Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Egyetem megnyitja kapuit: Ásványtár

Beszámolók

-

2019.11.08

2019. november 7-én az Egyetem megnyitja kapuit sorozat keretében újra az ELTE Ásványtárába látogattunk. A vezetést ezúttal is Dr. Weiszburg Tamás alumnus (az ELTE TTK Ásványtani Tanszék, tanszék vezetője, az Ásványtár volt igazgatója) tartotta. 

Dr. Weiszburg Tamás vezetését a tár rövid történeti bemutatásával kezdte. Az 1774-ben alapított Természetrajzi Tanszék hatalmas ásványtani gyűjteménye ma a legrégebbi Magyarországon, és sok hányattatás után ma újra régi fényében tekinthetjük meg a Lágymányosi Campus külön erre a célra kialakított boltíves termében. Ezt követően beszélt az ásványok fontosságáról, arról, hogy a kémiai elemek 90%-át ásványokból nyerjük ki, és valójában ma már nincs olyan, hogy fontos vagy nem fontos kémiai elem. Ennek kapcsán érdekességként kiemelte, hogy egy mobiltelefon működéséhez 60-65 kémiai elem szükséges.  

Az előadást követően a látogatók kezükbe vehettek egy igazi meteoritot, majd kérdéseket tehettek fel az előadónak, így hosszas beszélgetés alakult ki a drágakövek mibenlétéről. Végezetül UV lámpa fényénél tekinthették meg a tárat, felfedezve ezzel a fluoreszkáló ásványok sajátosságait. 

Köszönjük dr. Harman-Tóth Erzsébet múzeumigazgatónak és dr. Weiszburg Tamásnak, hogy idén is ingyen lehetőséget biztosítottak az ELTE Diplomásai részére a vezetéssel egybekötött látogatásra. 

A rendezvényre ez alkalommal is hamar elfogytak a férőhelyek. Ha nem szeretne lemaradni az Egyetem megnyitja kapuit sorozat sétáiról, kövesse híradásainkat! 

A sorozatról 

kedvel
694 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Nemzetek estjei: Ukrajna

egy tag profilképe

Alumni Központ

28 március

Beszámolók

KUTATÁSOK AZ AFÁZIA ÉS EGYÉNI KÜLÖNBSÉGEK KUTATÓMŰHELYBEN - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

25 március

Beszámolók

B.A.M.B.I. 2024 - Alumni találkozó

egy tag profilképe

Alumni Központ

21 március