Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Egyetem megnyitja kapuit: Ásványtár

Beszámolók

-

2022.12.02

2022. december 1-én az Egyetem megnyitja kapuit sorozat keretében újra az ELTE Ásványtárába látogattunk. A vezetést ezúttal is Weiszburg Tamás (TTK '83) alumnusunk - az ELTE TTK Ásványtani Tanszék és az Ásványtár korábbi igazgatója - tartotta. 

Weiszburg Tamás a sétát azzal kezdte, hogy megismerje a jelenlévőket: ki melyik karán végzett az ELTE-nek. Zömében TTK-s és BTK-s alumnusok voltak jelen, de érkeztek az ÁJK és a PPK volt hallgatói is, illetve még diplomával nem rendelkezhető, egészen fiatalok is. Majd rátért a tár rövid történeti bemutatására. Az 1774-ben alapított Természetrajzi Tanszék hatalmas ásványtani gyűjteménye ma a legrégebbi Magyarországon, és sok hányattatás után ma újra régi fényében tekinthetjük meg a Lágymányosi Campus külön erre a célra kialakított boltíves termében. Ezt követően beszélt az ásványok fontosságáról, arról, hogy a kémiai elemek 90%-át ásványokból nyerjük ki, és valójában ma már nincs olyan, hogy fontos vagy nem fontos kémiai elem. Ennek kapcsán érdekességként kiemelte, hogy egy mobiltelefon működéséhez 60-65 kémiai elem szükséges. 

Ezt követően tematikusan végig mutatta a tárat, a meteoroktól egészen a flouritokig és eközben a látogatók kérdéseire is válaszolt. Végezetül UV lámpa fényénél tekinthették meg a tárat, felfedezve ezzel a lumineszcens ásványok sajátosságait.

Köszönjük ismét Weiszburg Tamásnak és az Ásványtár jelenlegi igazgatójának és Harman-Tóth Erzsébetnek, hogy idén is lehetőséget biztosítottak az ELTE Diplomásai részére a szakvezetéssel egybekötött látogatásra.

Aki nem tudott most eljönni, gyönyörködjön a galéria, avagy az online felvétel képsoraiban. 

A sorozatról

kedvel
450 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április