Retour aux actualités
Article suivant
Article précédent

Hét szakterületen az ELTE a legjobb magyar egyetem

Hírek

-

2023.11.02

Az ELTE hat abszolút és egy megosztott első helyet szerzett az Academic Ranking of World Universities október 27-én publikált rangsorában. 

Megjelent az Academic Rankings of World Universities (ARWU) 2023-as szakterületi rangsora, amelyben a szervezet öt tágabb tudományterületen (élettelen természettudományok, mérnöki tudományok, élettudományok, orvostudomány és társadalomtudományok), ezen belül 55 szűkebb szakterületen vizsgálta a világ 5000 felsőoktatási intézményét. Az idei listán 104 országból összesen 1900 egyetem szerepel.

Idén az 55 szűkebb szakterület közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem összesen 8 területen szerepel. Ezek közül hatban (fizika, biológia, pszichológia, neveléstudomány, politikatudomány, kommunikáció) a legjobb képzőhely Magyarországon, matematikában pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel osztozik az első helyen. Az ELTE a pszichológia, a neveléstudomány, a politikatudomány és a kommunikáció szakterületeken a rangsor egyetlen magyar szereplője, kommunikációs képzése pedig új szereplőnek számít a világ legjobbjainak listáján. Az ELTE rangsorolt szakterületeit az alábbi táblázat mutatja.

SZAKTERÜLET

HELYEZÉS

Fizika

101-150.

Matematika

201-300.

Pszichológia

201-300.

Neveléstudomány

201-300.

Kommunikáció

201-300.

Biológia

301-400.

Politikatudomány

301-400.

Környezettan

401-500.


A rangsor globális kiadását 2003-ban kezdte publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem, a felmérést 2009 óta egy független szervezet, a ShanghaiRanking készíti. Külön szakterületi listákat 2017 óta jelentetnek meg a minőségi (Q1-es) tudományos publikációk száma, az idézettség, a külföldi társszerzővel közösen kiadott publikációk aránya, a vezető folyóiratokban megjelent vagy kiemelt konferenciákon bemutatott publikációk száma, illetve a jelentős díjakkal elismert kutatók száma alapján. A felmérés módszertanáról ezen az oldalon olvashat bővebben angol nyelven.

A 2023-as szakterületi rangsor eredményei tudományterületek, szakterületek és országok szerinti bontásban böngészhetők az ARWU honlapján, az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeit pedig ebben a cikkben foglalták össze.


Forrás: elte.hu

kedvel
238 megtekintéss Visites
Ossza meg

Commentaires0

Vous n'avez pas les droits pour lire ou ajouter un commentaire.

Articles suggérés

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május