Vissza a hírekhez

Isten és világ – megnyílt Tóth Csaba soproni tárlata

-

Savaria Egyetemi Központ Alumni Tagozat

2022.04.22

A Vizuális Művészeti Tanszék főiskolai docense, Munkácsy-díjas festőművész szavaival: a soproni Munkácsy-teremben most kiállított képsorozat kiállás a keresztény értékek mellett.
 

Egy olyan világban, ahol Isten és az ember fokozatosan távolodni látszik egymástól, ahol – nem középkori módszerekkel, de – módszeres keresztényüldözés zajlik, ahol a keresztény Európa elfeledi saját gyökereit. Szükség van az értelmiség és a művészet kiáltó szavára, hogy visszataláljunk az ember eredendő hitére: az emberségre.

Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. két évvel ezelőtt tervezte a böjti időszakban a Vas megyei festőművész monumentális képsorozatának kiállítását, a világ és a világjárvány azonban közbeszólt. De ahogyan az április 2-ai megnyitón elhangzott, a soproniaknak erős a hite az egyetemes kultúrában, így két év „böjtölés” után végre megvalósulhatott a tárlat.

A kiállításon Tóth Csaba harmincnégy képe látható, mind egy-egy régi mester ismert vagy ismerős képe – egy kicsit másképpen – újrafestve. Tóth Csaba monokróm színekben újrafogalmazta ezeket a festményeket, hogy a 21. század embere is érteni és értelmezni tudja a régiek üzenetét: az evangélium szavait és sorait felhasználva, szó szerint beleírt a képekbe.

Veres András megyéspüspök megnyitó beszédében elárulta, amikor először látta Tóth Csaba munkáit, illetlenségnek érezte, hogy a művész belenyúl a régiek munkáiba. Amikor azonban a képek részleteiben és üzeneteiben is elmerült, megértette a festő szándékát, és csodálattal méltatta Tóth Csaba páratlan vállalkozását. A művészet evangelizáló ereje sugárzik ezekből a képekből, főleg, hogy Húsvét előtt vagyunk, a falakon pedig többek között a Nagyhét szenvedéstörténetének stációi kelnek életre. A kiállítás egyik legfőbb érdeme, hogy elgondolkodtat és segít ráhangolódni a kereszténység legnagyobb ünnepére. A szenvedő Krisztus fájdalmán túl persze a közelmúlt és a jelen történései is megrendítenek bennünket: a járvány és a szomszédban folyó háború is arra figyelmeztet, az egyetlen út az emberiség előtt a szeretet – és ezt több mint kétezer éve hirdeti az Egyház.

A posztmodern képek között egy öreg barokk szobor is helyet kapott: a jelenleg felújítás alatt álló egykori Halász utcai Voss-féle árvaház kápolnájának egyik oltárszobra. A szárnyaszegett őrangyal balján egy árva kislányt vezet – több mint kétszáz éve. A tárlat szervezői most gyűjtést hirdetnek a szobor felújítására: a kiállítás látogatása ingyenes, a belépőjegyre szánt összeget a Városplébánia adománygyűjtő dobozába helyezhetik a látogatók. Elsőként Farkas Ciprián, Sopron polgármestere tett felajánlást a szoborra: a tárlat megnyitóján bejelentette, 50 ezer forinttal támogatja az őrangyal megmentését. A polgármester köszöntőjében kiemelte, hit nélkül nem élhet az emberiség, kereszténység nélkül nincs Európa, kultúra nélkül pedig nincs élet.

A megnyitón közreműködött a Sopron Balett a tavaly bemutatott Stabat Mater című táncelőadás egy részletével.

A kiállítás április 24-ig látogatható, de a képek határolta térben a szervezők jóvoltából addig számos kísérőprogram is helyet kap majd: művészettörténeti előadások, filmvetítés, könyvbemutató, hangverseny és irodalmi est is lesz a Munkácsy-teremben.


Szekeres Kriszta / Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. – Fotó: Garas Kálmán | 2022.04.07.

kedvel
114 megtekintéss megtekinté
Ossza meg
  • sek
  • eltesek
  • szombathely
Visszatér a hírekhez

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Öregdiákok, figyelem!

egy tag profilképe

ELTE SEK Alumni

12 augusztus

Társas hálók és társas bezártság

egy tag profilképe

ELTE SEK Alumni

22 június

Doktori fokozatot szerzett öregdiákunk

egy tag profilképe

ELTE SEK Alumni

02 június