párhuzamba állíthatóság, valamint hogy "az inkluzív szolgáltatások, az inkluzív társadalom mindenki számára jobb minőségű életet eredményez." Kiderült, hogy kinek miért fontos az adott ügy, miért jó önkénteskedni az adott szervezeteknél, ill. ki milyen szakmai utat járt be jelenlegi pozíciójáig, mik voltak abban a jelentős mérföldkövek és mik a jövőbeli terveik. 

Végezetül a közönségnek nyílt lehetősége feltenni kérdéseit, majd Balogh-Kátai Judit megköszönte a érdekes és értékes beszélgetést, és felhívta a figyelmet az ELTE Alumni Alapítvány tevékenységére, amelynek nemes célja a tehetséges, anyagilag rászoruló hallgatók külföldi tanulmányútjának támogatása. Erre az alapítvány egész évben várja a jószívű felajánlásokat.

Kíváncsi a teljes beszélgetésre? Nézze meg az alábbi videót!  


ELTE Sikerek Veled

Esemény

Fotók: Köszönjük Lucza Bernadett (ELTE Online) és Rusznák Gábor (ELTE KMRI) szíves együttműködését!

kedvel
360 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Jótékonykodás és közösségépítés az első ELTE Média Alumni találkozón

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

30 április

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április