Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Az ELTE a legjobb magyar egyetem

Hírek

-

2023.08.17

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egy kategóriát javítva tavalyi eredményén az 501-600. helyre került az Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2023-as világrangsorában, ezzel a legjobb felsőoktatási intézménynek számít Magyarországon.

Egy kategóriát javítva tavalyi eredményén az Eötvös Loránd Tudományegyetem az előkelő 501-600. kategóriába került az ARWU egyetemi világrangsorában, ezzel a tavalyi holtverseny után idén egyedüliként lett Magyarország legjobb egyeteme az értékelés szerint.  Hazákból egyébként még három intézmény került be a világ legjobbjai közé, a Semmelweis Egyetem a 601-700-as, a Szegedi Tudományegyetem a 701-800-as, míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 901-1000-es csoportba jutott.

A lista élén tavalyhoz képest egyáltalán nem történt változás: az első tíz helyen most is ugyanaz a nyolc amerikai és két angol egyetem osztozik, a dobogóra pedig sorrendben idén is a Harvard, a Stanford és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) állhatott fel. Az európai kontinenst tekintve a Paris-Saclay University lett az első (a világranglistán egyébként a 15.), Ázsiában pedig a Tsinghua University négy helyet javítva eredményén a 22. helyen szerepel az összesített rangsorban.

Az ARWU rangsort 2003-ban kezdte publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem, a felmérést 2009 óta egy független szervezet, a ShanghaiRanking készíti. A ranglistát a felsőoktatási szakma évek óta a legmegbízhatóbb értékelések között tartja számon. A transzparens módszertan és a külső partnerektől összegyűjtött adatok alapján vizsgált 2500 intézmény közül minden évben az első 1000 kerül fel a listára, az indikátorok között a publikációk és a magas idézettségű kutatók száma, az intézmények volt hallgatói, illetve jelenlegi oktatói által nyert tudományos díjak száma is szerepel. A felmérés módszertanáról ezen az oldalon olvashat részletesen angol nyelven.

Az eredmények országok és intézmények szerinti bontásban böngészhetők a ShanghaiRanking honlapján, az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeit pedig ebben a cikkben foglaltuk össze.


Forrás: elte.hu


kedvel
229 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május