Egyetem megnyitja kapuit ONLINE: Ásványtár

RH
BP
EP
IJ
GL
199 résztvevős és érdeklődős
Online
A regisztráció határideje lejárt.
2021. február 18-án az Egyetem megnyitja kapuit programsorozatunk keretében ismét az Ásványtárba látogatunk - virtuálisan. Tartson velünk Ön is! 

A tár történelme 1774-ig nyúlik vissza, amikor is megalakult a Természetrajzi Tanszék a Bölcsészeti Karon, ahol már ekkor hatalmas gyűjtemény állt rendelkezésre az ásványtan oktatásához. A gyűjtemény a XIX. század elejére Európa legnagyobb oktatási gyűjteménye lett, benne egyebek közt 1781-től Mária Anna főhercegnő, 1811-től pedig Alexandra Pavlovna főhercegnő gyűjteményével. Azóta is fejlődik: jelentős mértékben az egyetemi oktatók, professzorok saját szerzeményeivel, illetve számos más tudós, egyetemista és magángyűjtő adományaival.

A gyűjtemény értékét a mennyiségi gyarapodás mellett tudományos szempontú rendezettsége és a tudományos kutatásokban betöltött jelentős szerepe is emelte. Az 1885-ben (a mai Astoriánál) elkészült új Természetrajzi épületben két nagy kiállítási termet, az Ásványtárat és a Kőzettárat rendezték be, mintegy 32000 példány kiállítását lehetővé téve. Műemlékké nyilvánított XIX. századi bútorzata 2001–2002-ben, restaurálás után került át a lágymányosi egyetemi campus modern épületeinek egyikében számára korhűen kialakított boltíves történeti terembe.

A gyűjteményen dr. Weiszburg Tamás habilitált egyetemi docens, jelenleg tanszékvezető, az Ásványtár volt igazgatója kalauzolja végig az érdeklődőket. 

A látogatás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráltak az esemény napján kapják meg az online előadás eléréséhez szükséges linket.  

kedvel
3262 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Egyetem Megnyitja Kapuit
Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

ked.

28

máj.

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

TBA

pén.

24

máj.

Alumni Operaest - Melis 100

ELTE Aula Magna (Egyetem tér 1-3., I. em.)

Budapest