Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Nobel-díjat kapott Krausz Ferenc fizikus

Kitüntetések

-

2023.10.04

Nobel-díjat kapott Krausz Ferenc, fizikus. Az ELTE volt hallgatója kutatótársaival elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos fényimpulzust, amivel megalapozta az attofizika tudományát. 

2023. október 3-án kihirdették a fizika területén adható legnagyobb elismerés idei díjazottjait is: a díjat Krausz Ferenc egyenlő arányban megosztva kapta Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért.

Krausz Ferenc móri születésű magyar fizikus 1981 és 1985 között párhuzamosan folytatta villamosmérnöki tanulmányait a Műegyetemen és a fizikusit az ELTE-n, így az Eötvös Loránd Tudományegyetem örömmel és büszkeséggel fogadta a hírt, hogy egykori tanítványa, a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet jelenlegi igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja kivételes teljesítményével elnyerte a jelenleg legnagyobb nemzetközi tudományos elismerést.

„Izgalmas napokat élünk, tegnap a Covid-ellenes vakcina kifejlesztésével világhírűvé vált Karikó Katalin elismerésének örülhettünk, ma pedig egy kevéssé ismert tudományág magyar felfedező kutatója, Krausz Ferenc neve hangzott el a Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentésében – mondta Borhy László rektor a hír kapcsán. – Krausz Ferenc egykor az ELTE és a Műszaki Egyetem hallgatója volt, doktori disszertációját a Bécsi Műszaki Egyetemen védte meg, később a garchingi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatójává nevezték ki, emellett 2004 óta a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität Kísérleti Fizika Tanszékét vezeti. Pályájának már ez a rövidke összefoglalása is rámutat: a nemzetköziség ma már megkérdőjelezhetetlen összetevője az eredményességnek.

Napjainkban teljesen természetes, hogy országhatárokon átível a tudomány, és a nemzetközi együttműködések jelentik a legmagasabb szintet. A felfedezésekhez a mobilitáson, a nemzetközi kapcsolatokon, a folyamatos tudásmegosztáson át vezet az út. Erre kell törekednünk valamennyiünknek, hogy kutatásainkkal az emberiséget hatékonyan szolgálhassuk."

Krausz Ferencet az 1990-es évek elejétől foglalkoztatta a térben és időben egyre kisebb méretek vizsgálata ultrarövid időtartamú fényimpulzusok felhasználásával. A femtoszekundumos lézertechnológia kifejlesztésében úttörő szerepet vállalt. Az általa kidolgozott technika többek között molekulák szerkezetváltozásainak értelmezésében használható, ami a gyógyszerfejlesztésben jelentős előrelépést hozhat, új orvosi képalkotó eljárások születését eredményezheti. Az ultragyors lézertudomány és attoszekundumos fizika területén végzett munkájáért 2022-ben társaival fizikai Wolf-díjat kapott.

Forrás: elte.hu

További Nobel-díjasaink

kedvel
590 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Kitüntetések

A National Academy of Sciences tagjává választották Barabási Albert-Lászlót

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Akadémiai Aranyérmet kapott Pléh Csaba

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Díjat kapott Rakovszky Zsuzsa és Margócsy István

egy tag profilképe

Alumni Központ

07 május