ONLINE IS! Egyetem megnyitja kapuit: Füvészkert

KA
IV
EO
BP
AL
84 résztvevő
A regisztráció határideje lejárt.
„Az Egyetem megnyitja kapuit” sorozat keretében az egyetem nagy múltra visszatekintő épületeinek, helyszíneinek történetét és rejtett kincseit ismerhetik meg az ELTE Alumni tagjai. Idén az éves Füvészkerti sétára online és/vagy élőben kerül sor. * 
Az online esemény linkjét később, június 20-án tudjuk megküldeni a regisztrált tagoknak! 


A szakvezetés ingyenes, személyes részvétel esetén az Alumni Kártya kedvezménnyel megvásárolható belépőjegy díja 800 Ft. A vezetést Papp László botanikus fogja tartani.

Az ELTE Füvészkertje az egyik legrégebbi közép-európai botanikus kert, mely ma az Egyetem által 1847-ben vásárolt Festetics-telken áll. A kert elődjét még a Nagyszombati Egyetemen létesítették 1771-ben, és oktatási-kutatási célokat szolgált: az orvos- és gyógyszerészképzést segítette, de emellett a magyar flóra kutatása is a feladatai közé tartozott. Az Egyetem Budára kerülésével a Füvészkert folytatta működését – előbb Budán, majd Pestre költözött a Ferencesek kolostorkertjébe, később pedig a Múzeum körútra. 1847-től pedig a mai helyén működik: ekkor költöztették az Illés utcába József nádor támogatásával.

A területen ma több épület található: egyik közülük a feltehetően Pollack Mihály által tervezett egyemeletes, kora klasszicista vadászkastély (ma az igazgatóság, a könyvtár és az irodák találhatók itt), mely már a telek megvételekor is itt állt. A 19. század második felében a Klinikák építése miatt ugyan a Füvészkert mérete csökkent, de nagyarányú fejlődésnek is indult: 1864–65-ben felépült a Pálmaház, 1893-ban pedig az országban ma is egyedülálló Victoria-ház.

A szakvezetés ingyenes, az alumni kedvezménnyel megvásárolható belépőjegy 800 Ft. Az online vezetésre regisztrálóknak június 6-án e-mailben el fogjuk küldeni az esemény felvételének linkjét.

A program regisztrációköteles (ld. alant). A helyszíni látogatásra a jegyek elfogytak! 


*Mindemellett szeretnénk felhívni az online részvétel iránt érdeklődők figyelmét a Füvészkert Alapítványára (18187197-1-42), ahova szívesen várják az adományokat, akár a szokásos 800 forintos belépőjegy formájában, illetve felvételt készítő az ELTE Alumni Alapítványra (18133442-1-41).


Mondja el véleményét! Alumni kérdőív

Sorozatismertető

ELTE Alumni
Facebook

1458 megtekintés Visites

kedvel

Egyetem Megnyitja Kapuit

ELTE Füvészkert

Illés utca 25. 1083 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

sze.,

febr.

24

ELTE Sikerek: Prószéky Gábor

ELTE Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)

Budapest