Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Egyetem megnyitja kapuit: Ásványtár

Beszámolók

-

2023.12.08

2023. december 7-én az Egyetem megnyitja kapuit sorozat keretében az ELTE Ásványtárába látogattunk - mint évek óta már. A vezetést ezúttal is Weiszburg Tamás (TTK '80) az ELTE TTK Ásványtani Tanszék és az Ásványtár korábbi igazgatója tartotta.

Weiszburg Tamás a sétát azzal kezdte, hogy megismerje a jelenlévőket: ki melyik karán végzett az ELTE-nek. Az érdeklődők idén is többféle karról érkeztek, és különböző korosztályokból. Majd rátért a tár rövid történeti bemutatására. Az 1774-ben alapított Természetrajzi Tanszék hatalmas ásványtani gyűjteménye ma a legrégebbi Magyarországon, és sok hányattatás után ma újra régi fényében tekinthetjük meg a Lágymányosi Campus külön erre a célra kialakított boltíves termében, amely tökéletes mása a mai BTK Kari tanácstermének, ami az Ásványtár korábbi otthona volt. Ezt követően beszélt az ásványok jelentőségéről, arról, hogy a kémiai elemek 90%-át ásványokból nyerjük ki, és valójában ma már nincs olyan, hogy fontos vagy nem fontos kémiai elem. Ennek kapcsán érdekességként kiemelte, hogy egy mobiltelefon működéséhez 60-65 kémiai elem szükséges. 

Ezt követően átadta a terepet a kérdéseknek, és a szabad nézelődésnek. A kérdésekre adott válaszokból többek között megismerkedhettünk az "Év ásványával", a korunddal, valamint a meteoritokkal - meg is foghattuk az egyiket -, valamint meghallgathattuk hogy miként kövülhet meg egy fa. Végezetül UV lámpa fényénél tekinthettük meg a tárat, felfedezve ezzel a lumineszcens ásványok sajátosságait.

Köszönjük Weiszburg Tamásnak és Harman-Tóth Erzsébetnek, hogy idén is lehetőséget biztosítottak az ELTE Diplomásai részére a szakvezetéssel egybekötött látogatásra.

Akinek nem jutott már hely rá, vagy aki a havazás miatt végül mégsem mert szánta el magát a jövetelre, gyönyörködjön az alábbi galéria fotóiban, avagy az online séta gyanánt készített filmfelvétel képsoraiban. 

A sorozatról

kedvel
238 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április