Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Esős Meteorológus Alumni találkozó

Beszámolók

-

2023.12.11

Az ELTE TTK Földrajz és Földtudományi Intézet Meteorológiai Tanszékén a TDK és az Alumni rendezvény hagyományosan együtt került megrendezésre 2023. december 1-én. Alábbi beszámoló dr. Breuer Hajnalka írása nyomán készült.

Az idei rendezvényre a szokásos helyén, az ELTE TTK Kari tanácstermében valósítottuk meg, összekapcsolva a Meteorológus TDK-val. Az Alumni tagok közül voltak, akik éltek is a lehetőséggel és a feltörekvő fiatalság előadásait is meghallgatták. Az időjárás előző napi közlekedési káoszt okozó mivolta sajnos többeket elrettentett így utolsó napokban visszamondták a részvételt. Az aznapi esőzés is hasonlóan csökkentette a részvételi kedvet. Reméljük jövőre az időjárás jobban fog kedvezni.

A program első részét képező TDK-n idén 9 hallgató vett részt, elsős alapszakostól végzős mesterszakosig minden évfolyam képviseltette magát. A témákra is hasonló színvilág volt jellemző. Egyik nagy csoportban az éghajlatváltozás hatásainak vizsgálatától a városklímán át, a gyümölcstermesztés éghajlati vonatkozásáig, másikban pedig a veszélyes időjárási jelenségek környezeti feltételeitől, veszélyjelzési rendszeren át az előrejelzési modellek fejlesztéséig hallhatott előadásokat a közönség. Az előadások végeztével még a kifejezetten Alumni program előtt volt lehetőség beszélgetni a korábban végzettekkel, amely hasznos volt a hallgatók számára is, többen kaptak további ötleteket és elérhetőségeket, melyek témájuk elmélyítésében fogják őket szolgálni. 

Az Alumni rendezvényt dr. Breuer Hajnalka levezető elnök nyitotta meg, majd adta át a szót, dr. Weidinger Tamásnak, az ELTE TTK Alumni képviselőjének, aki köszöntötte a résztvevőket, aki beszédében kiemelte az egyetemhez kötődés jelentőségét, és felhívta a a volt hallgatók figyelmet az Alumni szervezet összegyetemi programjaira, valamint támogatási lehetőségekre is, melyekkel a jelen tehetségek egyre bővülő ELTE Alumni Ösztöndíj programjához lehet hozzájárulni. 

Ezt követően dr. Mészáros Róbert üdvözölte a megjelent öregdiákokat. dr. Breuer Hajnalka bemutatta az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet keretei között működő Meteorológiai Tanszék oktatási helyzetét és a mindig pezsgő Tanszéki életet. A TDK eredményhirdetésére ezt követően került sor. Ennek köszönhetően a munkaidő után érkező volt hallgatók is képet kaphattak a hallgatók munkáiról. A Tanszéki bemutatkozót követően hagyományosan egy védés előtt álló PhD-s, idén Varga Ákos mutatta be munkáját, mely egy regionális éghajlati modell magyarországi adaptálásáról szólt.

A visszaemlékezések a korábbi évekkel szemben nem szervezetten zajlottak, hanem az időjárásra jellemző kaotikus rendszerben. Mondhatni hagyományokkal szembemenően idén nem a szinoptikus térképek rajzolása kerül felemlegetésre, hanem a technika fejlődése és a kalandosra sikerült terepgyakorlatok. A Hangyáné Szalkai Márta és Hont László (1977-es évfolyam) által elmesélt, mai szemmel hősiesnek minősíthető számítástechnikai történetek elgondolkodtatók és a többség már hálát ad, hogy egy-egy rövid program lefuttatásához és a hibakereséshez már nem kell napokat várni. Mai szemmel teljesen elképzelhetetlen, hogy erre a jelenlegi hallgatók közül bárkinek is türelme legyen. Molnár Marianna (1991-es évfolyam) hasonló fonalon a TDK és a technológia fejlődésén keresztül mesélt tapasztalatairól. Opitz Andrea és Csík András (2003-as évfolyam) cseppkőbarlangban ragadás története terepgyakorlaton, méltó részét képzik a Tanszék híres-hírhedt kirándulásainak és terepgyakorlatainak. 

A hivatalos program vége jelezte igazán az Alumni program kezdetét, a baráti beszélgetések, szendvicsezések és évfolyam-találkozók. 

A rendezvény az ELTE Alumni Központ támogatásával valósult meg, a szervezési feladatokat dr. Breuer Hajnalka egyetemi adjunktus és Varga-Balogh Adrienn tudományos segédmunkatárs vállalta.

 TDK felvezetés. A zsűri oszlopos tagja, dr. Barcza Zoltán ismerteti a tudnivalókat és a zsűri pontozási elveit. 

Délutáni mesék Alumni módra (Molnár Marianna, Kádár László, Molnár László, Opitz Andrea, Hangyáné Szalkai Márta, Hont László, Ihász István, Csík András).

kedvel
100 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április