Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

15 éves az ELTE Alumni Alapítvány

Hírek

-

2023.12.14

15 évvel ezelőtt, 2008-ban alapította meg az ELTE Alumni Alapítványt az Egyetem öt volt rektora, Dr. Ádám György, Dr. Klinghammer István, Dr. Nagy Károly, Dr. Szabó Miklós és Dr. Vékás Lajos - Hudecz Ferenc rektori ciklusa alatt (2006 - 2010). Jelen cikket a jubileumi alkalom tiszteletére készítettük, felidézve ezen időszak sarokpontjait a főbb területeken.

SZERVEZET

2008. augusztus 15-én az Egyetem volt rektorai, Dr. Ádám György, Dr. Klinghammer István, Dr. Nagy Károly, Dr. Szabó Miklós és Dr. Vékás Lajos, felismerve annak fontosságát és jelentőségét, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt és jelenlegi hallgatói, oktatói, kutatói és oktató-kutató munkát segítő dolgozói egy közösséget alkotnak, továbbá, hogy e közösség az egyetemi hagyományok ápolására és átadására a volt és jelenlegi egyetemi ifjúság számára kimagasló lehetőséget nyújt, létrehozták az ELTE Alumni Alapítványt, amelyet a Fővárosi Bíróság 2008. szeptember 5-én (16. Pk. 60630/2008/1 végzés) jegyzett be. 

Az Alapítványt hét tagú Kuratórium működteti. A Kuratórium elnöke az Eötvös Loránd Tudományegyetem mindenkori rektora. A Kuratórium hat tagja az Eötvös Loránd Tudományegyetem Alumni Testületének mindenkori tagjai. Alapításkor az Alapítvány elnöke Hudecz Ferenc, további tagjai: dr. Béres József, Bojár Gábor, Honti Mária Anna, Kelevéz Ágnes, Kraudi Adrienne, Simó György. Meghívott vendég Fazekas Marianna általános rektorhelyettes, az Alumni Programtanács elnöke. 

2008. szeptember 5-én az ELTE Alumni Alapítvány alapító okiratát a Fővárosi Bíróság nyilvántartásba vette (16.Pk. 60630/2008/1 sz.). Ennek módosítására először 2010. december 20-án került sor. Az Alapítvány közhasznú szervezet lett, fogadhatja a 2010. évi személyi jövedelemadó 1 %-át (16. Pk. 60630/2008/1 végzés). Az Alapítvány kuratóriumának új elnöke Mezey Barna, az ELTE rektora, további tagjai változatlanok. 2014. május 26-án megtörténik az Alapítvány Alapító okiratának második módosítása. Az Alapítvány kuratóriuma nem változott.

2018. január 30-án sor került az ELTE Alumni Alapítvány Alapító okiratának harmadik módosítására. Az alapítók: Dr. Klinghammer István, Dr. Szabó Miklós és Dr. Vékás Lajos. Az Alapítvány kuratóriuma hét tagú, új elnöke Borhy László, az ELTE rektora 2017. augusztus 1-től, további tagjai változatlanok. 2018. június 28-án történt az ELTE Alumni Alapítvány Alapító okiratának negyedik módosítása. Az Alapítvány kuratóriumának új tagja - a leköszönő Honti Mária Anna helyére érkező - Varga Benedek.


NEMES CÉL - HALLGATÓI TÁMOGATÁS

A 2016/17. tanévben megfogalmazásra, majd márciusban kiírásra került az ELTE Alumni Ösztöndíj pályázat, amely azóta is szinte változatlan formában, évente kétszer, folyamatosan növekvő volumenben támogatja a tehetséges, anyagilag rászoruló egyetemi hallgatók külföldi mobilitását – hála a generációk összefogásának – az ELTE Diplomások közösségének adományaiból - az ELTE Alumni Központ kezdeményezésére és aktív közreműködésével.  

2021. január 1-én kiírásra került a hallgatók számára az ELTE Alumni Segély C, a Covid-19 járvány okozta nehézségek áthidalására. A beérkező kilenc érvényes pályázatot beadó rászoruló hallgató fejenként 80 000 Ft támogatásban részesült volt hallgatóink adományainak hála és az alapítvány közreműködésével. 

2023. őszén az ELTE Alumni Ösztöndíj pályázat révén már az 50 tehetséges, rászoruló hallgató álmának megvalósításában segíthetett az alapítvány, immár fejenként 175.000 Forinttal.


PÁLYÁZATOK, KAMPÁNYOK, VERSENYEK, ESEMÉNYI DÍJAZÁS, TÁMOGATÁS 

Az ELTE Alumni Alapítvány lehetőségeihez mérten folyamatosan segíti, támogatja az egyetemi Alumni törekvéseket. A finanszírozáshoz jelentősen hozzájárulnak az évről évre elérhető pályázati források, mint például a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatoké. Mindezeket az ELTE Alumni Központ felhasználhatja támogatói kampányok megvalósításához, események szervezéséhez, önkéntes előadók, beszélgetőfelek és nyertesek ajándékozásához és adományok generálásához az ösztöndíjalap feltöltésére - tehát fontos célokat valósíthat meg a hallgatók érdekében, az egyetemi források kímélésével.


VÉGZŐS AJÁNDÉK - kifejlesztés és szponzoráció

Az ELTE Alumni Szervezet működésének X. évfordulója alkalmával, a 2018/19. tanév nyári diplomaosztójától bevezetésre került a hallgatók számára a Végzős ajándék. Az ELTE végzősei jelképes ajándékot kapnak, az ELTE Alumni Központ kezdeményezésére és aktív közreműködésével. Az aranyozott, egyetemi címeres, ELTE Alumni feliratos kitűző prototípusa az alapítvány finanszírozásával lett kifejlesztve. Az újkeletű hagyomány azóta is tartja magát – zömében egyetemi, de esetenként az alapítványon keresztül történő szponzoráció formájában – mint például egyik karunk, a TTK esetében, ahol jeles volt hallgatónk, Dr. Béres József finanszírozza ezt a kezdetek óta. A Végzős ajándék szponzoráció lehetősége - életre szóló üzenet és támogatás egyben - más karok végzősei számára is nyitva áll!


Az Alapítvány célja és támogatása

Kronológia és krónika

Alapítók, Kurátorok

Támogatott tehetségek

Szponzoraink

kedvel
184 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május