Vissza a hírekhez

Neurobiológiai kutatások a Neuromoduláció- és Epilepsziakutató Műhelyben

-

Savaria Egyetemi Központ Alumni Tagozat

2022.04.22

Kovács Zsolt egyetemi docens, a Biológiai Tanszék Neuromoduláció- és Epilepsziakutató Műhelyének vezetője Magyarországról egyedüliként kapott felkérést az Oxford University Press gondozásában a ketogén diéta kifejlesztésének századik évfordulója alkalmából áprilisban megjelent angol nyelvű tudományos kötet egy fejezetének megírására.


A szénhidrátok lehető legteljesebb megvonásával járó, zsíralapú ketogén étrend eredménye, hogy a test cukor helyett zsírokat és a máj által kibocsátott ketonokat használ energiaforrásként. Ez az állapot a ketózis.

A ketogén étrendet már az 1920-as években sikerrel alkalmazták epilepsziás rohamok kezelésére.

Kovács Zsolt, valamint szerzőtársai által publikált cikk a keton táplálékkiegészítők kiváltotta ketózis központi idegrendszeri hatásainak molekuláris mechanizmusait foglalja össze.

A Neuromoduláció- és Epilepsziakutató Műhelyben széleskörű hazai és nemzetközi kutatási együttműködés révén többek között a rövid ideig tartó öntudatzavarral járó úgynevezett abszensz epilepszia kialakulási folyamatának és a keton táplálékkiegészítők központi idegrendszeri betegségekre gyakorolt hatásának feltárását célzó vizsgálatok folynak.

Ezeknek a kutatásoknak a keretében a Biológiai Tanszék In Vivo Elektrofiziológiai Laboratóriumában szakdolgozatot író, az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára készülő, valamint a doktorandusz hallgatók is önálló – kísérletes – feladatokat végezhetnek el.

A műhely kutatási eredményeiről 2012 és 2022 között nemzetközi folyóiratokban, angol nyelven harmincöt tudományos cikk jelent meg. Ebből huszonegy D1, illetve Q1 besorolású: előbbi a top tíz, utóbbi az első huszonöt százalékot jelenti. Tizennégy pedig a második huszonöt százalékot adó Q2 besorolással bír.

Az Oxford University Press kiadványában megjelent írás Neuromoduláció- és Epilepsziakutató Műhelyben végzett munka legújabb elismerése.


A cikk IDE KATTINTVA olvasható.

A Neuromoduláció- és Epilepsziakutató Műhely teljes publikációs listája ITT böngészhető.


Kleinhappel Miklós | 2022.04.21.

kedvel
71 megtekintéss megtekinté
Ossza meg
  • sek
  • eltesek
  • szombathely
  • epilepszia
Visszatér a hírekhez

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Öregdiákok, figyelem!

egy tag profilképe

ELTE SEK Alumni

12 augusztus

Társas hálók és társas bezártság

egy tag profilképe

ELTE SEK Alumni

22 június

Doktori fokozatot szerzett öregdiákunk

egy tag profilképe

ELTE SEK Alumni

02 június