Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Gáspár Noémi beszámolója Erasmus félévéről - Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

2023.03.30

Az ELTE Alumni Ösztöndíj pályázat 2016 óta kerül kiírásra - az ELTE Alumni Központ, a volt hallgatók és az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével - a tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítésére, félévente, és egyre gyarapodó volumenben. Gáspár Noémi, gyógypedagógia alapszakos hallgató az elnyert összeget 2022 őszi kiutazásához használta fel. Úticélja a Hollandiában található University of Groningen volt. Erasmus útjáról készített beszámolója alább olvasható.

Gáspár Noémi vagyok, a 2022/23-as tanév őszi szemeszterében a Groningeni Egyetem (University of Groningen) Magatartás- és Társadalomtudományi karán tanultam egy szemesztert. Groningen Hollandia legészakibb nagyvárosa, híres egyetemváros, ahol mindig van program, és a város 80%-a diákokból áll. Rengeteg magyar él/tanul a város két egyetemén, így a holland kultúra mellett megismertethettük a mi kultúránkat is.

Akadémiai épület


Gáspár Noémi kerékpárja Groningenben, mindenhova biciklivel járt.

A groningeni egyetem egy nagyon elismert intézménynek számít nemcsak Hollandiában, hanem Európában is. Jól szervezett, átlátható rendszer jellemzi mind az ügyintézést, mind az oktatási körülményeket. Maga a képzés főleg elméleti, a gyakorlatorientáltabb rész elsősorban vitaalkalmakból és órai aktivitásból, érdekes csoportmunkákból állt. Az egyetemen nagy hagyománya van a könyvtárba járásnak, ugyanis itt hétről hétre kell készülni a feladott szakirodalmakból, videókból. A tantárgyaim nagyrésze főleg pszichológiai kurzusokból tevődött össze, de volt gyógypedagógiához kapcsolódó kurzusom is. A vizsgák mellett párhuzamosan több esszéfeladatot is megkellett oldanom, ami főleg akadémikus érvelést igényelt.

Groningen

Kirándulás Frízföldön (Dokkum falu)

Kollégiumban laktam, így a barátaim nagy része az egyetemi órákról, illetve az itteni közösségekből alakult ki. Rendszeresen utaztunk valamerre, főleg az ESN által szervezett programokra mentünk el. Hollandián belül szinte minden híresebb városba, kisebb, igazi holland kultúrát bemutató falvakba is ellátogattunk, bejártam Frízföldet is egy helyi barátomnak köszönhetően. Elutaztunk továbbá Párizsba, Brüsszelbe, Németországon belül pedig Brémában és Hamburgban is eltöltöttünk egy-egy hétvégét.

Groningenben minden napra jut egy program, tematikus események vagy éppen a tanulást segítő felkészítő alkalmak. Itt sosem lehetett unatkozni, mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább illő programot. Sokat jártunk szórakozni, a barátaimmal szinte minden szervezett programot kipróbáltunk. Maga a város nagyon családias, könnyen lehetett új embereket megismerni.

Ösztöndíjasunk utolsó közös vacsorája barátaival


Az ELTE Alumni Ösztöndíj nagy segítség volt számomra a kinti kiadások és programlehetőségek fedezésére. Számomra az Erasmus az új dolgok kipróbálásáról és a holland oktatási rendszer/kultúra megismeréséről szólt. Hálás vagyok az egyetemnek, az Erasmus+ programnak, és annak, hogy életem egyik legszebb és legmeghatározóbb élményének a részese lehettem. Azt gondolom a külföldön töltött lét, a más emberekkel, kultúrákkal való megismerkedés nemcsak egymáshoz hoz közelebb, hanem az általános nyitottságunk, a szemléletünk is folyamatosan formálódik ezáltal. Az Erasmusnak köszönhetően nagyon sokat fejlődött a nyelvtudásom, életre szóló nemzetközi barátságaim lettek és elsajátítottam egy olyan tanulási ritmust, amit az itthoni vizsgaidőszakban fogok igazán kamatoztatni. A külföldön töltött lét teret adott egy olyan saját, személyiségfejlődési folyamatnak, amit csak az tapasztal meg igazán, aki elég bátor ahhoz, hogy belevágjon egy részképzésbe/gyakorlatba! 

Hollandia nyugodtsága, lendülete és mindaz, amit kinn átélhettem örökké az országhoz köt, és hamarosan vissza is fogok látogatni!

kedvel
937 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 április

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március