Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Ez történt az ELTE Alumni Jótékonysági Hálaesten

Beszámolók

-

2023.12.14

Zenés esttel fejeztük ki hálánkat tevékenységünk segítőinek és hívtuk fel egyúttal a figyelmet nemes célunkra, a tehetséges, anyagilag rászoruló hallgatók támogatására. A Jótékonysági Hálaesten méltattuk "Az én ELTE-s történetem" prózaíró pályázat díjazottjait, valamint az új ELTE Alumni Ösztöndíjasokat, immár az 50-iket! A zenei műsort az ELTE "Eötvös" Művészeti Együttes szolgáltatta. Az esemény tombolával és ropogós falatkákkal, kötetlen beszélgetéssel zárult.

Évzáró összegyetemi alumni eseményünk 2023. december 1-én került megrendezésre az Egyetem dísztermében. Az estet az ELTE Alumni Központ megbízásából Rakitai Réka, az ELTE Karrierközpont munkatársa nyitotta meg, üdvözölve minden jelenlévőt. Az esten részt vett többek között Borhy László rektor, az ELTE Alumni Alapítvány és Tanács elnöke; Darázs Lénárd általános rektorhelyettes, az Alumni Bizottság elnöke; Zentai László oktatási rektorhelyettes, az Alumni Tanács tagja; Bárdosi Vilmos professor emeritus, az Alumni Tanács tagja; Bóna Judit dékánhelyettes, az Alumni Bizottság tagja; Kovács László karmester, Liszt-díjas kiváló művész; Kraudi Adrienne, az ELTE Alumni Alapítvány kurátora; Babos János szolgáltatási igazgató, az Alumni Tanács tagja; és Pataky Csilla, az ELTE Alumni Központ vezetője, az ELTE Alumni Bizottság és Alumni Tanács tagja. 

Ezt követően az ELTE rektora, az ELTE Alumni Alapítvány elnöke megtartotta ünnepi köszöntőjét. 

Borhy László köszöntőjében elmondta "Ez a családi közösség olyan élményeket, olyan személyes találkozásokat adott nekünk, ami egy életen át elkísér, és kitörölhetetlen az emlékeinkből. Ahogy azt nemzetközi példákon is látjuk, egy egyetem alumnus közössége és annak felépítése óriási munka eredménye, de a befektetett energia mindenképpen megtérül, hiszen fiatal alumnusaink szakmai támogatáshoz jutnak idősebb alumnusainktól, kollégáinktól; az idősebb generációnak pedig számtalan programlehetőségeket nyújt és régi barátaikkal is könnyebbé teszi a kapcsolattartást." Kifejezte köszönetét a közösség aktív tagjainak, valamint a közösség építésén munkálkodó valamennyi kollégának, egyúttal bizalmát fejezte ki aziránt, hogy az elindult jelentős fejlődés, fejlesztés a jövőben is folytatódhat. Emlékeztetett, hogy idén quindecennalia-t ünneplünk, azaz az alumnus közösség 15 éves fennállását.

Pataky Csilla beszédét két idézettel kezdte. "Kultúrát nem lehet örökölni, az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának." (Kodály Zoltán) és "A világon nem a tudomány, a szeretet művel csodákat." (Eötvös József). Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik tudásmegosztással - eseményi közreműködéssel, előadással, beszéddel, szakvezetéssel -, fellépéssel, írásművel, interjúval, vendéglátással, szervezéssel, avagy önkéntes munkával, illetve adománnyal, szponzorációval hozzájárultak az ELTE Alumni fejlődéséhez, az Alumni élet színesebbé tételéhez. Kiemelte, hogy a pályakezdők Végzős ajándékot immár 5 éve kaphatnak - a TTK esetében jókedvű mecénásuknak hála -, valamint hogy idén már az 50. tehetséges rászoruló hallgatót támogathatják ELTE Alumni Ösztöndíjjal. Cél az ösztöndíj 2016/17-es első kiírása óta annak volumenében megfigyelhető növekvő tendencia folytatása, ennek szellemében várják a jószívű felajánlásokat az ELTE Alumni Alapítvány részére. Végül a sokaknak szóló hálás köszönetet volt hallgatónk, Pilinszky János szavaival fejezte ki. 

Ezt követően "Az én ELTE-s történetem" prózaíró pályázat ünnepélyes díjátadójára került sor. A zsűri tiszteletbeli elnöke, Bartus Dávid, a Bölcsészettudományi Kar dékánja távollétében Bóna Judit méltatta az idén negyedjére kiírásra kerülő pályázatot, amelyre ezúttal rekordszámú, összesen 31 írás érkezett volt és jelenlegi hallgatóktól, összesen hat karról. "A pályamunkák között mindig szeretetteljes visszaemlékezéseket olvashatunk az Egyetemről, életre szóló barátságok születéséről, vagy a hivatás megtalálásáról, vagy olyan epizódokról, amelyek örökre nyomot hagytak a történet írójában." - mondta, egyúttal megköszönte az az ELTE Alumni Központ és az ELTE Online közös munkáját, ami nélkül nem jöhetett volna létre ez a verseny, valamint az ELTE Alumni Alapítványnak a nyertesek ajándékainak biztosítását. Beszédét egy pályaműből vett idézettel kezdte, ill. zárta: "Ha az örök fiatalság elixírje nem is elérhető, azt a lelki és szellemi ifjúságot, amit megtapasztalhat az ember az egyetemen, ami fűti azokat a vitákat, amiktől porzik a fal, azt elviheti magával, és hiszem, hogy ez megőrzésre érdemes."  

A zsűri szakmai elnöke, dr. Mizsur Dániel, a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet egyetemi tanársegédje szintén méltatta a pályaműveket és a nyerteseket. Elsőként a pályázat címének lehetséges értelmezési lehetőségeit vázolta fel, majd elmondta, hogy a beérkezett pályaművek nagyjából egyharmad-kétharmad arányban sorolhatók két különböző megközelítéshez. A dokumentarista, személyes karrier-, vagy intézménytörténeti művek nagyobb arányban érkeztek, mint a fikciónak nagyobb teret engedő, elemelő gesztusokkal élő írásművek. Az előbbi csoport fontosságáról beszélve elmondta, hogy ezek a pályaművek "növelik a folytonosság érzetét, hogy az ELTE-s lét történeti lét, egy tradíció, s mindegyik újonnan felvett ELTE-s hallgató ebbe a tradícióba lép bele, egy folytonosságba." Külön is említést tett a különdíjas pályaművekről, illetve a dobogós szerzeményekről. Ezt követően megkezdődött a díjak átadása. Első helyezett lett és ezzel egy Kindle ebook olvasót vehetett át Forgách Kinga, az ELTE BTK esztétika szakot végzett hallgatója. Második és harmadik helyen végzett és így egy későbbi időpontban könyvutalványt vehet át Takó Ferenc, az ELTE BTK japán és filozófia szakot, valamint Filozófiatudományi Doktori Iskolát végzett hallgatója, valamint Könyves-Tóth Réka, az ELTE TTK csillagászat szakot végzett hallgatója. Különdíjasként egyetemi címeres pólót vehetett át az ELTE BTK és PPK alumnusa, Besse Attila és az ELTE TTK alumnusa, Faludi Zsolt. A harmadik különdíjas Erdei Nikolett, az ELTE BTK hallgatója, nyereményét később veszi át. A részvételért járó oklevelek postázásra kerülnek a távolmaradók számára.  

Idén került kiosztásra az 50. ELTE Alumni Ösztöndíj is. Ennek örömére ünnepélyes oklevél átadásra került sor. A támogatott tehetségek közül ketten az esten vették át személyesen az ennek emléket állító oklevelüket. Németh-Sámik Anna Dorottyának (ÁJK) és Bodócs Dóra Lucának (PPK) Borhy László és Pataky Csilla gratulált. 

Ezt követően az est zenei műsora következett, melynek keretében az ELTE Bartók Béla Énekkar és Egyetemi Koncertzenekar tagjai - maguk is mind jelen, vagy volt hallgatók - kápráztatták el a hallgatóságot muzsikájukkal Kovács László Liszt-díjas kiváló művész vezénylésével. A koncertmester Trejer István, a hangképző Lakó Levente volt.


A zenei program után tombolára került sor, melynek keretében 5 ajándékcsomag került kiosztásra, köztük két fődíj. Ezek egyike egy Eötvös emlékérem, melyet Eötvös Loránd halálának centenáriuma alkalmából bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank; a másik egy díszes kirgiz faliszőnyeg. Mindkettő az Egyetem rektorának felajánlása, aki a helyszínen részletesen is ismertette történetüket. A másik három ajándékcsomag tartalmát elsősorban könyvek - mint Az Eötvös Loránd Tudományegyetem története képekben, Az ELTE Füvészkert története, Barangolás az ELTE-n - Az ELTE Online fotókönyve -, valamint ELTE Alumni feliratos aranyszínű kitűző és ELTE-s nosztalgiatermékek képezték. 

Az ennek révén befolyó támogatásokkal a résztvevők az ELTE Alumni Ösztöndíj alap feltöltéséhez járultak hozzá. Az este ropogós falatkák és forró tea melletti jóhangulatú, kötetlen beszélgetéssel zárult. Ezúton is köszönjük minden kedves alumnusunknak és leendő alumnusunknak a részvételt, és hálásan köszönünk minden segítséget, amelyet az évek során kaphattunk Önöktől/Tőletek!

Esemény

Fotók: Zalai Sára és Végh Bence (ELTE Online) és Rusznák Gábor (ELTE KMRI)

kedvel
315 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Géza összeköt! - emlékkonferencia beszámoló

egy tag profilképe

ELTE Természettudományi Kar

21 május

Beszámolók

25 éves a közgazdászképzés Szombathelyen - jubileumi ünnepi konferencia

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május

Beszámolók

XLV. 5vös 5km - Alumni kategóriával

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május