Retour aux actualités
Article suivant
Article précédent

Nem normális, ha egy kutya nem kap levegőt!

-

TTK Alumni Tagozat

2023.06.14

A rövid orrú kutyák, például a francia és angol bulldogok rendkívül népszerűek, annak ellenére, hogy súlyos veleszületett betegségektől szenvednek. Az ELTE Etológia Tanszék kutatói megpróbálták kideríteni, mi lehet a magyarázat erre a jelenségre. Végül arra jutottak, hogy a rövid orrú kutyák kedvelői, noha tudatában vannak az egészségi problémáknak, hajlamosak kisebb jelentőséget tulajdonítani a betegségeknek.

A francia és az angol bulldog az USA-ban és Európában is a legnépszerűbb fajták közé tartozik, de a mopszoknak és a boston terriereknek is nagy a rajongótábora. Ez meglepő, ha figyelembe vesszük, milyen sok veleszületett egészségi problémával terheltek ezek a fajták. Legalább a felük légzési nehézségekkel küzd, gyakoriak a szemproblémáik, és elléskor több mint nyolcvan százalékuknak császármetszésre van szüksége. Betegségeik miatt a rövid orrú kutyák átlagosan három-négy évvel kevesebb ideig élnek, mint amit a testméretük alapján várnánk. A francia bulldogok várható élettartama mindössze négy és fél év. Ha ilyen sok probléma van ezekkel a kutyákkal, mi okozhatja a népszerűségüket?

"Korábban azt figyeltük meg, hogy a rövid orrú fajták hajlamosabbak szemkontaktust létesíteni az emberekkel. Feltételeztük, hogy a gazdák számára vonzó ez a tulajdonságuk. Arra is gondoltunk, hogy talán a gazdák nem ismerik a fajták veleszületett betegségeit" - mondta Bognár Zsófia, az ELTE Etológia Tanszékének doktorandusza, az Applied Animal Behaviour Science című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A kutatók 25 fotópárt mutattak kamerába tekintő és tekintetüket elfordító kutyákról egy online kérdőívben, és azt is felmérték, hogy a válaszadók kedvelik-e a rövid orrú kutyákat, ismerik-e a jellemző betegségeiket és milyen a személyiségük. 1156-an vettek részt a felmérésben. Néhány eredmény ellentétes volt a kutatók várakozásaival. Ugyanis azok, akik pozitívan álltak a rövid orrú kutyákhoz véletlenszerűen választottak a képek között, vagyis hiába hajlamosak a rövid fejű kutyák szemkontaktus kialakítására, ez feltehetően nem játszik szerepet a népszerűségükben. Azok a válaszadók kedvelték jobban a kamerába néző képeket a kutyákról, akik társaságkedvelők, könnyen barátkoznak, illetve azok, akik képesek mások helyzetébe, nézőpontjába képzelni magukat.

Érdekes módon, a rövid orrú kutyákat kedvelő válaszadók voltak a legjobban tudatában a jellemző betegségeknek.

Összességében a válaszadók 99 százaléka társította a rövidfejűséget légzési nehézségekkel, 90 százalékuk nehézelléssel, 61 százalékuk szaruhártya fekéllyel, és csak néhány válaszadó volt, aki négynél kevesebb egészségi problémát társított hozzájuk. Tehát a rövidfejűséggel összefüggő betegségek nagyon is a köztudatban vannak.

Emellett az is kiderült, hogy a rövid fejű kutyák iránt közömbös vagy azokat nem kedvelő csoporthoz képest a rövid fejű kutyák kedvelői fiatalabbak, képzettségük alacsonyabb és jellemzően nincsenek kutyás szakmai tapasztalataik. A közömbös csoporthoz képest a kedvelők között több a nő és gyakrabban van gyerekük. A nem kedvelő csoporthoz képest pedig a rövid fejű kutyákat kedvelőknek magasabb az érzelmi empátiájuk, vagyis hajlamosabbak átérezni egy másik élőlény szenvedését.

"Arra számítottunk, hogy a rövid orrú kutyák egyik legnagyobb vonzereje a nagy szemükben rejlik és a gazdáik örülnek, ha a kutyák rájuk néznek" mondta el Kubinyi Enikő, az MTA-ELTE Lendület Társállat Kutatócsoport vezetője. "De, legalábbis fényképfelvételek alapján, nem ezt találtuk. Az sem igaz, hogy a rajongók ne ismernék a kutyák betegségeit és az sem, hogy érzéketlenek lennének a kutyák érzelmei iránt. Az viszont kiderült, hogy viszonylag tapasztalatlan kutyások. Így az a legvalószínűbb, hogy tájékozatlanok a kutyák kommunikációs jelzéseiben, nem feltétlenül ismerik fel a fájdalom jeleit és az egészségi problémákra feltehetően normális fajtajellegként tekintenek. A szörcsögő bulldog például cukinak tűnik számukra, nem pedig betegnek, aki levegőért küzd."

Az eredmények szerint tehát

hiába vannak tisztában a rövid orrú kutyák kedvelői azzal, hogy milyen veleszületett betegségeik vannak ezeknek a fajtáknak, ez nem téríti el őket attól, hogy továbbra is kedveljék ezeket a kutyákat.

"Sok országban folyik felvilágosító kampány a rövid orrú fajták betegségeiről. De a növekvő népszerűségükből látható, hogy ezek nem túl eredményesek. Egyértelmű, hogy az egészségi problémák felsorolása nem tántorítja el az embereket attól, hogy ezeket a kutyákat megvásárolják. Ehelyett, azt kellene hangsúlyozni, hogy az egészségi problémákat nem szabad normális vagy elfogadható jellemzőnek tekinteni, mert ezek gyakran fájdalmat okoznak a kutyáknak. A kutyatartóknak azt is tudatosítaniuk kell, hogy a választásukkal jelentős szerepet játszanak a kutyafajták egészségének alakításában" - mondta Bognár Zsófia.


A Kulturális és Innovációs Minisztérium ÚNKP-21-3 és ÚNKP-22-3 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott szakmai támogatásával készült, illetve a Magyar Tudományos Akadémia által az MTA-ELTE Lendület Társállat Kutatócsoport és a Nemzeti Agykutatási Program 3.0 támogatásán keresztül valósult meg.


kedvel
193 megtekintéss Visites
Ossza meg

Commentaires0

Vous n'avez pas les droits pour lire ou ajouter un commentaire.

Articles suggérés

Párok az ELTE-n interjú

Párok az ELTE-n - interjú Szauer-Szelestei Hanna

egy tag profilképe

Alumni Központ

05 december

Beszámolók

Geográfusok a munkaerőpiacon

egy tag profilképe

ELTE Természettudományi Kar

01 december

Hírek

Emléktábla avatás Loksa Imre tiszteletére

egy tag profilképe

ELTE Természettudományi Kar

28 szeptember