Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Alumni Szervezet: Mi történt a 2018/2019-es tanévben?

Beszámolók

-

2019.05.22

Az Alumni Szervezet a 2018/2019-es - Alumni szempontból jubileumi - tanévében is jelentős fejlemények történtek. Cikkünkben ezeket vázoljuk - az egymással párhuzamosan futó összegyetemi sorozatokon és  kari/szakági alumni rendezvényeken át az új, korszerű, végre kétnyelvű Alumni közösségi platform indulásáig és a friss diplomásoknak szóló végzős ajándékok bevezetéséig.

MEGÚJULÓ KÖZPONTI TÖREKVÉSEK

 

Az Alumni Szervezet új tagjaként, a kari/szakági Alumni élettel párhuzamosan, azt kiegészítendő kezdte el fejleszteni az összegyetemi Alumni életet három éve a frissen alakuló ELTE Alumni Központ, az Alumni Tagozatokkal karöltve, velük egyetértésben. Törekvéseire jellemző a kifelé történő nyitás, hogy elérhessük, megszólíthassuk az ELTE falai közül kikerült tömegeket, továbbá az Egyetem hírének erősítése, rejtett értékeinek feltárása valamennyi karunk alumnusai felé – legyen ez a érték valamely karnak több kar diplomásai számára is érdekes eseménye, nyitott előadása, vagy éppen az Egyetemhez tartozó területeken található műkincs, jeles gyűjtemény, könyvtár, látnivaló. Fontos szempont, hogy az új összegyetemi Alumni sorozatok és a kari/szakági anyagi és kommunikációs támogatásán túl mindezek hírét könnyen elérhetővé tegyük, rendszeresen publikáljuk a weben és az ELTE Diplomásoknak szóló hírlevelekben. 

A programok távolból is követhetők az Alumni weboldalon, és egyre több közösségi oldalon is: az ELTE Alumni Facebook és Instagram oldalán, az ELTE Linkedin, valamint Twitter oldalán. Az ELTE Youtube csatornáján meg is tekinthetik az "ELTE Sikerek" és az "ELTE Múltidéző – Generációk, emlékek" című sorozatok felvételeit. Változatos, friss információkhoz juthatnak az ide látogató érdeklődők az Alumni érintettségű hírekről és rendezvényekről, amelyeket az Alumni Központ ajánl az egyetem változatos, színvonalas esti, illetve hétvégi programjai közül, avagy maga az Alumni Központ szervez, illetve támogat. A saját szervezésű események kari hovatartozástól függetlenül is érdekesek, és esti vagy hétvégi – tehát dolgozóbarát – időpontban kerülnek megrendezésre.

Jeles alumnusainkat ebben a félévben is bevontuk az előző tanévben indult Alumni Staféta című körkérdéssorozatunkba. 

Az Alumni szempontból X. jubileumi tanév átütő fejleményeinek egyike az új, korszerű, végre kétnyelvű és több funkciós Alumni közösségi platform, mely a regisztráción túl lehetővé teszi a hírlevelek kiküldését, az eddig centralizált helyett a szabad, mátrix-szerű kommunikációt, és mindezek mellett önálló, kompakt megjelenést biztosít az egész Alumni Szervezetnek, minden Alumni törekvésnek. A platform a tanév végén indul útjára, és az egész ELTE Alumni Szervezet közös kincsévé, valamennyi tagozat illetve a tagok számára is lehetővé téve azt, hogy ki-ki olyanná alakítsa az Alumni életét, ahogy az adott életszakaszában szeretné. A preferenciák változatosan állíthatók. 

A másik nagy meglepetés a Végzős ajándék bevezetése a távozó friss diplomások - a végzős mesterszakos, osztatlan képzéses és doktori hallgatók, illetve azok számára, akiknek karán nincs mesterképzés. A végzős ajándékok egy részét egyelőre az Egyetem finanszírozza, egy részét viszont - hagyományteremtő céllal hírneves ELTE Diplomások bevonásával - immár céges szponzor állja: a TTK esetében a képeslapon elhelyezett, az Egyetem címerét ábrázoló apró ajándékok dr. Béres József támogatásával, az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével kerültek kigyártásra. 

ÚJ ÉS HAGYOMÁNYOS PROGRAMOK, PROGRAMSOROZATOK

 

Az elmúlt tanév során az eddig megszervezett összegyetemi Alumni események (négy eseménysorozat tíz eseménnyel és két sport-, egy zenés rendezvény), és a kari/szakági Alumni törekvések immár harmadik tanéve tartó támogatásának folytatása már az alapvető célkitűzések közé került. Az Alumni Központ  az utóbbi keretében anyagiakkal és kommunikációs csomaggal is támogatta a Bibó, NyAT, TTK (5+), TáTK, BGGyK (2+), BTK, TÓK (2+), valamint a SEK rendezvényeit. 

Az „ELTE Sikerek” multidiszciplináris tudásmegosztási előadássorozaton olyan jeles, elismert, az ELTE falai közül kikerült egykori diákok tartanak előadásokat, akiknek személye, munkássága sokak számára inspiráló lehet. A vendégek esetenként bepillantást nyújtanak munkásságukba, jelen törekvéseikbe, visszaemlékeznek az egyetemen töltött éveikre, oktatóikra, arra, hogy milyen szerepet játszott az életükben és a karrierjük későbbi alakulásában az Alma Mater, mindamellett útmutatást és friss információkat is adhatnak azoknak, akik most építik karrierjüket, vagy gyerekeikét egyengetik. A 2018/19-es tanév első előadását Freund Tamás tartotta, őt követte Winkler Márta. A tavaszi félévben Bojár Gábort és Stumpf Istvánt hallgathattuk meg. A sorozat tematikáját úgy fogalmaztuk meg, hogy a jelen hallgatóink számára is értéket jelentsen.

Az ugyancsak két éve indult „Az Egyetem megnyitja kapuit” sorozat keretében az érdeklődők az Egyetem nagy múltra visszanéző épületeinek, helyszíneinek történetét, rejtett kincseit ismerhetik meg a másfél órás, tematikus séták alatt - az tucatnyi méltó helyszín közül, melyet azonosítottunk. A 2018/19-es tanévben ellátogattunk az Egyetemi Könyvtárba, az Ásványtárba, a Planetáriumba (az óriási érdeklődés miatt négy alkalommal) és rendkívüli programként a 150 éves TÓK épületébe; mindegyik sétáról recenzió olvasható a honlapunkon. A tanév utolsó sétája hagyományokhoz híven a Füvészkertben lesz.  

Az „ELTE Múltidéző – Generációk, Emlékek” korosztályos moderált pódiumbeszélgetés is folytatódott, ahol az azonos korosztályhoz tartozó résztvevők emlékeztek vissza az egyetemi éveikre, annak a kornak a jellemző kulturális, tudományos, technikai, stb. fejleményeire, az itt töltött időszak történéseire, életre szóló útravalókra – mindezt az adott korszak egy-egy emlékezetes eseményének apropóján, 6 kiemelt, közismert alumnus és ugyancsak volt ELTE-s moderátor részvételével, közreműködésével. A 2018/19-es tanévben a '79-'85 között végzettek kerültek sorra. 

2017. novemberében indult Kínával a „Nemzetek estjei” című kulturális sorozat, amelynek keretében a jelen tanévben az Amerikai Egyesült Államokba, majd Japánba utaztunk. A sorozat apropóját az Egyetem által oktatott 70 nyelv adja, az estek sikeréhez az adott nyelvet oktató intézeti illetve tanszéki vezetők és munkatársaik aktívan hozzájárulnak, sőt, a méltó helyszínt is ők biztosítják. Az esteken színes programokkal, az adott országra jellemző kulturális kavalkáddal várunk minden érdeklődőt, volt és jelen hallgatót egyaránt.

Összefoglalásul elmondható, hogy ezek a programok valamennyi kar diplomásait mozgósították, szinte valamennyi korosztályból, sőt egyre több hallgatót is. Sok jeles alumnust sikerült aktívan bevonni, illetve az ELTE Alumni Alapítványi kurátorai is egyre aktívabban járulnak hozzá a sikerekhez.

A X. éves Alumni jubileumi tanév apropója kiváló lehetőséget nyitott a korábbi évek sikeres fejlesztéseinek hála arra, hogy a változatos, rendszeres programok mellett számos meglepetésben részesíthessék az ELTE Diplomásokat. Prémium kategóriás nosztalgia ajándéktárgyak készültek, Alumni kategóriát alapítottak az 5vös5km futóversenyen – ajándékozva is a dobogósokat - , megszervezték az ELTE Alumni Jótékonysági Estet egy ünnepi Alumni Tanács üléssel egybekötve, ahol az adományozókat megajándékozták.

A tanév hátralévő idejében a törekvések között szerepel az ELTE Családi Alumni Sportnap.

KARI/SZAKÁGI ALUMNI TÖREKVÉSEK


A már felsorolt összegyetemi programsorozatok mellett, azokkal párhuzamosan és egymást erősítendő az ELTE Alumni Központ a 2016/17-es tanévben indította el az Alumni Tagozatok számára a a kari/szakági alumni rendezvények támogatását  - akár újak megvalósulását, akár a hagyományosnak mondhatók fényének emelését.

A 2018/19-es tanév első félévben a TáTK 15. évfordulóját ünnepelte szeptember 13-án, a Bibó István szakkollégium 2018. szeptember 29-én ünnepelte 35. évfordulóját alumnusai társaságában. A TTK idén is több programra osztotta szét a támogatást - máris említhető az október 17-i geológus évfolyamtalálkozó az ELTE 60 éve végzett diákjai számára, az október 24-i Csányi Vilmos előadás, a november 15-i Regionális elemző Alumni találkozó, a december 3-i éves Meteorológus Tehetségnapot és Alumni találkozót, a május 7-i Geográfus találkozót is - de a lista még korántsem végleges. A Bárczi Gusztáv Gyógpedagógiai Kar a támogatást a Gyógytea beszélgetéssorozat fényének növelésére és a december 7-i Bárczi Alumni Advent szervezésére fordítótta. A TÓK a december 6-i ELTE TÓK Mikulás-napi Alumni találkozó megszervezésére fordította a támogatás egy részét, de ezzel a kar 150 éves jubileumi ünnepségéhez is hozzájárulnak. Ebben a tanévben folyamodott támogatásért először a SEK, akik a támogatást a Szombathelyről indultak...történész konferenciára és alumni találkozóra fordították. A második felév a már említetteken túl is tartogat meglepetéseket. 2019. február 3-án tartotta éves alumni találkozóját a Kémiai Intézet. 2019. február 14-én pedig útjára indult a Bárczi Gyógytea beszélgetések következő évada. 2019. március 6-8 között ismét megrendezésre került az Egyetemi Anyanyelvi Napok a BTK hagyományos programsorozata. 2019. május 7-én tartotta az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézet tematikus Alumni találkozóját, Geográfusok a munkaerőpiacon címmel. 

Az egy-egy Alumni Tagozat komplett tevékenységét taglaló tagozati beszámolókkal alant folyamatosan bővítjük összefoglalónkat.

ZENEI ÉS SPORT RENDEZVÉNYEK


A hagyományokat folytatva minden tanévben sor kerül a klasszikus zenei rendezvények szervezése. Az ELTE Alumni Hírek számaiban meghívók, illetve ajánlók formájában számtalan zenei rendezvény híréről értesülhettek a regisztrált alumnusok, olyan csemegékről is, mint az ELTE Művészegyüttes fellépései, a tavaszi Matematikus hangverseny. Az operabarát ELTE Diplomások nagy örömére immár 11. alkalommal kerül megrendezésre az ELTE falain belül a Belcanto Operabarátok Operaestje

A sportolni vágyók számára immár 9. alkalommal került sor az Alumni Kupára  - az ELTE Alumni Központ, az ELTE Alumni Alapítvány, a BEAC és az ELTE Sport Kft. együttműködésével.

Jelen jubileumi tanév apropóján az ELTE Alumni Központ kezdeményezésére immár Alumni kategóriában is lehetett az 5vös5km futóversenyen indulni és érméket szerezni. A résztvevők Alumni jelvényeket, a dobogósok Alumni ajándékcsomagokat kaptak mind a szeptemberi, mind a május versenyen.

HÍRADÁSOK


A webes felületek - a már említett honlap és a közösségi oldalak - mellett az ELTE Alumni Hírek több mint 50 számban tudósította a regisztrált ELTE Diplomásokat az Egyetem és valamennyi kara, szakkollégiuma, intézete/intézménye, az ELTE Alumni Központ, a BEAC, az ELTE Művészeti Együttese, a Füvészkert stb. által kínált, számukra vélhetően legérdekesesbb hírekről, lehetőségekről, kedvezményekről, továbbá esti, ill. hétvégi eseményekről, rendezvényekről. 

A híradások felét az Alumnusok célzottan, Alumni Tagozati beállításaiknak megfelelően kapták. A frissen végzettek mindezekről - korosztályos sajátosságaikat figyelembe véve - az ELTE Alumni Junior Magazinszámaiból értesülhettek. Mindkét hírlevelünk megújult formában már az új, bevezetés alatt álló Alumni oldal megfelelő funkcióját alkalmazva került kiküldésre.

ÖSZTÖNDÍJAK, TÁMOGATÁSOK


Az ELTE Alumni Alapítványhoz befolyt dedikált támogatások most is lehetővé tették tehetséges, rászoruló hallgatók támogatását: a fejenként 50 ezer forintos támogatást a 2018/19-es tanév őszi félévében egy hallgató nyerte el külföldi tanulmányútjához. 

Az egyre növekedő adományoknak, SZJA 1%-os támogatásoknak hála a tavaszi félévben már emelt, 75 ezer forintos összegben és 5 fő részére sikerült kiírni a pályázatot.

A támogatói kedv ébresztése, erősítése folyamatos. Adományokat online felületen is be lehet fizetni, de az 1% SZJA befizetéseknek éppúgy hasznát vehetik a leendő tehetségek. 

Önkéntesek számára is jut mindig feladat bőven.

REGISZTRÁLJON!


Amennyiben szeretne első kézből értesülni friss Alumni hírekről, kérjük, látogassa webes felületeinket, vagy e-mail címe megadásával biztosítsa, hogy hírleveleinken keresztül időben hírt kaphasson programjainkról és rendezvényeinkről. Ezt a jelen weblap baloldali sávjára kattintva teheti meg. A használatról a "Rólunk" fejezetben tájékozódhat. Aki korábban már regisztrált, az aktivációs linket kap az átlépéshez.

TAGOZATI BESZÁMOLÓK - (FOLYAMATOSAN TÖLTJÜK)


ELTE ÁJK Alumni Tagozat

09.27. A jogtudat narratív értelmezése – Könyvbemutató
09.28. Kutatók Éjszakája
10.08. Jubileumi könyvtárünnep
10.19. Erdély különjoga – tudományos konferencia
10.26. Perjátszó Kör – A Sisi merénylet
11.08. 1968 tiltakozási hulláma konferencia
11.18. A sztrájkjog – gyakorlat és gyakorolhatóság
01.14. A választottbírósági eljárás új magyar szabályozása – konferencia
01.18. Gyermeki jogok és védelmük – konferencia
01.30. Autonómia, életvédelem, jogbiztonság – konferencia az életvégi döntések szabályozásáról
02.22. ELTE Jogi Kari Könyvbemutató
03.27. ELTE Jessup Team bemutató vita
04.12. Középpontban az öröklési rendelet
04.25. Bibó 35 – alapítási évfordulós konferencia
05.13. Jogtudomány Napja 2019


ELTE Bibó István Szakkollégium Alumni Tagozat

A 2018/19-es tanév első felében a Bibó István szakkollégium 2018. szeptember 29-én ünnepelte 35. évfordulóját alumnusai társaságában.


ELTE TáTK Alumni Tagozat

Fontos jubileumot, alapításának 15. évfordulóját ünnepelte szeptember 13-án az ELTE TáTK, ahol a tanév során további, szakági alumni találkozót tartott a Közgazdaságtudományi Tanszék az ELTECON alap- és mesterszakokon végzett hallgatói számára decemberben.


ELTE BGGyK Alumni Tagozat

A Kar évi egy-két alkalommal rendez kifejezetten az Alumnusok számára rendezvényt. 2018 tavaszán – az ELTE Alumni Központ támogatásának köszönhetően – a Bárczi Alumnusok részvételével Ünnepi Könyvbemutatót tartottunk, melyen a 2017/2018-as tanévben, részben az ELTE Tankönyv- és jegyzetpályázatán elnyert, részben saját és támogatóktól (EMMI) szerzett forrásból megjelentetett 4 kiadványunkat mutattuk be.

A másik Kari Alumni rendezvényünk a már hagyománnyá vált Alumni Advent volt, mely 2018 decemberében került megrendezésre. Ezen alkalommal az ún. Quiz Night vetélkedőt élvezhettük, csoportok versenyeztek egymással.

Ezen kívül minden Kari szakmai program, rendezvény stb. nyitott az Alumnusok számára, amelyről a levelezőlistán célzott tájékoztatást és meghívást, illetve a Kari és az ELTE hírlevélben tájékoztatást kapnak. Évente kb. 20 ilyen szakmai rendezvényre kerül sor, amelyek közül kiemelném a Bárczi Gyógytea beszélgetés sorozatot, amely egy tanéven keresztül, havi rendszerességgel ugyanazt az évenként változó tágabb szakmai témát járja körül, meghívott és bárczis előadók közreműködésével. Már körvonalazódik a következő év Gyógytea-programja, amely az „Előttem az utódom” címet viseli és egy-egy gyógypedagógiai szakterület kimagasló senior professzora tart majd előadást egy általa választott fiatal kollégával, a szakterület jövőjéről és általa vélt legfontosabb kihívásairól. Hasonló rendezvényeink, pl. a Kutatók éjszakája program, a Fogyatékosok világnapjához kapcsolódó Kitárt ajtók ünnepe, a Tudomány ünnepéhez kapcsolódó konferenciák, könyvbemutatók stb.

Ezen kívül Alumnusainkat időről időre visszavárjuk az MA, a szakirányú és pedagógus továbbképzéseinkre többnyire hallgatóként, de közülük többeknek a szaktudását oktatóként és mentorként a képzésfejlesztések során is szívesen elismerjük, s ilyen módon is visszavárjuk őket a Kar életébe, közösségébe, szorosabb szakmai együttműködésekre törekedve.
Számos Alumnussal szakmai tartalmú is a kapcsolat, mivel az oktatásban, továbbképzésben való részvételükkel (oktatóként, gyakorlatvezetőként, mentorként) szakmai tapasztalatukkal és tudásukkal  a támogatják a gyógypedagógus képzést.


ELTE TTK Alumni Tagozat

A Természettudományi Karon az Alumni tevékenység – a képzés jellegének megfelelően – elsősorban intézetekhez kötődik. Ez biztosítja a hatékony kapcsolattartást volt hallgatóinkkal, s optimális keretet ad a szervezési feladatokhoz.A kari és az intézeti programok nyitottak az alumnusok számára. Erről részletes tájékoztatást tartalmaz az egyetemi honlap is (elte.hu/alumni). Itt a TTK öt intézetének programjai közül válogathatnak a hagyományos Matematikus hangversenytől az egyre fontosabbá váló tanártovábbképző tanfolyamokon át az ismeretterjesztő előadás-sorozatokig (pl. Alkímia ma, vagy Az atomoktól a csillagokig, https://ttk.elte.hu/alumni). Élő kapcsolatban vagyunk a nálunk végzett hallgatókkal: nyitva állnak számukra a kari gyűjtemények, de számítunk a „jövő diákjaira” is. Sok középiskolást vonz a fizika tanösvény, nem egyszer a nálunk végzett tanárok jóvoltából. Kiemelkedő rendezvény lesz 2019. július 28-án az 50 éve végzett Matematika-fizika szakos hallgatók évfolyam-találkozója, amit a Kar is magáénak érez. Fontos eleme az egyetemhez tartozásnak, volt hallgatóink megbecsülésének a jubileumi diplomák átadása. A TTK Dékáni Hivatala végzi a jubileumi diplomákra történő jelentkezések összegyűjtését, támaszkodva az egyes szakterületek kapcsolatrendszerére.

Az ELTE Alumni szervezete 300 000 Ft-tal támogatta a Természettudományi Kar Alumni rendezvényeinek lebonyolítását a 2018-19-es tanévben, amiért ezúton is köszönettel tartozunk. Célunk a szakterületi kezdeményezések felkarolása. Nem egy-egy nagy rendezvény támogatására koncentráltunk, hanem a szervezés elindításához, a már rendelkezése álló források kiegészítéshez járultunk hozzá. Így, ha jelképesen is de, kifejezésre juttattuk az Alunmi tevékenység fontosságát a Természettudományi Karon. Az események meghirdetésében a kari és szakterületi hirdetési felületek (internet, plakátok, a meghívók szakterületi címlistákra történő kiküldése) mellett minden esetben számíthattunk az egyetemi Alumni szervezet információs rendszerére. Az elmúlt tanév fontos feladata volt az új Alumni honlap kialakításával kapcsolatos műhelymunkában való részvétel. A 2019 júliusában induló honlap megkönnyíti az Alumni szervezetbe történő jelentkezést, s lehetőséget ad kari és intézeti Alumni programok szervezésére, Alumni csoportok kialakítására.

A 2019-20-as tanév kiemelt feladata az új honlap adta lehetőségek kihasználása, a kari TDK tevékenység mintájára Kari és intézeti Alumni felelősi (megbízotti) rendszer kialakítása. Ez biztosítja, hogy a kar mellett az egyes intézetek is magukénak érezzék, kövessék és kihasználják az Alumni adta lehetőségeket (a régi hallgatókkal való kapcsolattartástól az álláslehetőségeken át (keres/kínál) a szponzorálásig).

A 2018-19-es tanév ELTE TTK Alumni tevékenységhez kapcsolódó események

 • 2018. október 17-én rendezték a 60 éve végzett geológusok évfolyam-találkozóját, aminek az ELTE TTK Természetrajzi Múzeum, Ásvány- és Kőzettára adott otthont. E rendezvény egy régi hagyomány folytatása. Ott voltak a rendezvényen egykori diákjaink mellett a Geológus szakterület oktatói is. Más geológus, illetve földtudományi évfolyamok is rendszeresen tartanak találkozókat, pl. az 1983-ban végzett földtudományi szakosok, vagy a meteorológusok. (Az új Alumni honlap az ilyen rendezvények szervezését is megkönnyíti.)
 • 2018. október 24-én Csányi Vilmos tartott előadást az ELTE TTK Könyvtárában, ahol az új kötetét mutatta be (Hiedelmeink – Az emberi gondolkodás építőkövei). Nagy volt az érdeklődés, sok könyvet kellett dedikálnia a Szerzőnek.
 • 2018. november 15-én került megrendezésre a Regionális elemző találkozó. Ez az ELTE FFI Földrajztudományi Központjának a rendezvénye. Jó alkalom volt az egyetemi hallgatók és a témakör kiváló szakemberei közötti eszmecserére, ami segíti a TDK, illetve diplomamunka témák választását.
 • Az első félév végén került sor a „Méhészet a nagyvárosban” című előadásra az ELTE TTK Könyvtárban. Az előadóülést rendezvényszervezési szolgáltatásokkal támogatta az ELTE Alumni.
 • 2018. december 3-án volt a Meteorológus Tehetségnap. Délelőtt került sor a Kari Meteorológus TDK Konferenciára; délután az Alumni találkozóé volt a főszerep. Itt kerültek átadásra a diákköri konferencia díjai is. A jelenlegi és korábban végzett hallgatóink megtöltötték az ELTE TTK Kari Tanácstermét. A vendégek betekintést kaptak az ELTE Meteorológiai Tanszék oktatási-kutatási tevékenységébe. A találkozót jó hangulatú, visszaemlékezésekkel tarkított beszélgetés zárta.
 • 2018. december 20-án, a vizsgaidőszak elején szervezték meg az immár hagyományos Intézeti Napot az ELTE TTK Biológiai Intézetben Miklósi Ádám intézetigazgató úr támogatásával. Ennek keretében zajlott le az Alumni találkozó. Itt köszöntötték a nyugdíjba vonult kollégákat is. A nagysikerű eseményen több mint nyolcvanan vettek részt: jelenlegi és volt hallgatók, kollégák.
 •  2019. február 1-én került sor az ELTE TTK Kémiai Intézet hagyományos Alumni találkozójára, amelyen a korábban végzett vegyész illetve kémiatanár hallgatóink vehetnek részt. A rendezvényt Turányi Tamás professzor úr szervezte. Száz felett volt a résztvevők száma. (A kialakítás alatt álló új egyetemi Alumni honlap az ilyen típusú rendezvények szervezését is megkönnyíti.)
 • Nagy érdeklődés mellett zajlott le az ELTE TTK geográfus öregdiákok hagyományos találkozója 2019. május 5-én, amelyet az ELTE Alumni Központ is támogatott. Idén a rendezvény az Eötvös-naphoz kapcsolódott. A megnyitó és a tájékoztató előadások után kerekasztal-beszélgetés következett a geográfusok elhelyezkedési lehetőségeiről a közigazgatási, piaci és az oktatói-kutatói szférákban.
 • Sok érdeklődőt, köztük korábban végzett hallgatóinkat is vonzza az ELTE TTK Természettudományi Múzeuma. Évente rendeznek itt Alumni programokat, látogatásokat. Sok látogató volt a 2019. június 22-i Múzeumok Éjszakája rendezvényen is.
 •  Hagyományos eseménye az ELTE TTK kulturális életének a Matematikus hangverseny. E rendezvényt közvetett módon támogatta az ELTE Alumni. A rendelkezésre álló pénzkeretből zongorahangolást fedeztük. Szeretnénk a következő évben a Matematika Intézethez kapcsolódó rendezvényeket is bekapcsolni a kari Alumni tevékenységbe, szélesíteni a résztvevők körét.
 •  2019. július 28-án lesz az 50 évvel ezelőtt végzett Matematika-fizika szakos hallgatók találkozója. Az egész napos rendezvényre több mint száz vendéget várnak. Az Alumni szervezet a rendezvény lebonyolításában, programok biztosításában segít, de rövid tájékoztatást is tartunk az egyetemi Alumni életről. (A jövőben fontos feladat lehet a kari, intézeti Alumni felelősöknek az ilyen rendezvények támogatása. Ehhez elengedhetetlen egy adatbázis kiépítése.)

Összességében sokrétű, feladatokban gazdag évet zárt az ELTE TTK Alumni szervezete. Folytatódtak az immár hagyományos rendezvények, mint a Kémiai Intézet Alumni találkozója, a Biológus Intézeti Nap, a Geográfustalálkozó, vagy a Meteorológus Tehetségnap. Fontosnak tartjuk – lehetőségeinkhez mérten – új kezdeményezések, célzott fejlesztések támogatását is.


ELTE Nyugdíjas Alumni Tagozat

Az ELTE Nyugdíjasklub mintegy 20 fős szervező bizottságával tervezi programjait. Féléves bontásban készíti el a programtervezetét. A szorgalmi időszakban minden hónap első csütörtöki napján tart szervezői összejövetelt, amelyen megbeszélik az előző hónap klubeseményeit és a következő havi programokat. A megbeszélésekre a klubvezető egy héttel az esedékesség előtt kiküldi a szervezőknek a meghívót a napirenddel, és a megbeszélésről emlékeztetőt készít, amelyet megküld a szervezőknek. Az aktuális programot szervező kolléga elkészíti a programleírást, amelyet a klubvezető az esedékesség előtt kb. 10 nappal kiküld az e-mail címmel rendelkező tagjainak. Az évenkénti Nyugdíjas Találkozó szervezését az alumni munkatársak aktív részvételével bonyolítják. A meghívót a találkozóra az e-mail címmel nem rendelkező ELTE nyugdíjasok postai úton kapják meg.

A 2018/19-ben tanévben megvalósított, ill. tervezett programok az alábbiak:
2018. szeptember–december
Szeptember 13.: Dr. Kordos László paleontológus, egyetemi tanár vetítéssel kísért előadása: Találkozásom az őslényekkel
Szeptember 20.: Kirándulás Szombathelyre
Szeptember 24.: Könyvklub: olvasmány – Székely Éva: Sírni csak a győztesnek szabad
Október 4.: Dr. Ábrahám György professor emeritus (BMGE) vetítéssel kísért előadása: Hogyan látjuk és nem látjuk a színeket?
Október 10.: Frida Kahlo életmű kiállítás megtekintése a Nemzeti Galériában tárlatvezetéssel
Október 11.: Kirándulás Hatvanba
November 6.: VIII. ELTE Nyugdíjas Találkozó a Lágymányoson a Harmónia teremben
November 8.: Szabó Zsolt a Fasori Gimnázium Archivum kezelőjének vetítéssel kísért előadása: Fasor 1904-1952-1989
November 25.: Könyvklub: olvasmány – Jászberényi Sándor: Az ördög egy fekete kutya
December 6.: Badruddin Mohamed Rakib vetítéssel kísért előadása: Banglades, a bengáli tigrisek országa
December 13. csütörtök 10 óra: Látogatás az újranyílt Szépművészeti Múzeumban szakvezetéssel
2019. január–június
Január 10.: Széchenyi Könyvtár: Corvina kiállítás megtekintése vezetéssel (két csoportban időeltolással)
Január 17.: Nagy Béláné: Képes beszámoló a Nyugdíjasklub 2018. évi programjairól
Január 24.: Nemzeti Múzeum: Seuso kincs kiállítás megtekintése vezetéssel
Január 31.: Nemzeti Múzeum: Seuso kincs kiállítás megtekintése vezetéssel (2. csoport)
Január 31.: Könyvklub – olvasmány: Jonas Jonasson: A százegy éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik
Február 7.: Gábris Gyula professor emeritus: Teleki expedíció II.
Február 21.: Látogatás a BTK Zenei Tanszékén
Március 7.: Dr. Martinás Katalin fizikus ny. egyetemi docens vetítéssel kísért előadása: Mesterséges intelligencia
Március 21.: A Silver Fox Szociális Szövetkezeti tájékoztatója a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatási lehetőségéről.
Március 28.: Könyvklub: olvasmány – Dsida Jenő: Válogatott versek
Április 4.: Dr. Tiszeker Ágnes vetítéssel kísért előadása: Dopping és dopping ellenőrzés története az ókortól az újkori olimpiai játékokig
Április 5.: Látogatás az MTA székházában szakvezetéssel
Április 18.: Kirándulás Vértesszőlősre
Május 2.: Frey Gyula vetítéssel és zenei bemutatóval kísért előadása: Az ókor zenéje és hangszerei
Május 16. csütörtök: Kirándulás Gorsiumba szakvezetéssel
Május 17.: Látogatás az MTA székházában (második csoport)
Május 23. Könyvklub: Olvasmány – Grecsó Krisztián: Vera
Május 30: Herend-Pápa kirándulás (közös szervezés az ELTE FDSZ TTK-IK nyugdíjas bizottságával)
Június 6.: Sohár Pál professor emeritus, akadémikus vetítéssel kísért előadása: Rotary
Június 27.: Kirándulás: Agárd – Szúnyog sziget – Pákozdi emlékpark


SEK Alumni Tagozat, Szombathely

Nagy erőkkel szervezzük 2019. októberben megrendezendő jubileumi ünnepséget – 60 éves a szombathelyi felsőoktatás.

2019. május 17.: Aranydiplomát kaptak 1969-ben végzett tanítók
2019. május 11.: Aranydiplomát kaptak 1969-ben végzett tanítók
2018. július 27.: Szalay László egykori főigazgatóra emlékeztek
2018. június 30.: Gyémánt diplomát kaptak – 1958-ban tettek tanítóképesítő vizsgát
2018. június 16.: 55 éve végzett tanítók tartottak találkozót
2018. június 5.: Öregdiákok sikerei külföldi egyetemen
2018. június 2.: 35 éve végzett magyar–orosz szakos hallgatók tartottak találkozót
2018. május 17.: Aranydiplomát kaptak 1968-ban végzett tanítók
2018. február 21.: Beszélgetés Benke Éva egykori hallgatóval
2018. január 30.:
Öreg diák találkozó volt a kémia tanszéken


Örök diákjait visszavárja az ELTE Alma Mater!

A 2017/2018-as tanév beszámolója itt olvasható.
A 2016/2017-es tanév beszámolója itt olvasható.

ELTE Alumni
Facebook

322 megtekintés Visites

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Online szakmai Alumni rendezvény a Bárczin

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 november

Beszámolók

Dogs are sensitive to their owners’ choice despite their own preference

AI

Alumni International

17 november

Beszámolók

Our genes also tell about our age

AI

Alumni International

10 november