Egyetem megnyitja kapuit: Füvészkert ONLINE

21 résztvevő
-

4

Online
A regisztráció határideje lejárt.
„Az Egyetem megnyitja kapuit” sorozat keretében az egyetem nagy múltra visszatekintő épületeinek, helyszíneinek történetét és rejtett kincseit ismerhetik meg az ELTE Alumni tagjai. 
Az online esemény linkjét június 20-án e-mailben küldjük meg a résztvevők részére. 


A vezetést Papp László botanikus tartja.

Az ELTE Füvészkertje az egyik legrégebbi közép-európai botanikus kert, mely ma az Egyetem által 1847-ben vásárolt Festetics-telken áll. A kert elődjét még a Nagyszombati Egyetemen létesítették 1771-ben, és oktatási-kutatási célokat szolgált: az orvos- és gyógyszerészképzést segítette, de emellett a magyar flóra kutatása is a feladatai közé tartozott. Az Egyetem Budára kerülésével a Füvészkert folytatta működését – előbb Budán, majd Pestre költözött a Ferencesek kolostorkertjébe, később pedig a Múzeum körútra. 1847-től pedig a mai helyén működik: ekkor költöztették az Illés utcába József nádor támogatásával.

A területen ma több épület található: egyik közülük a feltehetően Pollack Mihály által tervezett egyemeletes, kora klasszicista vadászkastély (ma az igazgatóság, a könyvtár és az irodák találhatók itt), mely már a telek megvételekor is itt állt. A 19. század második felében a Klinikák építése miatt ugyan a Füvészkert mérete csökkent, de nagyarányú fejlődésnek is indult: 1864–65-ben felépült a Pálmaház, 1893-ban pedig az országban ma is egyedülálló Victoria-ház.

A program regisztrációköteles (ld. alant). A helyszíni látogatásra a jegyek elfogytak! 

*Mindemellett szeretnénk felhívni az online részvétel iránt érdeklődők figyelmét a Füvészkert Alapítványára (18187197-1-42), ahova szívesen várják az adományokat, akár a szokásos 800 forintos belépőjegy formájában, illetve felvételt készítő az ELTE Alumni Alapítványra (18133442-1-41).


Mondja el véleményét! Alumni kérdőív

Sorozatismertető

ELTE Alumni
Facebook

522 megtekintés Visites

kedvel

Egyetem Megnyitja Kapuit
Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

pén.,

dec.

11

Adventi est