Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Mezei Máté Márk beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

2023.08.02

Az ELTE Alumni Ösztöndíj pályázat 2016 óta, félévente, egyre növekvő volumenben kerül kiírásra az ELTE Alumni Központ, a volt hallgatók és az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével. Célja a tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítése. Mezei Máté Márk, geológia mesterszakos hallgató az elnyert összeget padovai (Università degli Studi di Padova) kiutazásához használta fel 2023 tavaszán. Alább olvasható Alumni Ösztöndíjasunk beszámolója.

Hihetetlen gyorsan eltelt a mobilitásom, itt Olaszországban, Padovában. Mintha csak most jöttem volna ki, de már véget is ért… Nem volt olyan nap, hogy unatkoztam, unatkoztunk volna. Tényleg mindent beleadtam abba, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki ebből a fantasztikus lehetőségből! Ez – úgy érzem – sikerült is!

Sok fontos céllal, elképzeléssel jöttem ide, ezek közül talán a legrelevánsabb az angol nyelvtudásom fejlesztése volt. Úgy gondolom ez többé-kevésbé sikerült is, hiszen legtöbbször rá voltam szorulva arra, hogy angolul fejezzem ki magam, így megszűnt az a gát, hogy azért nem beszélek, mert „rosszul” tudok. Továbbá az egyetemen is angolul folyt az oktatás, szóval szépen lassan hozzászoktam az angolhoz. Nem mellesleg elvégeztem egy alapfokú olasz nyelvi kurzust is, szóval az 5 hónap alatt ragadt rám egy kis olasz is. :D

Nekem tetszett a padovai egyetem oktatási színvonala, a minőség, az egész légkör nagyon hasonló az ELTE-hez. Olyan tárgyakat, kurzusokat próbáltam felvenni, amelyek még itt a mesterképzésem végén is adnak valamit, fejlődést biztosítanak. Ez teljesen bejött, hiszen sok tudással, új ismeretekkel gazdagodtam, továbbá angolul tanulhattam meg a geológiai szakkifejezéseket, fogalmakat, ami nélkülözhetetlen a tudományos pályán való sikerekhez. Különösen tetszett a „CARBONATE FACIES ANALYSIS FOR PALEOCLIMATE RECONSTRUCTIONS” kurzus, amely sokat segített megérteni a klímaváltozás hátterében álló folyamatokat, valamint a „GEORESOURCES” tantárgy, amely megmutatta a jelen és a jövő égető nyersanyag problémáit, kérdéseit globális tekintetben.

1. ábra: ESN-es többnapos kirándulás Nápoly környékén. Pompei városa lenyűgöző!

A másik fontos célom az volt, hogy az önállóságról, felelősségről tapasztalatot szerezzek. Egy közös apartmanban éltem 5 másik lakótársammal, tehát előfordultak kisebb összezörrenések, viták. Sok türelmet, kompromisszumkészséget szereztem ezekben a hónapokban, megtanultam, miként kell együtt élni másokkal. Valamint teljesen önálló voltam: én gazdálkodtam a pénzzel, mostam a ruháimat, főztem magamra… ezek olyan dolgok, amiket már ideje volt elsajátítanom.

Az itt eltöltött 5 hónap alatt volt lehetőségem számtalan eltérő nemzetiségű emberrel beszélni és barátságokat kötni. Ez számomra újdonság volt, hiszen nagyon érdekes kommunikálni olyan emberekkel, akiknek eltérő a kultúrája, más a nyelve, viselkedése. Ebből is látszik, hogy mennyire sokszínű a világ! Valamint az ismerkedéshez, társaságok, barátságok kialakulásához a helyi ESN (Erasmus Student Network) szervezet is sokat járult hozzá, hiszen tényleg minden héten szerveztek valamilyen programot (buli, városlátogatás, kirándulás, kulináris-gasztronómiai), egy szavunk nem lehet annyi biztos. :D

2. ábra: Fotózás a Colosseumnál 😊3. ábra: Túrázás a Dolomitok szívébe (Drei Zinnen)

Olaszország tényleg hihetetlen ország: a táj, a városok, az ételek, az emberek. Egy igazi földi paradicsom. Nyilván itt sem minden tökéletes, vannak furcsaságok, nehezen megszokható dolgok (pl.: a padovai tömegközlekedés hiányoságai…), de számomra ez egy élhető hely, hihetetlen gazdag látnivalókkal, földi csodákkal. Összeszámoltam és összesen 36 különböző városban jártam, Nápolytól, Rómán és Firenzén át egészen a gyönyörű alpesi tavakig és a Dolomitok szívéig. Lenyűgöző helyek, szavakba sem lehet önteni.

Összességében rendkívül pozitívan telt ez a közel fél év, olyan élményekben volt részem, melyekre örökké emlékezni fogok. Köszönöm szépen a lehetőséget és Alapítványuk támogatását, hiszen ez az összeg jelentősen hozzájárult a mindennapi kiadások fedezéséhez, valamint a kirándulások finanszírozásához.

Támogatott tehetségek

Aktuális pályázati kiírás

Így járulhat hozzá az ELTE Alumni Ösztöndíj jövőbeli kiírásához


kedvel
459 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 április

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március