Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Az Egyetem megnyitja kapuit - Egyetemi Könyvtár

Beszámolók

-

2023.10.20

2023. október 19-én, az Egyetem megnyitja kapuit rendezvénysorozatunk keretein belül az Egyetemi könyvtárban jártunk. A séta során számos érdekességet tudhattunk meg a könyvtár épületéről, festményeiről, könyv különlegességeiről, továbbá megtekinthettük a Perczel-glóbusz egyik másolatát és az interaktív Eötvös kiállítást is. Tekintse meg a sétáról készült fotóinkat a galériában, és ha még esetleg nem látta volna online sétánkat, az ELTE Youtube csatornáján megtekintheti.

A sétát Petz Denise Gerda, az ELTE Alumni Központ munkatársa nyitotta meg, aki köszöntött mindenkit, és felhívta a figyelmet a közelgő Alumni programokra. Ezután a könyvtár munkatársa, Sutóczki Kinga vette át a szót, aki röviden összefoglalta, mely programokon vehetnek részt vendégeink a séta során, majd megkérte a jelenlévőket, hogy csatlakozzanak a három szakvezető egyikéhez. Az így kialakult három csoport külön turnusokban tekintette meg a könyvtár kincseit. 

A könyvtártörténeti sétát Sutóczki Kinga vezette. A könyvtártúrán az érdeklődők megismerkedhettek a könyvtár történetének kiemelt alakjai számára állított márványtáblákkal, a Nagyolvasó Than Mór által készített festményével és Lotz Károly festményeivel és freskóival. Utunk innen a kör alakú igazgatói szobába vezetett, ahol a híres Perczel-glóbusz egyik másolata található. A korábban igazgatói lakrészként is használt szobából nyílik a Műemlékraktár. Az erkélyre érve az előadó mesélt arról, hogy az onnan látható ablakok egy része mögött régen a könyvtárban dolgozók lakásai kaptak helyet, melyeket az idők folyamán fokozatosan könyvraktárakká vagy munkaszobákká alakítottak. Mára csaknem 2 millió dokumentumával az Egyetemi Könyvtár a főváros harmadik legnagyobb könyvtára.

Eötvös kiállítást Standi Barnabás történelem tanár szakos hallgató mutatta be, ahol megismerhettük Eötvös Loránd életútját valamint tudományos eredményeit, mindezt interaktív eszközökkel, kiterjesztett valósággal, VR szemüveg segítségével. 

Rémai Martin könyvtárosnak köszönhetően betekintést nyerhettünk a könyvtár féltett könyvritkaságaiba. Megtekinthettünk egy mikrokönyvet 1972-ből, egy Mikes Kelemen-kéziratot, egy 16. századi nyomtatott könyvet számos térképpel, valamint megnézhettük azt a rendkívül értékes első könyvet, amelyet Magyarországon nyomtattak, és amely sosem hagyta el az ország területét.

Köszönjük szépen a lehetőséget és a remek szakvezetést, továbbá a szervezésben nyújtott segítséget a könyvtár dolgozóinak!

Bővebben a sorozatról

kedvel
291 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április