Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Ligeti Lajos emlékkonferencia és alumni találkozó

Beszámolók

-

2022.11.22

Nagy érdeklődés közepette zajlott le 2022. október 18-án a Philologia Asiae Interioris című konferencia, melyet Ligeti Lajos (1902–1987) születésének 120. évfordulója alkalmából rendezett az ELTE általa alapított Mongol és Belső-ázsiai Tanszéke. Az esemény egyúttal a Ligeti Lajos által az ELTE-n (újra)indított mongolisztikai oktatás 90 éves folyamatos működését is ünnepelte, sőt, Szakmai Alumni találkozónak is helyet adott, és az ELTE Alumni Központ támogatását élvezte.

Аz ELTE Alumni Központ által is támogatott konferenciát Bartus Dávid, az ELTE BTK dékánja, Hamar Imre, a Távol-keleti Intézet igazgatója, az ELTE külügyi rektorhelyettese, valamint Birtalan Ágnes, a Mongol és Belső-ázsiai Tanszék vezetője nyitotta meg. Üdvözlő beszédet küldött U. Hürelszüh, Mongólia elnöke, s felszólalt Sz. Bátardzsav, Mongólia budapesti nagykövete is, aki egyúttal átadta a mongol oktatási miniszter, L. Enh-Amgalan által a Mongol és Belső-ázsiai Tanszék számára kiállított elismerő oklevelet, s könyvadománnyal is gyarapította a tanszék könyvtárát. A konferencia rendezésében közreműködő partnerintézmények nevében D. Dzajábátar (Mongol Állami Egyetem, Mongolisztikai Intézet) és C. Önörbajan (Mongol Állami Tanárképző Egyetem, Mongolisztikai Kutatóközpont) köszöntötte az egybegyűlteket, s ők is könyvadományokkal bővítették a könyvtár gyűjteményét.

A konferencia első részében Ligeti Lajosról, illetve az őt a tanszékvezetésben követő, nemrég elhunyt tanítványáról, Kara Györgyről (1935–2022) szóló visszaemlékezések hangzottak el a tanítványoktól és pályatársaktól. A konferencia második felében a Ligeti Lajos alapította mongolisztikai műhely által kinevelt magyar mongolisták, illetve mongol kutatók tartottak előadásokat Ligeti Lajos szerteágazó kutatásainak és hagyatékának különböző aspektusaihoz kapcsolódó témákban.

Az ELTE iskolateremtő tanára emlékének szentelt konferencia népes közönséget vonzott, természetesen elsősorban az ELTE alumnusai, Ligeti Lajos tanítványai, s az ő tanítványaiknak köréből, de sok más tisztelője is megjelent. Az online közvetítésnek köszönhetően a helyszíni hallgatóság mellett nagy számban követték az előadásokat további külföldi és hazai érdeklődők is.

A fenti beszámolót köszönjük Birtalan Ágnesnek, a tanszék vezetőjének, aki az egyetemi Alumni tevékenységet és az adódó lehetőségeket ismertette prezentációja keretében alumnusok és leendő alumnusok számára.

A konferencia programja  - A konferencia absztraktkötete - Képek a konferenciáról

kedvel
317 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április