Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Rangos nemzetközi elismerést kaptak diplomásaink

Kitüntetések

-

2023.07.27

Az International Society of Political Psychology (ISPP) Nevitt Sanford-díjjal tüntette ki Kende Annát (PPK '19), a Pszichológiai Intézet igazgatóját, a legjobb disszertáció díját pedig Szekeres Hanna (PPK '22), a Szociálpszichológia Tanszék oktatója kapta. Az elismeréseket a politikai pszichológia terén kiemelkedő szakmai munkát végző egy-egy szakembernek ítélik oda a társaság éves közgyűlésén, amelyet idén július 11-én Montréalban tartottak.


Az ISPP nemzetközi szakembereket tömörítő interdiszciplináris szervezet, amely a politikai és pszichológiai folyamatok közötti összefüggések feltárásával foglalkozó valamennyi kutatási területet képviseli. Számos nemzetközi kitüntetés adományozói, köztük a Nevitt Sanford-díjé, amely névadója, az elméleti tudást a társadalmi problémák megoldásának szolgálatába állító amerikai pszichológiaprofesszor örökségét hivatott továbbvinni. Az elismerést idén Kende Anna, a PPK intézetigazgatója kapta, aki kutatásaiban a társadalmi változások pszichológiai tényezőire fókuszál, mind az előítéletek csökkentése, mind a társadalmi mozgalmakban történő részvétel irányából.

Szekeres Hanna díjnyertes doktori kutatása hét, az Egyesült Államokban és Magyarországon végzett kísérlet bemutatásán keresztül azt vizsgálja, milyen hatása van a szemlélők tétlenségének az áldozattá váló kisebbségi csoportok megítélésére. Az eredmények azt mutatták, hogy a hallgatás a kisebbségi csoport felé irányuló negatív attitűdök növekedéséhez vezet. A kutatás lehetséges beavatkozási módokat is kínál arra, hogyan lehet ösztönözni az embereket a diszkrimináció elleni felszólalásra. 

A rangos díjakat az ISPP történetében először kapták magyarországi egyetemek képviselői.

Forrás: ppk.elte.hu

kedvel
311 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Kitüntetések

A National Academy of Sciences tagjává választották Barabási Albert-Lászlót

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Akadémiai Aranyérmet kapott Pléh Csaba

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Díjat kapott Rakovszky Zsuzsa és Margócsy István

egy tag profilképe

Alumni Központ

07 május