Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

ELTE Sikerek: Jakab Zsuzsanna

Beszámolók

-

2021.12.06

Személyes jelenléttel zajlott az ELTE Sikerek előadás Egyetemünk dísztermében. Az előadás-sorozat élőben is közvetített 19. alkalmára 2021. november 24-én került sor. Dr. Jakab Zsuzsanna (BTK '74), a WHO általános főigazgató-helyettesét hallgathattuk meg, és hallgathatjuk is vissza az ELTE Youtube csatornáján.

Az előadást Pataky Csilla (TTK '86), az ELTE Alumni Központ vezetője nyitotta meg. Vázolta az összegyetemi és szakmai alumni programok mibenlétét, majd rámutatott a generációk  - jelen és jövendő alumnusok, a hallgatók - összefogásának jelentőségére mind a tudás megosztásában, mind a hallgatókat támogató ELTE Alumni Ösztöndíj révén. Köszöntötte az előadót, Jakab Zsuzsannát, Sziklai Péter (TTK '91, '92, '98) rektorhelyettest, és Müller Viktor (TTK '98) dékánhelyettest, végül köszönte mindazok segítségét, akik közteműködtek az est előkészítésében, külön is munkatársainak, Petz Denise Gerda (TTK '16, TáTK '18) sorozatfelelősnek, Kátai Juditnak (BTK '17, '20)

Sziklai Péter rektorhelyettes hosszan méltatta az előadó tevékenységét, bemutatta tartalmas pályafutását majd átadta a szót az előadónak.

Jakab Zsuzsanna kifejezte háláját a meghívásért, egyúttal csodálatát is az Egyetemnek, hogy ilyen rendezvényt szervez, hiszen sok felé járt már a világban, de ehhez hasonló, kedves kezdeményezést még nem tapasztalt más egyetemen. 

"Nagyon boldog vagyok, hogy visszatérhettem az Alma Materembe, hosszú évek után talán először. Ez azért fontos nekem, mert az egyetemi évek alatt nagyon sok mindent kaptam az egyetemtől, és sokat tett azért, hogy az értékrendszerem úgy alakuljon, ahogy alakult." 

Az életútján keresztül adott betekintést abba, hogyan is alakul a világ egészségügyi helyzete. 

"Az életpályám egy szerencsés ötvözete volt a hazai és nemzetközi állásoknak, de többet dolgoztam külföldön, mint otthon, 30 évet külföldön, de a magyar gyökereim mindig is nagyon erősek maradtak. [...] Ez abban is látszik, hogy családom minden tagja, beleértve a hét unokánkat is, kivállóan beszélnek magyarul. És mindig az elveim közé tartozott az, hogy bárhol is vagyok, segítsem Magyarországot, a magyar egészségügyet."

Ahhoz, hogy oda jutott, ahol most van, az vezette, hogy az egyetemen három nyelvet is tökéletesen megtanult. Abban az időben a munkahelyén ő volt körülbelül az egyetlen, aki értett idegen nyelveken, és a főnökei azzal bízták meg, hogy fordítsa le a WHO-s iratokat. Ezek tanulmányozásával rájött, hogy egy hihetetlenül izgalmas terület, amellyel Magyarország sokat profitálhat. A volt Szovjetunió országainál sokszor képviselte országunkat a WHO tükrében, őket is bevonva ezzel az Egészségügyi Világszervezetbe. Ebben az időben figylet fel rá az akkori norvég regionális igazgató, és ajánlott neki egy állást Koppenhágában. Ekkor már egy családot alkottak a jelenlévő Dr. Jakab Ferenc sebészfőorvossal és három gyermekükkel. Férjét a véletlennek köszönhetően Moszkvában ismerte meg egy konferencián, ahova eredetileg édesapjának kellett volna mennie, de megbetegedett, és lányát küldte maga helyett.

"Idén ünnepeljük az 50 éves házassági évfordulónkat. Férjem és a családom támogatása nélkül nem tudtam volna oda eljutni, oda, ahova ma eljutottam." Tehát belevágtak a nagy kalandba, két gyermeket vittek magukkal, akik Koppenhágában nemzetközi iskolában tanultak, a harmadik pedig Magyarországon maradt, mert akkor ő már ekkor egyetemre járt.  

Az is véletlenszerűen adódott, hogy a WHO általános főigazgató-helyettese lett. Mikor 2020-ban lejárt a WHO regionális igazgatói posztjában a mandátuma, akkor úgy gondolta, hogy visszaköltöznek Magyarországra, és nyugdíjba megy. Viszont az akkor megválasztott új főigazgató Jakab Zsuzsától kért tanácsot abban mit tegyen, hogy jól végezze munkáját. Előadónk azt tanácsolta, hogy válasszon maga mellé egy olyan általános főigazgató-helyettest, aki nagyon jól ismeri a WHO-t. Pár nappal később felajánlották neki a főigazgató-helyettesi állást, amit eleinte el akart utasítani, de aztán férje támogatására Genfbe költöztek, és azóta az első és egyetlen főigazgató-helyettes. Ez azt jelenti, hogy a WHO összes szakmai programja hozzá tartozik, és a COVID óta ennél elfoglaltabb munkaköre még sosem volt. Célkitűzésük 2023-ra, hogy 3 milliárd ember egészségügyi helyzetét javítsák. 

Beszélt a Covid helyzetről, és arról, hogy az átoltottság és a járványügyi intézkedések mennyire kellenek ahhoz, hogy ez a pandémiás helyzetet legyőzzük. Az ilyenfajta vírusok legnagyobb százaléka az állatvilágból érkezik, és a környezeti hatások erősen befolyásolják őket, ezért a világnak még fejlődnie kell abban, hogyan tud védekezni egy esetleges újabb pandémia ellen. Most minden figyelem a Covidra irányul, viszont fontos harc folyik a nem fertőző, krónikus betegségek ellen is, amelyek sajnos még mindig több halálos áldozatot követelnek egy év alatt, mint a koronavírus-járvány. Ezen okok miatt a WHO helyzete még jobban fog erősödni, amelynek köszönhetően remélhetőleg javulni fog a világ egészségügyi helyzete.

Kicsit visszatérve az időben áttért a 2010 és 2020 közötti évekre, amikor is a WHO regionális igazgatója volt. 2009-ben, mikor erre a pozícióra 5 jelölt közül, titkos szavazással választották meg előadónkat, és 5 évvel később, mikor az újraválasztás időszaka volt, nem indult ellenében senki, és maximális szavazattal választották újra, amely egy nagy elismerés volt számára és Magyarország számára is. Ebben a munkakörben 53, főként európai országért volt felelős, és célja mindig az volt, hogy az egészségi állapot mutatóit tovább javítsák a régióban és csökkentse az egyenlőtlenségeket. Ebben az időszakban sok sikert ért el éppen ezért is kérték fel a főigazgató-helyettesi pozícióra.

Az előadása végén több érdekes kérdés is volt az előadóhoz, amelyekre még érdekesebb válaszok érkeztek. Ha kíváncsi ezekre a válaszokra, és az egész előadásra, tekintse meg az ELTE Youtube csatornáján!

Az ELTE Sikerek következő előadására a tervek szerint 2022. február 23-án kerül sor, ahol Obádovics J. Gyula (TTK ’50), matematikus lesz az előadó.

ELTE Sikerek 

Esemény

Fotók: köszönjük az ELTE Kommunikációs Osztály és az ELTE Online szíves együttműködését!

kedvel
662 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április