Az Egyetem megnyitja kapuit - Főépület

IJ
TV
HH
PM
LE
40 résztvevős és érdeklődő
A regisztráció határideje lejárt.
Az Egyetem tér 1–3. neoreneszánsz palotája a pesti belváros egyik ékköve: 2023. március 16-án, "Az Egyetem megnyitja kapuit" sorozat következő alkalmán ide kalauzolja az érdeklődőket az ELTE Alumni. 

Miután az egyetemet a Várból Pestre költözették, 1805-től a mai Egyetem téren álló pálos kolostor épületében működött egészen 1890-ig, amikor a kolostor helyén egy teljesen új épületet emeltek. Elsőként a neoreneszánsz Szerb utcai rész készült el, majd a főépület: az árkádos palota, amely a barokk egyetemi templomhoz csatlakozik és stílusában is illeszkedik ahhoz. Ma az Állam- és Jogtudományi Kar tanszékei, valamint az ELTE vezetése működnek itt.

A séta során a látogatók megtekintik többek között a Kari Tanácstermet, a Pázmány Termet, az Aula Magnát, a kari könyvtárat a könyvritkaságokkal, szobrokat és festményeket is megcsodálhatnak, valamint kuriózumként a Rektori Kabinetben láthatják az ELTE eredeti méltóságjelvényeit is, így például az aranyozott ezüst, drágakövekkel díszített, különleges biztonsággal őrzött rektori pédumot, amelyet még Pázmány Péter adományozott 1635-ben az egyetemnek. A szakvezetést dr. Gosztonyi Gergely alumnusunk, az ELTE ÁJK Jogtörténeti Tanszék egyetemi docense fogja tartani. 

A rendezvény ezúttal is ingyenes, viszont a létszám limitált és regisztrációhoz kötött. Regisztrációs felület lejjebb görgetve megtalálható. 

Sorozatismertető



kedvel
1012 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Egyetem Megnyitja Kapuit

ELTE ÁJK

1, Egyetem tér 1053 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

ked.

28

máj.

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

TBA