Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

'85-'91-es évek az ELTE Múltidézőn

Beszámolók

-

2019.10.09

"Az ELTE a minden." ELTE Múltidéző – Generációk, emlékek című korosztályos moderált pódiumbeszélgetés-sorozat harmadik alkalmán 2019. október 4-én a nyolcvanas évek második felében végzettek kerültek előtérbe.

A péntek esti beszélgetések során az azonos korosztályhoz tartozó résztvevők emlékeznek vissza egyetemi éveikre a pódiumon ülő neves kortársaik közreműködésével. Az egyetemi évek mellett felidézik a kor szellemét az adott időszak ikonikus könyveivel és filmjeivel. A harmadik alkalommal is az Egyetemi Könyvtár jóvoltából, annak nagy olvasótermében beszélgettek jeles ELTE Diplomásaink  - Jakupcsek Gabriella újságíró, műsorvezető (BTK '90), Acsády László neurobiológus (TTK '91), Bárdos András újságíró, televíziós műsorvezető (BTK, '88), Darázs Lénárd jogász (ÁJK '91), Geszti Péter  dalszövegíró, énekes, reklámszakember (PPK/TFK '89), és a moderátor Timár Gábor geofizikus (TTK '91) - egyetemi éveikről, jeles oktatóikról. 

Pataky Csilla, az ELTE Alumni Központ vezetője üdvözölte a jelenlévőket, és röviden összefoglalta, hogy a Múltidéző egyike annak az öt Alumni sorozatnak, melyeket a volt hallgatók közösségének építése céljából hoztak létre három éve, és melyek mind más-más irányból mutatnak rá az Egyetem erősségeire, az ELTE-s diploma elismertségét megalapozó értékekre. Méltatta a könyvtár és munkatársai közreműködését az est szervezésében, majd átadta a szót dr. Darázs Lénárdnak. Az Egyetem alumni ügyekért is felelős, általános rektorhelyettese beszédében elmondta, hogy egy egyetem életében igazán fontos az alumni élet, mert az Egyetem nem csak egy iskola, hanem több száz éve felépített tudásközösség, mely értékeket és hagyományokat képvisel, ezért is érdemes visszatekinteni a múltba, akár egy ilyen rendezvény keretein belül is. A most szóban forgó korszak ('85-'91) igazán egyedi, és reprodukálhatatlan, Darázs Lénárd szavaival élve: 

,,...mintha mindennap történelmet éltünk volna." 

A felvezetők után dr. Timár Gábor, az est moderátora elmondta, hogy a '80-as évek végén még csak négy kara volt az ELTE-nek, és mind a négy kar képviselve van a pódiumon. A közel egyórás múltidézés során legfőképpen arról volt szó, hogy mi minden volt más akkor az Egyetemen és a nagyvilágban, hiszen rendszerváltás előtti korszak nagyban befolyásolta a mindennapi együttélést, gondolkodásmódot, oktatást. Akkoriban nagyobb volt az elvárás afelé, hogy egyetemre járjanak a frissen érettségizett diákok. Jellemző volt az egymás közti versengés a tudás elsajátításáért, éppen ezért az ELTE-re járás akkor is egyfajta kitüntetés volt, hiszen a magyar Oxfordként emlegették. Természetesen a tudás megszerzése mellett fontos volt a szociális kapcsolatok építése, azonban a korszak szelleme ezt igencsak megnehezítette.  

A visszaemlékezés során szóba jöttek a kor változatos eseményei, fejleményei - úgy a közélet, mind az egyetemi élet területén. A témák érintették a bős-nagymarosi vízlépcső elleni fellépést, a csernobili katasztrófa utáni bizonytalanságot, az akkori rendszerbe kódolt állandó titkolózást, Nagy Imre újratemetését, a kötelező katonáskodást éppúgy, mint az egyetemi tanulmányokat, útravalókat, jeles tanárokat, emlékezetes órákat, közben a sok szórakozást - és családalapítást.

,,...az ELTE a minden..."

/Bárdos András/


A pódiumbeszélgetés után sor került a közönség kérdéseire, amik újabb emlékeket idéztek fel. Arra is választ kaphattunk, hogy mit gondoltak egymásról akkoriban a karok hallgatói. 

Az esemény jó hangulatú kötetlen beszélgetéssel, pogácsázással zárult. 

Ha kíváncsi az eseményről készült felvételre, megtekintheti az ELTE Youtube-csatornáján. 

A fotókat köszönjük az ELTE Online-nak, valamint az ELTE Karrierközpontnak.

Sorozatismertető
Eseménymeghívó
Előző korosztályos rendezvény

522 megtekintés Látogatók

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

ÚtOn Alumni konferencia

egy tag profilképe

Alumni Központ

18 szeptember

Beszámolók

Nyári diplomaosztó játék eredményhirdetés

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 szeptember

Beszámolók

Gut microbiome is associated with age and memory performance

AI

Alumni International

01 szeptember