Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Egyetem megnyitja kapuit: Ásványtár

Beszámolók

-

2019.11.08

2019. november 7-én az Egyetem megnyitja kapuit sorozat keretében újra az ELTE Ásványtárába látogattunk. A vezetést ezúttal is Dr. Weiszburg Tamás alumnus (az ELTE TTK Ásványtani Tanszék, tanszék vezetője, az Ásványtár volt igazgatója) tartotta. 

Dr. Weiszburg Tamás vezetését a tár rövid történeti bemutatásával kezdte. Az 1774-ben alapított Természetrajzi Tanszék hatalmas ásványtani gyűjteménye ma a legrégebbi Magyarországon, és sok hányattatás után ma újra régi fényében tekinthetjük meg a Lágymányosi Campus külön erre a célra kialakított boltíves termében. Ezt követően beszélt az ásványok fontosságáról, arról, hogy a kémiai elemek 90%-át ásványokból nyerjük ki, és valójában ma már nincs olyan, hogy fontos vagy nem fontos kémiai elem. Ennek kapcsán érdekességként kiemelte, hogy egy mobiltelefon működéséhez 60-65 kémiai elem szükséges.  

Az előadást követően a látogatók kezükbe vehettek egy igazi meteoritot, majd kérdéseket tehettek fel az előadónak, így hosszas beszélgetés alakult ki a drágakövek mibenlétéről. Végezetül UV lámpa fényénél tekinthették meg a tárat, felfedezve ezzel a fluoreszkáló ásványok sajátosságait. 

Köszönjük dr. Harman-Tóth Erzsébet múzeumigazgatónak és dr. Weiszburg Tamásnak, hogy idén is ingyen lehetőséget biztosítottak az ELTE Diplomásai részére a vezetéssel egybekötött látogatásra. 

A rendezvényre ez alkalommal is hamar elfogytak a férőhelyek. Ha nem szeretne lemaradni az Egyetem megnyitja kapuit sorozat sétáiról, kövesse híradásainkat! 

A sorozatról 

331 megtekintés Visites

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

An Electrophysiological Abstractness Effect for Metaphorical Meaning Making

AI

Alumni International

21 szeptember

Beszámolók

ÚtOn Alumni konferencia

egy tag profilképe

Alumni Központ

18 szeptember

Beszámolók

Nyári diplomaosztó játék eredményhirdetés

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 szeptember