Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Szaller Nikolett beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Ösztöndíjjal!

Alumni Ösztöndíjas

-

2022.10.14

Az ELTE Alumni Ösztöndíj pályázat 2016 óta kerül kiírásra - az ELTE Alumni Központ, a volt hallgatók és az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével - a tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítésére, félévente, és egyre gyarapodó volumenben. Szaller Nikolett, pénzügy mesterszakos hallgató a támogatást 2022 tavaszi kiutazásához használta fel. Úticélja a Bochumban található Ruhr University Bochum volt. Íme az ő beszámolója.

A 2021/22-es tanévben a tavaszi félévet Erasmus tanulmányi ösztöndíjjal Bochumban, a Ruhr University Bochumon töltöttem. Az ELTE Alumni Alapítvány támogatását is sikerült elnyernem, ami hatalmas segítséget jelentett kiadásaim finanszírozásában. 2022. március 16-án utaztam ki, és a csúsztatott félév miatt szeptember 30-ig tartózkodtam Németországban. Ezen időszak alatt számos élménnyel, hasznos tapasztalattal gazdagabb lettem.

Brémai muzsikusok szobor

Az egyetem méretéből kifolyólag a kurzusok igen nagy választékával rendelkezett, így érdeklődésemnek megfelelő, későbbi tanulmányaim és munkám során jól hasznosítható tárgyakat sikerült kiválasztanom. Az oktatók és hallgatótársaim rendkívül segítőkészek voltak, ami nagyban hozzájárult félévem zökkenőmentes teljesítéséhez. Angol és német nyelven egyaránt hallgattam tárgyakat, illetve francia és német nyelvi kurzusokon vettem részt. Franciául Bochumban kezdtem el tanulni, tudásom további fejlesztéséhez pedig a modern módszerekkel oktatott kurzus mellett a kint megismert francia emberek támogatása adott biztatást.

A közösségi eseményeken felejthetetlen élményeket szereztem, valamint a Study Buddy Program tagja is voltam. A német kultúrát alaposabban megismerhettem ezek által. Számos kiránduláson részt vettem, melyek során többek között eljutottam Amszterdamba és Bonnba is. A nemzetközi hallgatók nagy számának köszönhetően bepillantást nyerhettem más országok szokásaiba. Rendkívül örülök, hogy részt vettem ezeken a programokon, hiszen segítségükkel sikerült kilépnem a komfortzónámból, továbbá úgy vettem észre, sokkal nyitottabb emberré váltam. A Németországban átélt kalandokon kívül a "gyökereimet" sem felejtettem el: hallgatótársaimnak gyakran meséltem Budapest szépségéről, a pezsgő belvárosi életről és az ELTE által kínált lehetőségekről.

Bochum alapos megismerése mellett a számomra leginkább érdekes német településekre is ellátogattam, valamint igyekeztem felfedezni jelentősebb látnivalóikat. Észak-Rajna-Vesztfália tartományon belül leginkább Kölnt és Düsseldorfot zártam a szívembe. A kölni dóm monumentalitását az ott található lenyűgöző alkotásokkal amíg élek, biztosan nem fogom elfelejteni.

Klarenaltar, kölni dóm
Düsseldorf, rakpart menti épület

A tartományon kívüli városok közül leginkább Bréma és Marburg ragadott magával. A brémai muzsikusok számos műalkotásban, illetve szuvenírben visszaköszönnek, de ezenkívül a piactér ugyancsak kiemelkedő jelentőségű látványosság. A marburgi építészetnek teljesen a hatása alá kerültem; még hosszú órákig tudtam volna sétálni az épületek között (a meredek utak ellenére is).

Szaller Nikolett a brémai muzsikusok szobrával
Marburg, Szent Erzsébet templom

Összességében bátran kijelenthetem, hogy ezen félév számos lehetőséget biztosított számomra szakmai és nyelvi tudásom fejlesztésére, kapcsolatok kiépítésére, különböző kultúrák és varázslatos városok megismerésére. Rendkívül örülök neki, hogy részese lehettem ennek a kalandnak, továbbá köszönettel tartozom az ELTE Alumni Alapítványnak a támogatásukért.


Támogatott tehetségek

Aktuális pályázati kiírás

Így járulhat hozzá az ELTE Alumni Ösztöndíj jövőbeli kiírásához - ill. tavasszal SZJA 1 % felajánlással

kedvel
602 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 április

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március