Egyetem megnyitja kapuit: Főépület

VT
ZV
MA
AT
OM
41 résztvevő és érdeklődő
-

1

A regisztráció határideje lejárt.
Az Egyetem tér 1–3. neoreneszánsz palotája a pesti belváros egyik ékköve. Egyetem megnyitja kapuit sorozatunk következő alkalmán ide kalauzolja az érdeklődőket az ELTE Alumni. 

A sétát vezeti dr. Gosztonyi Gergely, az Egyetem oktatója. 

Miután az egyetemet a Várból Pestre költözették, 1805-től a mai Egyetem téren álló pálos kolostor épületében működött egészen 1890-ig, amikor a kolostor helyén egy teljesen új épületet emeltek. Elsőként a neoreneszánsz Szerb utcai rész készült el, majd a főépület: az árkádos palota, amely a barokk egyetemi templomhoz csatlakozik és stílusában is illeszkedik ahhoz. Ma az Állam- és Jogtudományi Kar tanszékei, valamint az ELTE vezetése működnek itt.


A séta során a látogatók megtekintik többek között a Kari Tanácstermet,, az Aula Magnát, a kari könyvtárat a könyvritkaságokkal, szobrokat és festményeket is megcsodálhatnak, valamint kuriózumként a Rektori Kabinetben láthatják az ELTE eredeti méltóságjelvényeit is, így például az aranyozott ezüst, drágakövekkel díszített, különleges biztonsággal őrzött rektori pédumot, amelyet még Pázmány Péter adományozott 1635-ben az egyetemnek.

A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött! 

Sorozatismertető
Facebook


703 megtekintés Visites

kedvel

Egyetem Megnyitja Kapuit

ELTE ÁJK (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)

ELTE ÁJK (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.) 1053 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

sze.,

febr.

24

ELTE Sikerek: Prószéky Gábor

ELTE Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)

Budapest