Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Kozák Zsuzsanna beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

2023.08.18

Az ELTE Alumni Ösztöndíj pályázat 2016 óta, félévente, egyre növekvő volumenben kerül kiírásra az ELTE Alumni Központ, a volt hallgatók és az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével. Célja a tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítése. Kozák Zsuzsanna, az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Filozófiai Doktori Iskolájának hallgatója az elnyert összeget padovai (Università degli Studi di Padova) kiutazásához használta fel 2023 tavaszán. Alumni Ösztöndíjasunk beszámolója alább olvasható.

Az Erasmus + programon belül működő Student Exchange Network révén jutottam ki a világhírű padovai egyetemre, ahol a 2022/23-as tanév tavaszi szemeszterét töltöttem doktori kutatásaim lezárásaként. Az ELTE Alumni Alapítvány ösztöndíja nagy segítségemre volt abban, hogy problémamentesen kezdhessem a kint tartózkodásomat. Életem egyik meghatározó élménye, hogy ebben a káprázatos városban, és ezen az ódon, mégis friss szemléletű egyetemen tölthettem fél évet, ahol Galileo Galilei is tanított, amelynek Dante Alighieri is diákja volt, és ahol a világon elsőként szerezhetett diplomát női hallgató (Elena Lucrezia Cornaro Piscopia 1678-ban, amikor más egyetemekre nő még be sem tehette a lábát).

 Scrovegni kápolna részlete (Júdás csókja) 

Padova ezeréves belvárosában laktam, olyan utcákon sétálhattam végig minden nap, amelyek árkádjai alatt az medicínakutatás úttörői közlekedtek. Eredményeiket egy Olaszország-szerte ismert, új múzeum (MUSME) is bemutatja, amely ráadásul Padova első, 1414-ben alapított kórházának épületében kapott helyet. Számos fontos újítás mellett például itt szerezhettek az orvostanhallgatók a világon elsőként klinikai gyakorlatot, közvetlenül a betegek ágyánál. Ami esztétika szakosként mégis közelebb állt a szívemhez, a világörökség részét képező Scrovegni kápolna. Ezt a lélegzetelállító templombelsőt Giotto (és nagyjából húsz főből álló csapata) freskói díszítik. Mivel a középkorban az emberek javarészt írástudatlanok voltak, ezért a Bibliai történeteket képekben ismerhették meg. Ilyen a Scrovegni-kápolna grandiózus muráliája is, amely Mária és Jézus életét meséli el szinte képregényes formában. De az óváros utcáin sétálva lehetetlen nem belebotlani a középkor, vagy a reneszánsz valamely remekművébe, hiszen itt egymást érik a palazzok, múzeumok, templomok, egyetemi épületek, híres piazzák és kávéházak. Például Padovában található a ma is működő Café Pedrocchi, ami a risorgimento idején az értelmiségiek kedvelt találkozóhelye volt sőt, forradalmi események is zajlottak itt. A történelem nyitott képeskönyvében él, aki ebben a városban lakik.

Padovai utcarészlet, balra az a ház, ahol a híres reneszánsz építész, Andrea Palladio született

Az egyetem művészettörténeti tanszéke a fentiekkel éles kontrasztban álló Palazzo Liviano szűk harmadik emeletén található. Ezt az egyetemi épületet 1932 és 1943 között emelték a kor szépségeszményének és építészeti elvárásainak megfelelően, így igen távol áll páldául a híres Palazzo Bo esztétikájától, amely a XV. században épült egyetemi épület, és a világ első, máig látogatható anatómiai előadóját is magában foglalja. Kutatásom azonban főleg külső helyszíneken, könyvtárakban, irat- és levéltárakban, múzeumokban zajlott, ezért több alkalommal utaztam más városokba. Ezek közül a leghasznosabbak a Torinoba és Pesaroba tett tanulmányi útjaim voltak, amelyek intézményközi egyeztetések révén valósulhattak meg, többek közt a torinói egyetem és a pesaroi városi önkormányzat szíves segítségével. Ezen kívül szakterületem jeles olasz képviselőivel is kapcsolatba kerülhettem, akik nem csak nyitottak voltak a kezdeményezéseimre, de saját tudásukat, nézeteiket is megosztották, további ötletekkel, inspirációval járulva hozzá a munkámhoz. Bízom benne, hogy ezek a szakmai kapcsolatok hosszabb távon is megmaradnak, és a jövőben én is segítségére lehetek olasz kollégáimnak.

A torinói egyetem múzeuma, a Museo di Antropologia Criminale "Cesare Lombroso" gyűjteményének egy ikonikus darabja

Az Olaszországban töltött hónapok több szempontból is megfizethetetlen tapasztalatokkal gazdagítottak, igaz, nem mind volt egyértelműen pozitív. A kutatóhelyek szervezeti karakterének különbözőségei és az alapvetően eltérő kommunikációs stílus eleinte megnehezítették a dolgom, de idővel hozzászoktam ezekhez. Erasmusos félévem előnyeinek listája viszont nagyon hosszú. A tudományok és művészetek egy olyan fellegvárában élhettem és dolgozhattam, amilyet a gimnáziumi latin órákon képzeltem el, de most kiderült hogy létezik a valóságban is.

Támogatott tehetségek

Aktuális pályázati kiírás

Így járulhat hozzá az ELTE Alumni Ösztöndíj jövőbeli kiírásához


Az ikonképen Kozák Zsuzsanna látható egy többszáz éves magnóliafa előtt, ami tipikus növény Padovában.

kedvel
430 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 április

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március