Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Szerezz sportmenedzser diplomát a PPK-n!

-

PPK Alumni Tagozat

2024.01.23

Sporttudományi és a gazdálkodástudományi ismereteket egyaránt szerezhetnek mesterképzésük során azok a hallgatók, akik az ELTE PPK levelező képzését választják. A 2021 ősze óta elérhető szakot ajánljuk mindazoknak, akik egy gyorsan fejlődő szakterületen szeretnének a piaci és a non-profit szférában is jól hasznosítható tudást szerezni. A sportmenedzser mesterszakkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról Gősi Zsuzsanna közgazdászt, a PPK habilitált egyetemi docensét kérdeztük.  

Tudj meg többet a szakról online nyílt napunkon 2024. január 25-én!


Mivel foglalkozik egy sportmenedzser?

A sportegyesületek, csapatok, szakosztályok működését, sporttanfolyamok, edzőtáborok, versenyek, sportesemények szervezését profi szakemberek irányítják. Ők azok a sportmenedzserek, akik jól eligazodnak a sport világában, akár maguk is komolyan sportoltak korábban, akár csak sportszerető laikusként kerültek erre a területre, mert munkájuk lényege a működés feltétleinek a megteremtése, a fejlesztési célok kijelölése és a projektek menedzselése a pályázatírástól a megvalósításon át az elszámolásig. Sportmenedzserek dolgoznak az állami és önkormányzati szektorban csakúgy, mint a civil szférában, de akár a sportgazdaságban érdekelt profitorientált cégeknél is.

Általában milyen alapképzettséggel rendelkezők választják ezt a karriert?

Sportszakmai alapdiplomával rendelkezők, tehát sportszervezők, rekreációszervezők, edzők, testnevelők sokszor sportszervezeteknél helyezkednek el, az ő karrierjük során a mesterszakon megszerezhető

magas szintű gazdasági ismeretek és a vezetéssel kapcsolatos készségek fejlesztése jelenti a szakmai előre lépési lehetőséget.

De általánosabb jellegű gazdasági alapképzettség, például gazdálkodás-menedzsment, vezetés-szervezés vagy marketing alapképzettség birtokában is jó választás lehet egy sajátos és sokszínű szakterület, a sportszektor specialitásainak alaposabb megismerése egy olyan egyetemi karon, ahol a sporttudományi képzések széles körét oktatják.

Kiktől tanul majd a két év során, aki úgy dönt, hogy beiratkozik a PPK sportmenedzser mesterképzésére?

A képzés hatékony együttműködés keretében valósul meg: az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudomány Intézete a sportszakmai tárgyak oktatását, míg az ELTE Gazdálkodástudományi Kara a közgazdasági és menedzsment ismeretek oktatását vállalta magára. A két intézmény közötti együttműködés a garancia arra, hogy ennek a komplex szakterületnek minden elemét, valamennyi tantárgyat a gyakorlatban is tapasztalatot szerezett, sportvezetésben, illetve az üzleti életben jártas oktatók gondozzák.

Milyen tárgyakat kell a szakon teljesíteni?

Hallgatóink tanulnak sportmarketinget, sportjogot, sportközgazdaságtant, külön tantárgy foglalkozik a sportturizmus üzleti aspektusaival és szó lesz a sportpolitikáról vagy a sportmédia szerepéről is. A szervezetek működtetése, vezetése azonban elképzelhetetlen jól megalapozott gazdálkodási ismeretek és vezetői képességek nélkül, ezért a képzés során a vezetés és szervezés mesterszakokon megszokott tantárgyi struktúrában tanulnak vállalati pénzügyeket, számvitelt, illetve vállalati kommunikációt, stratégiai tervezést, szervezetfejlesztést is a hallgatók. Az előzetes igényfelmérésnek megfelelően

a képzés levelező tagozaton zajlik, így munka mellett is nyugodtan elvégezhető.

Várhatóan hol tudnak majd elhelyezkedni a mesterdiploma birtokában a végzettek?

A sportvilág szinte teljes spektrumában, de akár határterületeken, például a sportgazdaság felé nyitó nagyvállaltoknál is értékelik a sportmenedzser mesterszakon megszerezhető komplex tudást. A végzettjeink tehát dolgozhatnak majd sportköztestületekben, sportszövetségekben, a sportszervezetekben (sportegyesületekben, sportvállalkozásokban, sportalapítványoknál, sportiskolákban, sportakadémiákban) vagy a sport szakmai és érdekvédelmi szervezeteinél is. De magasszintű gazdasági ismereteiknek köszönhetően elhelyezkedhetnek a gazdaság más területein is, ahol akár előny is lehet egy speciális szakterülettel kibővített menedzsment irányú MSc végzettség.

Kiknek ajánlja az ELTE PPK sportmenedzser mesterképzését?

Mindazoknak, akik sportszervezőként szeretnék átfogóbban megismerni a sportszektor működését és tudásukat gazdasági irányban szeretnék bővíteni, és azoknak is, akik szeretnének kitűnni a gazdálkodási alapvégzettséggel rendelkező nagyszámú frissdiplomás köréből, és egy gyorsan fejlődő, nagy perspektívát kínáló üzleti terület, a sportgazdaság specialistájaként szeretnének karriert építeni.

Bővebb információ a képzésről>>>

Nézz bele a sportmenedzser mesterszak oktatói áltak szervezett Sportgazdaságtani kerekasztal felvételeibe is>>>


kedvel
23 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

„Az irodalom lényege, hogy elviselhetőbbé tegye az emberi léttel járó nehézségeket”

egy tag profilképe

PPK Alumni Tagozat

18 április

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Hírek

Egy különleges mesterszak az ELTE PPK-n

egy tag profilképe

PPK Alumni Tagozat

06 február