Vissza a hírekhez

Átfogó fejlesztés valósult meg a SEK-en

-

Savaria Egyetemi Központ Alumni Tagozat

2022.04.01

Befejeződött az ELTE szombathelyi campusának komplex fejlesztését célzó nagyszabású pályázati program. A 680 millió forintból megvalósult beruházások ünnepélyes átadására március 31-én került sor.


A Savaria Egyetemi Központ 2017. február 1-én fenntartói döntés alapján az Eötvös Loránd Tudományegyetem részeként folytatja tevékenységét.

A szombathelyi campus épületeinek műszaki állapota sok esetben nem felelt meg a kor követelményeinek. A Felsőoktatási infrastruktúra fejlesztés az ELTE Savaria Egyetemi Központban az egyetemi integráció megerősítése érdekében című projekt által a SEK részben az integráció miatt bekövetkezett igénybevétel növekedésből fakadó fokozott használatra készült fel, az infrastruktúra legszükségesebb elemeinek felújításával, illetve korszerűsítésével.

A zárórendezvényen jelen voltak az ELTE vezetői, kollégái, az államigazgatás, az oktatási intézmények, az ipari, a kereskedelmi és szolgáltató szektorok képviselői.


Borhy László, az ELTE rektora köszöntőjében a tíz alprojektből álló program elemei közül kiemelte az energiatakarékosságot célzó kazánház-felújítást, az internetes hálózat fejlesztését, valamint a nyelvoktatást segítő tolmácsfülke és -berendezés, a vízisportokat támogató két mobil csónakház, a wifi eszközök és a kutatásokat segítő szuperszámítógép beszerzését.

Borhy László úgy fogalmazott, a projekt eredményeire egyetemvezetőként és szombathelyiként is büszke.


Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja köszöntőbeszédében elmondta, az egyetem 100 milliárd forint fejlesztési forráshoz jutott az elmúlt hét évben. Az összeg 80 százaléka pályázati, 20 százaléka kormányzati forrásként állt rendelkezésre, amelyből az intézmény alapterületének 40 százalékán valósult meg korszerűsítés. Ebből Szombathelyre az integráció óta 6 milliárd forint jutott.

A kancellár a most befejezett projektet méltatva rámutatott, a SEK wifi-hálózata egyetemi viszonylatban is a legkorszerűbbnek számít, a beszerzett szuperszámítógép pedig nem csupán a helyi, hanem a budapesti kutatások informatikai hátterét is adja.

Scheuer Gyula hozzátette: az elmúlt öt évben bebizonyosodott, hogy a Savaria Egyetemi Központ ELTE-hez történt csatlakozása jó lépés volt.


Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke a projekt régióra gyakorolt hatásairól beszélt. Felidézte a gépészmérnöki és az informatikus képzés elindulását, hangsúlyozva, hogy ezek elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy a helyi cégek fejlesztéseket hajthassanak végre. Példákként a legfrissebbeket, a Schaeffler tavaly év végén bejelentett 5 milliárd forintos, valamint a TDK napokban bejelentett 26 milliárd forintos beruházását említette.


 

Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter elmondta, Magyarország a mesterséges intelligenciába történő befektetések és a gazdaság adatalapú átállásával immár azzal büszkélkedhet, hogy iparának mintegy 70 százaléka a high-tech szektorba tartozik. Ez az arány szinte megegyezik például Németország szintjével, amit fenn kell tartani, úgy a kutatásban, mint az oktatásban, valamint a kis- és középvállalkozások képességfejlesztésében, amelyhez hozzájárulhat a Szombathelyen elérhető technológiai háttér és az ELTE-ben rejlő lehetőségek.


A felszólalók ezt követően a C–épületi aulában nemzeti színű szalag átvágásával jelképesen átadták a beruházásokat.


A rendezvény Ritter Dávid, az ELTE informatikai igazgatója vezetésével az informatikai fejlesztések megtekintésével a szerverszobában folytatódott. Majd állófogadással zárult, amelyen pohárköszöntőt mondott Lenkai Nóra, a Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa, méltatva az egyetemmel történt gyümölcsöző integrációt.


Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós | 2022.04.01.

kedvel
79 megtekintéss megtekinté
Ossza meg
  • sek
  • eltesek
  • szombathely
Visszatér a hírekhez

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Öregdiákok, figyelem!

egy tag profilképe

ELTE SEK Alumni

12 augusztus

Társas hálók és társas bezártság

egy tag profilképe

ELTE SEK Alumni

22 június

Doktori fokozatot szerzett öregdiákunk

egy tag profilképe

ELTE SEK Alumni

02 június